NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

07.06.2022 | 2 min branja |

Bolečine v rami: vzroki, diagnoza in zdravljenje

Gospa se drži za ramo, kjer občuti bolečino.

Težave z ramenskimi sklepi so zelo pogosto obolenje. Bolečine v rami pa so eden najpogostejših vzrokov za napotitev bolnika na pregled k ortopedu. To je tudi eden od glavnih vzrokov za odsotnost z dela, predvsem pri poklicih, kjer je prisotno dvigovanje težjih bremen in delo nad nivojem ramenskega obroča. Vzroki za bolečine v rami so različni, najpogosteje pa gre za utesnitveni sindrom ramenskega sklepa.

Majina zgodba z bolečino v rami

Maja je čutila bolečino v desni rami in mravljinčenje v prstih desne roke. Bolečina in mravljinčenje sta trajala dobre 3 mesece, ko se je odločila, da bo obiskala zdravnika. Kako resne so težave, se je zavedala šele, ko zaradi bolečine v rami ni več mogla opravljati svojega dela, izziv pa ji je predstavljalo tudi opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, kot so hranjenje, oblačenje ali osebna higiena. Po zdravniškem pregledu je njen osebni zdravnik ugotovil, da zdravstvena težava, s katero se spopada Maja, potrebuje zahtevnejšo preiskavo in ustrezno terapijo, zato jo je napotil k ortopedu.

Ker ima Maja sklenjeno zavarovanje Specialisti z asistenco, je takoj, ko je prejela napotnico, poklicala svojo zavarovalnico in na pregled k ortopedu odšla že čez 3 dni. Ortoped jo je pregledal in ugotovil, da Maja potrebuje še magnetno resonanco in rentgen desne rame. Magnetno resonanco in rentgen je opravila v roku 4 dni po napotitvi, saj je ponovno poklicala na zavarovalnico. Povprečna čakalna doba za prvi pregled pri ortopedu v javnem zdravstvenem sistemu sicer znaša okoli 193 dni, za magnetno resonanco sklepa pa 70 dni (Vir: NIJZ Nacionalno spremljanje čakalnih dob, mesečno poročilo za stanje na dan 1. 2. 2021).

K dr. Googlu po diagnozo?

Raje se posvetujte z osebnim zdravnikom Halo Doktor, ki se vam oglasi vsak dan v letu – tudi za obstoječa stanja.

Preverite kritje

 

Določitev Majine diagnoze

Ortoped je Maji po temeljitem pregledu vseh izvidov preiskav diagnosticiral utesnitveni sindrom desne rame. Pri tem obolenju gre za utesnitev mehkih tkiv med delom lopatice (akromion) in glavo nadlahtnice. Gre za vnetje kite ene od mišic rotatorne manšete. Draženje tetive povzroči vnetja in otekline.

Zdravnik ji je predpisal fizioterapijo, usmerjeno v krepitev stabilizatorjev lopatice in rotatorjev ramena ter protibolečinska obsevanja z laserjem. S fizioterapijo so Maji ponovno vzpostavili optimalno gibanje rame. Uporaba laserja je poznana metoda zdravljenja akutnih in tudi kroničnih vnetnih procesov v tkivu.

Maja je za lajšanje bolečin v rami prejela tudi beli recept za protibolečinska zdravila, ki so samoplačniška. Ker pa ima Maja sklenjeno tudi kritje zavarovanje zdravil, je za plačilo poskrbela njena zavarovalnica.

Danes Maja hodi v službo in opravlja vse osnovne aktivnosti. Zaradi svoje izkušnje z bolečinami v rami pa je vesela, da je imela sklenjeni zavarovanji in je lahko svoje težave rešila hitro ter brez dodatnih stroškov in dolgih čakalnih dob.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Za bolečine v rami obstajajo tudi drugi razlogi, zato je najbolje, da se o vaših težavah odkrito pogovorite z osebnim zdravnikom, ki vas bo napotil k ustreznim specialistom.

 

Pridobite informativni izračun

V samo nekaj minutah preverite celovito zdravstveno oskrbo in si zagotovite miren spanec!

Pogovorite se z zastopnikom