NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.05.2017 | 2 min branja | Zdravje

Poznate težave s ščitnico?

Ste pogosto utrujeni, nerazumno hujšate ali se redite, imate težave z menstruacijo, postajate apatični in brezvoljni? Vsi našteti znaki lahko nakazujejo na težave s ščitnico. Vsako leto 25. maja obeležujemo svetovni dan ščitnice in to je priložnost, da spregovorimo o široki paleti težav, ki jih lahko povzroča nepravilno delovanje žleze ščitnice. 

Najpogostejše težave s ščitnico 

O boleznih ščitnice govorimo v primerih, ko je delovanje ščitnice povečano (hipertiroidizem) ali zmanjšano (hipotiroidizem). Pogosti bolezni ščitnice sta tudi golšavost in rak ščitnice. V Sloveniji se z različnimi težavami zaradi ščitnice sooča približno 200.000 do 300.000 ljudi. 
Najpogostejši vzroki za težave s ščitnico so povezani s sevanji (ionizirajoči žarki rentgenskih preiskav, zdravljenja ali iz okolja), dednostjo, pomanjkanjem joda, vnetji in kemijskimi dejavniki. Dodatno k tveganju pripomoreta tudi stres in nepravilna prehrana.

Vsaka od težav se kaže z drugačnimi zunanjimi znaki:

  • Hipertiroidizem – povečano delovanje ščitnice: oteklina na vratu, hitrejši utrip srca, povišan krvni tlak, prekomerno znojenje, nervoznost, težave z vidom, hujšanje, tresoče roke, zaprtje, neredne menstruacije.
  • Hipotiroidizem – zmanjšano delovanje ščitnice: oteklina na vratu, utrujenost, apatičnost, nezainteresiranost, depresija, suha koža, mravljinci v rokah, otekline po telesu, slabo počutje, pridobivanje telesne teže, zaprtje, izguba las, občutek mraza, močnejše menstruacije.
  • Golša je povečana ščitnica v celoti (difuzna golša) ali pa je na račun enega ali več gomoljev v enem ali obeh režnjih povečan le del ščitnice (nodozna oziroma gomoljasta golša). Povečanje ali oteklina je moteča pri požiranju, obenem je tudi neestetska. Golša lahko kaže na možnost raka ščitnice, odstranijo pa jo z operacijo.
  • Rak ščitnice je sicer najbolj pogosta oblika raka žlez z notranjim izločanjem, a obenem zelo redka oblika raka na splošno in na srečo v veliko primerih ozdravljiva. Zdravljenje poteka operativno.

S prehrano ohranimo ščitnico zdravo

Ščitnica za svoje delovanje potrebuje zadostno dnevno količino joda, odrasli ga potrebujemo približno 150 mikrogramov na dan, nosečnice pa 200 mikrogramov. Da ga bo dovolj, moramo na svoj jedilnik dodati morske ribe in morske sadeže, predvsem sardele, skuše in losose. Z jodom so bogate tudi morske alge, ohrovt, špinača, koruza, jabolka, hruške in polnovredne žitarice. Za pripravo hrane bi morali uporabljati jodirano ali neprečiščeno morsko sol. Čeprav ima jod pomembno vlogo na delovanje ščitnice, pa povečan vnos ni koristen, saj lahko povzroči povečanje ščitnice z zmanjšanim delovanjem, vnetjem in rakom.

Zdravo ščitnico pomagajo ohranjati tudi živila, bogata z vlakninami, kot sta sadje in zelenjava, vitamini A, C in E, izogibajte pa se sladkorju, beli moki, predelanim živilom, kvasu, izdelkom iz kravjega mleka, alkoholu in cigaretam. Za izplakovanje odpadnih snovi iz telesa je potrebno dnevno spiti zadostno količino vode, kar je približno dva do tri litre na dan.  

Zdravljenje bolezni ščitnice

Zdravljenje bolezni ščitnice poteka z jemanjem ustreznih zdravil, pri nekaterih boleznih pa ne gre brez operacije, obsevanj in radioaktivnih terapij z jodom. Pri operaciji lahko odstranijo le prizadeti reženj ščitnice ali pa jo odstranijo v celoti. Po operativnem posegu morajo pacienti vsak dan jemati ustrezna zdravila, kar traja do konca življenja, saj nadomeščajo delovanje zdrave oziroma normalno delujoče ščitnice.

Ajdina operacija 

Ajda je hodila na redne preglede ščitnice. Na zadnjem je zdravnik ugotovil povečano ščitnico, zato je predlagal dodatne preiskave z ultrazvokom in punkcijo. Izvid je nakazal sum raka ščitnice, zato so Ajdo napotili na pregled na onkološki inštitut, kjer so ji predlagali operacijo. Ajda se je skupaj z zdravnikom odločila za odstranitev prizadetega režnja ščitnice, operacija je potekala brez težav in že čez tri dni je bila odpuščena domov. Ker je imela v službi sklenjeno skupinsko zavarovanje Zdravje AS – težke bolezni in operacije, ji je zavarovalnica izplačala 1.250 evrov odškodnine. 10 dni po operaciji je imela pri zdravniku kontrolo, ta pa ji je predpisal tudi ustrezne tablete, ki uravnavajo hormone ščitnice.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Poskrbite za brezskrbno okrevanje

Zavarovanje Težke bolezni in operacije zagotavlja takojšnje denarno izplačilo ob nastanku težke bolezni ali po prestani operaciji, ki je posledica bolezni ali nezgode.

Preberite več