NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.06.2015 | 2 min branja | Nezgoda , Tujina , Šport

Šok ob pogledu na znesek računa za zdravstvene storitve na tujem

Poletni meseci prinašajo sproščenost, počitnice, potovanja in veliko različnih aktivnosti v naravi. Počitnice nekje na tujem so najverjetneje rezervirane že nekaj mesecev, pred glavno počitniško sezono pa je treba razmisliti tudi o drugih rečeh, ki jih prinaša poletje, in pretehtati, kaj vse moramo pripraviti za brezskrbna potovanja. Tako se na primer pri načrtovanju potovanj v tujino veliko popotnikov sprašuje, ali si je bolje urediti zavarovanje za tujino ali tvegati zgolj z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja.

Katero zavarovanje izbrati za počitnice v tujini?

Če se pri načrtovanju svoje poti v tujino odločate, katero zavarovanje izbrati, je dobro poznati razliko med obema. Evropska kartica krije stroške nujne zdravniške pomoči pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah v tujini, ki so del javne zdravstvene mreže. Pri tem si je dobro zapomniti, da storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah. Tako v določenih primerih evropska kartica ne krije celotnega zneska stroška, saj vam strošek zdravljenja lahko obračunajo po lokalni zakonodaji oziroma cenikih.

Po drugi strani pa zavarovanje za tujino z asistenco Tujina krije nujne stroške tako v javnih ustanovah kot tudi v zasebnih bolnišnicah in klinikah, velja pa v vseh državah sveta. Ima tudi lastno mrežo pogodbenih zdravnikov, zagotavlja vam 24-urno asistenco v slovenskem jeziku vse dni v letu in pokrije dejansko nastale stroške ter tudi stroške za vse potrebne prevoze (helikopter, rešilec, taksi …), vključno s prevozom v domovino.

Milanova nezgoda v tujini

Milan in Tanja sta starša dveh najstnikov, vsa družina pa je navdušena nad različnimi športi in drugimi aktivnostmi v naravi. Milan se je za zavarovanje odločil šele po nezgodi, ki se mu je pripetila med kolesarjenjem:
»Z ženo sva se že pred poroko redno ukvarjala s športom, zato naju veseli, da sta se tudi oba otroka odločila za športno življenje. Na ta način v družini veliko časa preživimo skupaj in se predvsem dobro zabavamo. Pozimi imamo letne smučarske vozovnice, poleti pa hodimo v hribe, veslamo, jadramo in kolesarimo. Pri naših »športnih dnevih«, kot jim radi rečemo, nismo omejeni zgolj na Slovenijo, pogosto se odpravimo tudi čez mejo.

Na enem takih izletov v Avstriji, kjer smo s kolesi odkrivali lepote sosednje Koroške, sem hudo padel, si izpahnil ramo in dobil močan udarec v glavo. Čelado sem na srečo imel, ne pa tudi zdravstvenega zavarovanja za tujino. V bolnici so me lepo oskrbeli, sledil pa je šok ob pogledu na znesek računa za zdravstvene storitve. Od mojega padca naprej imamo sklenjeno letno družinsko zavarovanje Tujina, ki smo ga že nekajkrat izkoristili.«
$content

Se odpravljate v tujino?

Zavarovanje TUJINA vključuje pomoč Asistenčnega centra v slovenščini 24/7, kjer je na voljo tudi medicinsko osebje.

Preberite več