NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.12.2017 | 2 min branja | Dom , Prosti čas

Izberite pravo darilo

Obdarovanje je zapletena reč. Redki se resnično posvetijo iskanju pravega darila za obdarovanca, saj to ni prav enostavno, pa še veliko časa in truda je treba vložiti. Enostavneje je prelistati katalog daril in kupiti nekaj od ponujenega ali se celo izvleči z darilnim bonom. Poskrbite, da bodo vaša darila tista prava, saj boste le tako dosegli svoj namen in poskrbeli za iskreno veselje obdarovanca.

Kako se lotiti iskanja darila?

Pri izbiri darila upoštevajte, da denar ni vse. Draga darila imajo zelo kratkotrajen učinek, pri tem pa morate paziti na svoje zmožnosti in tudi na status obdarovanca. Razmislite o osebi, ki ji namenjate darilo, in poiščite odgovore na nekaj vprašanj:
  • Kaj najraje počne?
  • O čem najpogosteje govori?
  • O čem sanja?
  • S katerimi hobiji se ukvarja?
  • Kaj mu/ji največ pomeni?
  • Ima že kaj podobnega?
  • Je kdaj omenil/a kaj posebnega?
Vprašanj je lahko še veliko več, odgovori nanje pa bodo prinesli idealno darilo. Osnovna delitev daril, ki niso nujno le predmeti, ampak so lahko tudi doživetja oziroma dogodki in prireditve, so:
  • za športnike in adrenalinske navdušence,
  • za umetniške duše, ljubitelje knjig, filmov, gledališča in podobno,
  • za ljudi s posebnimi hobiji, kot so potapljanje, ribolov, kuhanje, ustvarjanje v garaži, oblikovanje nohtov, poslušanje glasbe in podobno,
  • za ljubitelje različnih oblik razvajanja, kot so masaže, degustacije in uživanje v savni,
  • življenjske želje – pri teh se posvetujte z ljudmi, ki so obdarovancu blizu (starši, partnerji, otroci).

Izhod v sili: darilni bon

Včasih darila ne morete kupiti, ker je treba izbrati želeno velikost ali kaj podobnega. V takem primeru podarite namenski darilni bon. Težko boste denimo izbrali varno, lepo in ustrezno čelado za skuter. Raje se posvetujte s prodajalcem, katere bi prišle v poštev, in nato podarite darilni bon, ki bo unovčljiv za nakup čelade. Enako velja za vse izdelke in tudi storitve, za katere niste povsem prepričani, da boste izbrali prave. Kupiti ljubitelju nogometa originalni dres je enkratno, a če navijaču Barcelone kupite dres Reala iz Madrida, ga niste mogli bolj polomiti. Pri darilnih bonih skušajte določiti ali vsaj namigniti, kaj ste želeli kupiti, sicer darilo ne bo imelo pomena. Denar in splošni boni so zgolj plačilno sredstvo, obdarovanec pa vas bo težko povezal s tistim, kar si bo za vaš prispevek privoščil.

Osebna darila

Darilo lahko naredite tudi sami. A pri tem pazite, da bo imelo smisel. Če nekdo ne zbira figuric iz gline, se bo na vaši zgolj nabiral prah. Kdor vaše izdelke občuduje, jih bo vesel tudi za darilo, sicer pa ne. Druga stvar je, če imate vinsko klet, pečete odlične piškote ali marmelado ter kuhate vrhunske kompote. Poskrbite še za zanimivo embalažo in odlično darilo je tu!

Ne dajajte daril naprej

Darilo je osebna stvar oziroma bi to moralo biti. Seveda se vam bo zgodilo, da boste kdaj dobili darilo, za katerega boste takoj vedeli, da ni bilo kupljeno za vas, zato začnite spreminjati ta »običaj«. Najbolj razširjena razvada je, da dajemo ljudje darila naprej. Lepo zavite steklenice ne odpremo, ampak jo prihranimo in podarimo naprej. Enako storimo s škatlami čokoladnih bonbonov in podobnimi rečmi, ki nam ne pomenijo kaj dosti, so pa odlična rešitev za hitro darilo. Pri tem morate paziti, da ne dajete naprej reči, ki jim je potekel rok trajanja ali imajo dodan kakšen napis, ki bi vas postavil v čudno luč. Če bo Sara odvila darilni papir, na škatli bonbonov pa bo pisalo »Srečno 2017, Štefan!«, boste v precejšnji zadregi. Kaj narediti z darilom, ki vam ni všeč, svetujejo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije

Darila naj bodo prijetna in domača

Posebno doživetje je tudi odpiranje daril. Potrudite se, da boste podarili lepo zavita darila, ki jih bo užitek odvijati. Če se da, jim namenite novoletni darilni papir, ne vtaknite jih zgolj v darilne vrečke, pa čeprav je to najbolj preprosto. Lepo in domiselno zavito darilo ima posebno sporočilo, odviti nekaj lepo zavitega pa še dodaten čar. Prav odpiranje daril izpod novoletne jelke je eno najlepših doživetij, ki ga imamo mnogi v svojih spominih. Povezano je z družino, udobjem in varnostjo toplega doma. Da boste poskrbeli za darila ne dvomimo, ne pozabite pa zagotoviti tudi varnega doma

Poskrbite za varen dom

PaketDom na eni polici zavaruje vaš dom in premičnine v njem za nevarnosti, ki vas ogrožajo v vsakdanjem življenju. 

Preberite več