NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

12.05.2015 | 2 min branja | Zdravje

Ko krčne žile postanejo resen problem

Poznate vzroke nastanka krčnih žil? Krčne žile oziroma varice nastanejo na venah, po katerih potuje venozna kri, nasičena z ogljikovim dioksidom. Ta teče iz vseh delov telesa nazaj v srce in pljuča, kjer odda ogljikov dioksid in spet prevzame kisik. Vene imajo na vsakih 5 centimetrov posebne zaklopke, ki se ritmično odpirajo in zapirajo ter tako s pomočjo mišic pomagajo, da kri lažje pride do srca in ne odteka nazaj navzdol po nogah. Krčne žile se pojavijo ob slabitvi (popuščanju) zaklopk ali sten žil. Kri se prične nabirati v predelih oslabljenih zaklopk in še dodatno pritiska na stene ter jih razteguje, vene se začno tudi zvijati oziroma vijugati. Šibke zaklopke in stene ven so lahko prirojene, pri nekaterih ženskah pa se krčne žile pojavijo v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb.

Damjanove težave s krčnimi žilami

S svojo telesno težo, kondicijo in zdravim načinom življenja si 59-letni Damjan ni nikoli belil glave, zdaj pa sta ga operacija in njegov zdravnik predramila in prisilila, da se je lotil spreminjanja svojega življenja. Vse življenje se ukvarja s pisarniškim delom, tudi doma večino časa preživi sede. Premalo gibanja in nezdrava prehrana sta prinesla nekaj kilogramov telesne teže preveč, svoje so dodali še nekateri drugi dejavniki, ki botrujejo nastanku krčnih žil. Te so sicer pogostejše pri ženskah ter tistih, pri katerih so dedne oziroma jih imajo v družini. Damjan se je tako nekaj let pred upokojitvijo srečal z veliko spremembo, zaradi katere pa bo imel »lepe upokojenske dneve«, kot se je izrazil njegov zdravnik. Manj sedenja, več gibanja in zdrav način življenja, kar velja predvsem za prehrano. 

Operativni poseg na krčnih žilah

Operacija krčnih žil ni trajala dolgo, saj je Damjan v bolnišnici preživel le slabe tri dni. Prvi del okrevanja, ko ni bil zmožen za delo, se je zavlekel na 6 tednov, v tem času pa je vsak dan izvajal kompresijsko terapijo z elastičnimi povoji in kasneje z elastičnimi nogavicami. Elastične nogavice ga bodo spremljale skoraj do sredine poletja, saj jih mora nositi pol leta. Vendar se to nikakor ne more primerjati s težavami, s katerimi se je Damjan boril v zadnjih dveh letih, ko so se pojavile temne vijugaste lise po nogah. Varice, kot jim rečemo, so bile neprijetnega videza, kmalu pa se je pojavila tudi pekoča bolečina. Damjan je imel občutek »težkih nog«, noge so zatekale, oteklina pa kmalu ni uplahnila niti čez noč. Ker se je stanje slabšalo, se je zdravnik odločil za napotitev na operacijo. 

Zavarovalnina

Med okrevanjem po operaciji je Damjan zavarovalnici prijavil svoj primer in v dveh tednih prejel izplačilo 750 EUR. Imel je namreč sklenjeno zavarovanje Težke bolezni in operacije z mesečno premijo 9,95 EUR. Na operacijo in težave so ga tako spominjali blaga bolečina po operaciji, ki jo je lajšal z analgetiki, prejeta odškodnina in besede njegovega zdravnika. Ta je bil zadovoljen, da je operacija lepo uspela, obenem pa sta se pogovorila tudi o nekaterih vzrokih, da je do nje sploh prišlo.

Preventiva

Ne imejte predolgo neaktivnih nog! Če imate sedeče ali stoječe delo, večkrat vstanite oziroma naredite nekaj korakov in pretegnite noge. Toplota še razširi in omehča stene žil, zato se raje izognite toplim kopelim, savnam in solariju ter jih nadomestite s hladno prho spodnjega dela nog od spodaj navzgor. Ukvarjajte se s športom in rekreacijo, pri kateri dobro razgibate noge, ne pozabite tudi na zdrav način življenja brez alkohola in tobaka ter z veliko svežimi živili. Normalna telesna teža je prav tako pomemben del preventive pred krčnimi žilami. 

Zgodbe je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

Oglejte si video primer obravnave krčnih žil v zasebni specialistični ambulanti Zdravje AS, v katerem svetuje zdravnica Tamara Klarić, specialistka splošne kirurgije.

 

Poskrbite za brezskrbno okrevanje

Zavarovanje Težke bolezni in operacije zagotavlja takojšnje denarno izplačilo ob nastanku težke bolezni ali po prestani operaciji, ki je posledica bolezni ali nezgode.

Preberite več