NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

24.10.2018 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Pripravite počitniško hišo na mrzle zimske dni

Listje na drevesih se je obarvalo na živo rumeno in oranžno, jutra so mrzla in dnevi hladnejši. Jasno je, da se nezadržno približuje zima in z njo sneg ter nizke temperature. Ljudje se pred mrazom, snegom in vlago preprosto zavarujemo s toplimi oblačili in nepremočljivo obutvijo ter toplo odejo na kavču pred televizorjem. Kaj pa vaša počitniška hiška, ki bo preko zime kratke hladne dneve in dolge mrzle noči samevala, ste jo pripravili na varen zimski spanec?
Četudi boste vikend pozimi nekajkrat obiskali, si preberite uporabne nasvete, ki vam lahko prihranijo marsikateri nepotreben strošek zaradi malenkosti, ki bi jih lahko postorili sami.  
 

Kaj je treba postoriti v notranjosti hiše?

  • Zaprite glavni ventil za vodo in izpraznite kotličke na straniščih. Spustite vodo iz cevi in pustite vodnim pipam dihati, naj bodo odprte vso zimo. Če voda v ceveh zamrzne je lahko škoda zelo velika.
  • Odklopite vse električne naprave in preprečite udarom strele, da bi poškodovala televizor ali radio. Če nimate vklopljenega nobenega električnega aparata, tudi nepričakovanega računa za elektriko ne boste dobili.
  • Temeljito očistite kuhinjo in ne pozabite na hrano v hladilniku. Če ste se odločili, da vseeno pustite nekaj hrane v omaricah, jo shranite v neprodušno zaprtih posodah. Poleg plesni vas bodo takšne posode obvarovale tudi pred nepovabljenimi žužki.
  • Odmaknite pohištvo od sten in pustite odprta vrata med prostori. Naj zrak kroži, saj boste tako preprečili nabiranje vlage. 
  • Odstranite vredne predmete. Žalostno, a realnost je taka, da tatovi in vlomilci izkoristijo vsako priložnost. Ko nepridipravi ugotovijo, da je hiša že dlje časa prazna, lahko hitro pride do vloma. Če boste televizor, radio in drag jedilni pribor shranili doma, bodo odšli praznih rok, z ustreznim zavarovanjem vikenda pa si boste povrnili stroške menjave uničenih ključavnic na vratih. 

Preverite tudi, kakšne težave lahko na vašem vikendu povzroči snežna odeja in kako jih lahko preprečite.

 

Poskrbite za okolico in zunanjost vikenda

  • Ne pozabite zapreti vseh zunanjih vodnih pip in pospraviti vseh cevi v garažo.
  • Preglejte žlebove, očistite jih. Zamašeni žlebovi lahko privedejo do nabiranja vlage v hiši ali celo zamakanja. Posledica vlage je površinska plesen, ki škoduje tako pohištvu kot vašemu zdravju. Če so žlebovi zamašeni in v njih voda zmrzne, lahko žlebovi tudi popokajo.
  • Kdaj ste nazadnje preverili strešno kritino? Zamenjajte poškodovane strešnike, kjer lahko začne vdirati voda ali pa bo tak strešnik odnesel veter. Strešnik bo poškodoval hišo ali še huje, nič hudega slutečega mimoidočega.
  • Ali okna dobro tesnijo? Če ste opazili, da po oknih teče voda in se nabira na notranji strani, si vzemite čas in jih obnovite, preprečite vlagi vstop v notranjost vikenda. 
  • Pospravite verando, odnesite vrtno pohištvo in orodje v garažo ter se prepričajte, da niste zunaj pozabili česa, kar bi odnesel veter ali poškodovala vlaga in nizke temperature. 
  • Dobro pritrdite polkna in jih zaprite, da se izognete poškodbam in prihranite sosedom hrup polken, ki ropotajo v vetru.

 

Varnost počitniškega doma za vse leto

Ne glede na to, kako dobro boste svoj vikend pripravili na zimo, še vedno se lahko zgodi kaj nepredvidenega. Ko bo vaša počitniška hiša samevala, je lahek plen za nočne obiskovalce, teža snega lahko poškoduje streho, iz počene cevi se izlije voda ipd.
 
Že strošek nakupa in menjave ob vlomu uničene ključavnice je približno enak kot letna premija za zavarovanje.

 

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več