NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.09.2015 | 2 min branja | Zdravje , Šport

Od padca do fizioterapije v zgolj dveh tednih

Kadar je vaše delo odvisno predvsem od vašega zdravja, je hitro okrevanje v primerih poškodb še bolj pomembno. Tudi pri vrhunskem športniku Janu je bilo tako. Včasih zgolj paziti na zdravje ni dovolj, saj so poškodbe sestavni del treningov in tekmovanj, še posebej pri moto športih, kakršen je motokros. Jan se zlepa ne ustraši velikih hitrosti, vrtoglavih skokov in zavojev na blatni stezi, seveda pa se zaveda tudi nevarnosti, ki ves čas prežijo nanj. Zato pred vsako sezono poskrbi za zavarovanje za primer, če bi se kakšna dirka zaradi nezgode zanj končala predčasno. Sklenjeno ima zavarovanje Paket Športnik, ki mu zagotavlja mirnejše priprave in tekmovanja, saj so vanj vključena vsa kritja, ki jih poklicni športniki potrebujejo.

Osem mesecev? Ne, zgolj dva tedna.

Janova poškodba je nastala med treningom, ko je nerodno padel in si poškodoval koleno. Kolegi in mehaniki so bili takoj istega mnenja: »Jan, sezone je zate konec, najmanj za eno leto si dober.« Čakalne dobe na preglede so namreč dolge, rehabilitacija prav tako in sezona se je res zdela izgubljena.

Vendar pa so se stvari zasukale drugače. Jan je obiskal svojega splošnega zdravnika, ki mu je dal napotnico za ortopeda. Namesto treh mesecev čakanja na pregled je Jan poklical Asistenco zdravje 080 81 10, saj je imel sklenjeno zavarovanje Paket Športnik. Zavarovalnica je takoj izdala avtorizacijo in uredila pregled že naslednji dan. Ortoped mu je napisal napotnico za magnetno resonanco (MR), prijazni svetovalci na brezplačni številki zavarovalnice pa so se spet izkazali in uredili vse potrebno za MR še isti dan. Sledil je še en pregled pri ortopedu, ki je na podlagi izvidov MR predlagal operativni poseg – artroskopijo kolena. Stvari so spet stekle hitro, v Asistenci zdravje so mu uredili operativni poseg že dva dni po zadnjem pregledu. V sklopu kritja Janovega zavarovanja je tudi fizioterapija, z njo je začel takoj po operaciji oziroma dva tedna po padcu.

Če ne bi imel zavarovanja, bi Jan na pregled pri ortopedu čakal v povprečju tri mesece (odvisno od tega, kje bi ga želel opraviti), na pregled z magnetno resonanco pa še približno pet mesecev. 

S kamero nad poškodbo

K Janovemu hitremu okrevanju je veliko pripomogla tudi vrsta operacije. Namesto klasične operacije se je kirurg odločil za artroskopijo kolena. Pri tem posegu naredijo le nekaj manjših zarez, poškodbo pa si kirurg s pomočjo majhne kamere ogleda od znotraj. Kamero uporablja tudi pri operaciji, ki je za kirurga sicer bolj zahtevna, za pacienta pa manj rezov v sklepno ovojnico pomeni manj bolečin, manj zapletov po operaciji in krajšo hospitalizacijo, poleg tega pa na kolenu pusti tudi veliko manj brazgotin.

Jan je bil kmalu po operativnem posegu že doma. Če bi se zdravljenja lotil brez prednosti zavarovanja in sodobne medicine, bi se uresničile napovedi njegovih kolegov, njegov motocikel pa bi vsaj eno leto osamljen čakal v garaži.

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Hitrejše okrevanje za športnike

Za športnike, ki se želite tudi ob morebitnih poškodbah čim prej vrniti k telesni aktivnosti, je hitra obravnava pri specialistu še posebej pomembna. Preverite zavarovanje Specialisti z asistenco. 

Preberite več