NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.05.2015 | 2 min branja | Zdravje

Nad bolečine v rami z operacijo in fizioterapijo

Kompleksno zgrajen ramenski sklep je eden od treh sklepov v ramenskem obroču. Sestavljata ga glavica nadlahtnice in ponvica lopatice s hrustančnim obročem, za gibanje skrbi mišična rotatorna manšeta, ki je sestavljena iz štirih kit. Te potekajo v različnih smereh in so pritrjene na zgornji del nadlahtnice ter skrbijo za vse aktivne gibe v sklepu. Rotatorna manšeta prekriva in premika ramenski sklep, za njegovo stabilnost pa skrbijo sklepna ovojnica, sklepne vrečke (burze), mišične tetive in vezi. Zgradba ter povezanost mišic in tetiv omogočata vrsto gibov roke: kroženje, rotacijo okoli vzdolžne osi, predročenje do navpične osi, odročenje, zaročenje in priročenje. Veliko teh gibov je pri športu ali delu treba opraviti pod obremenitvijo, kar možnost poškodb in okvar še poveča.

Zdravljenje poškodb ramenskega sklepa

Bolečine v rami oziroma v ramenskem obroču imajo lahko različne izvore. Pojavijo se zaradi poškodb pri športu ali delu, za nastanek mikro poškodb pa so dovolj tudi »nerodni« gibi v vsakodnevnem življenju. Pri delu predstavljajo največjo nevarnost ponavljajoči se gibi, še posebej, če gre za preobremenitve sklepa. Seveda pa niso vedno vzrok le poškodbe, saj se lahko bolečine pojavijo tudi zaradi degenerativnih sprememb mehkih tkiv. Za katero vrsto poškodbe gre, zdravniki ugotavljajo z ultrazvočnimi preiskavami ali magnetno resonanco, zdravljenja pa se v primerih, ko so poškodbe šele v začetni fazi, najprej lotijo konzervativno – s fizioterapijo.

Magdine težave z ramo

Magda se nikoli ni ukvarjala s športnimi ali drugimi aktivnostmi, pri katerih bi bili njeni rami pogosto obremenjeni s ponavljajočimi se gibi in bi lahko prišlo do poškodb. Vseeno so se ji začele pojavljati bolečine v rami, najprej čez dan, pozneje pa tudi ponoči, in življenje z neprestanimi bolečinami je postalo nevzdržno. Po enem letu je obiskala zdravnika, v bolnici pa so s pomočjo preiskav odkrili utesnitveni sindrom z vnetjem subakromialne burze. Sprva so ji predpisali zdravljenje s fizioterapijo. Ker ta po določenem času ni prinesla izboljšanja, so se zdravniki odločili rešiti njene težave z operacijo. Opravili so artroskopsko operacijo rotatorne manšete, tej je sledila ambulantna fizioterapija, nato pa še rehabilitacija v Šmarjeških Toplicah. Magda se je po končani rehabilitaciji vrnila na delo, a le za 4 ure na dan, saj roke s poškodovano ramo ni mogla normalno uporabljati. Poškodba oziroma okvara rame je bila namreč tako huda, da se je zaradi nje invalidsko upokojila za 4 ure. 

Izplačila iz zavarovanja Težke bolezni in operacije 

Po okrevanju je Magda iz naslova operacije prejela denarno izplačilo v višini 750 EUR, saj je imela sklenjeno zavarovanje Težke bolezni in operacije, za katerega je plačevala mesečno premijo 9,95 EUR. Po navodilih zdravnika in fizioterapevta redno opravlja gibalne vaje za poškodovano ramo. Bolečin skoraj ne čuti več, vseeno pa ji poškodovana rama ne dopušča več vseh gibov roke.

Zgodbe je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več