NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.09.2017 | 2 min branja | Zdravje

Nov zagon za srce

Ko je na svoj račun prejel izplačilo 3.000 EUR, je Miran zadovoljno ugotovil, da je bila odločitev za zavarovanje Težke bolezni in operacije prava. Mesečno plačevanje premije v višini 7,95 EUR je prineslo odškodnino, ki mu bo prišla še kako prav. Seveda pa je bil veliko bolj navdušen nad tem, kako se je vse skupaj dobro končalo.
Začelo se je pred približno tremi meseci, ko se je vračal iz trgovine, se zadihan ustavil, oprl na ograjo in ozrl nazaj. Ravnokar je prehodil slabih sto metrov od trgovine in premagal šest stopnic, pa je bil popolnoma zadihan. Šest stopnic! Včasih bi jih za šalo v dveh skokih preskočil, zdaj pa je ta napor pri njem povzročil težko dihanje, lovil je sapo in se držal za ograjo. Nekaj ni v redu, si je mislil in se držal za prsni koš.
 
Miran ni imel prekomerne telesne teže, ni kadil in ni preživel prav veliko prostega časa na kavču pred TV zaslonom, a daljšega sprehoda vseeno ni več zmogel. Kaj šele, da bi se spet kdaj povzpel na katerega od bližnjih hrib(čk)ov, o tem ni mogel niti sanjati.

Srce daje moč, a jo tudi jemlje

Osebni zdravnik je ugotovil težave s srcem in Mirana napotil v bolnišnico, kjer so opravili pregled z ultrazvokom in ugotovili hudo aortno stenozo. Premestili so ga v ljubljanski Klinični center, tam pa so opravili še temeljite laboratorijske in druge preiskave:
  • EKG,
  • rentgen prsnih organov,
  • koronarografijo,
  • CT,
  • spirometrijo in
  • ultrazvok srca ter vratnih arterij.
Po skrbnem pregledu rezultatov preiskav so se odločili za operacijo in zamenjavo aortne zaklopke z umetno ter vstavitev grafta v ascendentno aorto. Operacija je bila zahtevna, a Miran jo je dobro prestal in že po sedmih dneh so ga odpustili domov. V sklop zdravljenja je bilo vključenih še nekaj tednov rehabilitacije v zdravilišču.

Zakaj srce izgublja moč?

Aortna stenoza je zožitev aortne zaklopke, ki se pojavi v starosti. Spremenjena zaklopka preprečuje normalno odtekanje krvi iz srca, srce je bolj obremenjeno, sčasoma se tudi zadebeli stena levega prekata. Najpogostejši vzrok za okvare srčne zaklopke je nalaganje kalcija v aortno zaklopko, kar je običajno povezano z aterosklerozo (maščobnimi oblogami). Aortna stenoza je lahko povsem brez simptomov, lahko pa bolnik občuti omedlevico, zmanjkuje mu moči in energije, vsak napor je boleč in povzroči zasoplost. V zgodnjem stadiju jo lahko zdravnik na pregledu zazna (sliši) kot šum desno od prsnice in včasih tudi na vratu. Težave se pogosteje pojavijo pri moških, še posebej po 65. letu, brez operativnega posega in zamenjave zaklopke pa bolniki z aortno stenozo v povprečju ne živijo dlje od 4 let.

Z novo zaklopko nazaj v življenje

Miran je po operaciji in nekaj tednih terapije povsem okreval. Srce spet bije, kot je treba, on pa živi po starem. Hvaležen je zdravnikom za njihov trud in osebju v zdravilišču za prijaznost, saj zdaj tistih šest stopnic na poti iz trgovine niti opazi ne. Svoj kamenček v mozaik dobre volje pa je prispevalo tudi zavarovanje Težke bolezni in operacije, ki je upravičilo Miranovo zaupanje in mu polepšalo čas po operaciji.    
 
Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Zagotovite si finančno varnost

Zavarovanje zagotavlja takojšnje denarno izplačilo ob nastanku težke bolezni ali po prestani operaciji, ki je posledica bolezni ali nezgode.

Sklenite zavarovanje