NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

03.02.2016 | 2 min branja |

Majina bolečina v rami

Težave z ramenskimi sklepi so zelo pogost primer obolenja. Bolečina v rami pa je eden najpogostejših vzrokov za napotitev bolnika na pregled k ortopedu in je eden od glavnih vzrokov za odsotnost z dela, predvsem pri poklicih, kjer je prisotno dvigovanje težjih bremen in delo nad nivojem ramenskega obroča. Vzroki so različni, najpogosteje pa gre za utesnitveni sindrom ramenskega sklepa (ang. shoulder impingement).

Ko se pojavijo bolečine v rami, začetne težave

Majo je bolela desna rama in čutila je mravljinčenje po prstih desne roke. Bolečina in mravljinčenje sta trajali dobre 3 mesece, ko se je odločila, da bo obiskala zdravnika. Resnosti težave se je zavedala šele takrat, ko zaradi bolečin ni mogla opravljati svojega dela, težko pa je opravljala tudi vsakodnevne aktivnosti (hranjenje, oblačenje, osebna higiena). Po pregledu je izbrani zdravnik ugotovil, da Majina zdravstvena težava potrebuje zahtevnejšo diagnozo in zdravljenje, zato jo je napotil k ortopedu.

Ker ima Maja sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco, je takoj, ko je prejela napotnico, poklicala na zavarovalnico in na pregled k ortopedu prišla že čez 3 dni. Ortoped jo je pregledal in ugotovil, da Maja potrebuje še magnetno resonanco in rentgen desne rame. Magnetno resonanco in rentgen je opravila v roku 4 dni po napotitvi, saj je ponovno poklicala na zavarovalnico. Povprečna čakalna doba za prvi pregled v javnem zdravstvenem sistemu znaša 111 dni, za magnetno resonanco sklepa pa 151 dni (Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje. (2018). Nacionalno spremljanje čakalnih dob. Mesečno poročilo za stanje na dan 1. 12. 2018. Ljubljana).

Določitev diagnoze

Ortoped je Maji po temeljitem pregledu vseh izvidov diagnosticiral utesnitveni sindrom desne rame. Pri tem primeru gre za utesnitev mehkih tkiv med delom lopatice (akromion) in glavo nadlahtnice. Gre za vnetje kite ene od mišic rotatorne manšete. Zaradi draženja tetive pride do vnetja in otekline.

Zdravnik ji je predpisal fizioterapijo, usmerjeno v krepitev stabilizatorjev lopatice in rotatorjev ramena ter protibolečinska obsevanja z laserjem. S fizioterapijo so Maji ponovno vzpostavili optimalno gibanje rame. Uporaba laserja je v takšni terapiji poznana metoda zdravljenja akutnih in tudi kroničnih vnetnih procesov v tkivu. Prejela je tudi beli recept za zdravila proti bolečinam, ki so samoplačniška. Ker ima Maja sklenjeno tudi kritje zavarovanje zdravil, je za plačilo poskrbela zavarovalnica.

Danes Maja hodi v službo in opravlja vse osnovne aktivnosti, ob tem pa je vesela, da je imela sklenjeni zavarovanji in je svoje težave rešila hitro ter brez dodatnih stroškov in čakalnih dob.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Za bolečine v rami obstajajo tudi drugi razlogi, kako jih diagnosticirati in odpraviti si lahko preberete na 

Pridobite informativni izračun

V samo nekaj minutah preverite celovito zdravstveno oskrbo in si zagotovite miren spanec!

Naročite svetovalca