NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.05.2014 | 3 min branja | Življenje

Kaj je treba vedeti ob sklenitvi življenjskega zavarovanja?

V trenutnih nestabilnih družbenoekonomskih razmerah je finančna varnost še kako pomembna. Marsikdo se sprašuje, kako naj varčuje za prihodnost tako, da bodo njegovi prihranki varni. Ob tem je dobro premisliti, kateri način varčevanja najbolj ustreza vašemu življenjskemu slogu in finančnemu položaju, predvsem pa, kaj so vaši razlogi za varčevanje. 

V razmislek vam predlagamo življenjsko zavarovanje. Tovrstno zavarovanje omogoča dolgoročno varčevanje in je davčno ugodno. Z njim si lahko zagotovite sredstva ob izpadu dohodkov ali varnost ob upokojitvi. 

A preden se odločite, katero življenjsko zavarovanje je primerno za vas, če sploh, si zastavite nekaj vprašanj: 

  1. Zakaj potrebujem življenjsko zavarovanje? Ne sklenite zavarovanja zgolj zato, ker so vam tako predlagali vaši prijatelji ali sorodniki. Življenjsko zavarovanje zagotovi finančno varnost družinam ali posameznikom v primeru smrti partnerja ali starša. Lahko pomaga pri plačilu hipoteke, izobrazbe ali pa dopolni pokojnino. Skratka, če se drugi finančno zanašajo na vas, potem je življenjsko zavarovanje zagotovo primerna izbira.  
  2. Koliko sredstev mi bo zadoščalo? Da boste lažje določili primerno vsoto življenjskega zavarovanja, morate oceniti letni dohodek, mesečne odhodke in vse prihodnje stalne stroške, kot je recimo stanovanjsko posojilo, ki jih bo morala vaša družina odplačevati tudi po vaši smrti. Potem se morate odločiti še, kolikšno premijo si lahko privoščite.  
  3. Katera je prava polica zame? Ko zaključite izračune, se lahko odločite, katera vrsta police vam najbolj ustreza. Poznamo namreč več vrst: življenjsko zavarovanje za primer smrti, naložbeno življenjsko zavarovanje, mešano življenjsko zavarovanje ...
  4. Kaj mi svetuje svetovalec za osebna zavarovanja? Odgovoriti vam bo znal na vsa vaša vprašanja in vam tudi dolgoročno svetoval, zato je pomembno, da mu zaupate. Ne bojte se vprašati vsega, kar vas zanima – gre za dolgoročno odločitev, ki bo pomembno vplivala na vaše življenje.

Življenjsko zavarovanje je stvar nekaj desetletij, ne mesecev ali let, zato je treba dobro premisliti, preden se odločite skleniti polico. Določite svoje finančne cilje, ocenite, koliko morate privarčevati, da bodo sredstva zadostovala za vaše dolgoročne potrebe, in nazadnje ugotovite, koliko sredstev lahko trenutno namenite za varčevanje. Šele potem se lahko odločite, katera vrsta zavarovanja je najprimernejša za vas. Izbirate lahko med široko paleto življenjskih zavarovanj – od takih za različne starostne skupine do takih, kjer se odločate na podlagi naložb, ki plemenitijo vaša sredstva. Zagotovo boste našli nekaj zase, sicer pa smo vedno na voljo za nasvet.

Poskrbite za bližnje

Svoji družini omogočite finančno in socialno varnost v primeru različnih nepredvidljivih dogodkov.

Preberite več