REZULTATI ANKETE »FOORA ZA VARNO FURO«

Več kot 700 mladih voznikov je sodelovalo v naši nagradni anketi in z nami podelilo svoje izkušnje o šoli vožnje.

Mladi vozniki in njihove izkušnje iz šole vožnje

K anketi oz. nagradni igri »FOORA za varno furo« smo povabili mlade voznike oziroma voznike začetnike, ki so pred kratkim opravili ali še opravljajo vozniški izpit. V anketi je sodelovalo preko 700 mladih, ki so odgovarjali na vprašanja o izkušnjah v šoli vožnje. Njihovi odgovori so nas navdušili in v nekaj pogledih tudi presenetili. Predstavljamo najbolj zanimive ugotovitve.

Mladi verjamejo, da jim sodobna tehnologija lahko olajša ...

Več kot 60 % mladih prispeva za plačilo ur šole vožnje

Le 30 % staršev v celoti plača ure vožnje svojim otrokom. Želja po samostojnosti žene mlade, da svoje prihranke namenijo sofinanciranju plačila ur vožnje (31 %) ali celo povsem samostojnemu plačilu stroškov šole vožnje (35 %). 

Pridobivanje vozniškega izpita traja 3 mesece ali več

60 % vprašanih je odgovorilo, da so vozniški izpit opravljali 3 mesece ali več. V enem mesecu je izpit opravilo le 11 % vprašanih. Dolgotrajen postopek pridobivanja vozniških izkušenj je za mnoge voznike v šoli vožnje precej stresen. 

Polovici anketirancev je bilo obdobje pridobivanja vozniškega izpita prijetno, drugi polovici pa stresno

Spodbudna je novica, da je bilo kar polovici anketirancev obdobje pridobivanja vozniškega izpita prijetno. Druga polovica je sicer izrazila svoje nelagodje z različno stopnjo prisotnosti stresa, prava nočna mora pa je bilo to obdobje le za peščico vprašanih.

Največ stresa povzroča razvlečenost opravljanja vozniškega izpita

Mladi vozniki so nam zaupali, da je največ stresa na prvem mestu povzročila razvlečenost opravljanja vozniškega izpita, nato nezbranost in učitelj/ica vožnje. Med drugimi razlogi so se največkrat pojavili strah in ocenjevanje komisije, pa tudi šolske obveznosti in delo prek študenstkega servisa. 

Učitelji vožnje jasno podajajo povratne informacije, kandidati pa nimajo možnosti ogleda svoje opravljene poti

Mladi vozniki so povedali, da so učitelji vožnje v večini primerov jasno podali povratne informacije o njihovi vožnji v šoli vožnje skupaj s seznamom napak, ki so se najpogosteje ponavljale. O svojih napakah se kandidati pogovarjajo tako s starši kot s prijatelji, niso pa imeli možnosti, da bi si svojo prevoženo pot pregledali kasneje od doma ali rezervirali termine za ure vožnje prek spleta, online ali aplikacije. 

Mladi verjamejo, da lahko sodobna tehnologija kandidatom olajša priprave na vozniški izpit

Skoraj 80 % vprašanih verjame, da bi sodobna tehnologija lahko pomagala kandidatu pri pripravah na vozniški izpit. Danes smo vsi že vajeni tehnoloških pripomočkov in interaktivnih aplikacij, zato odgovori ne presenečajo. To nas veseli, saj aplikacija FOORA točno to tudi omogoča. 

Mladi bi aplikacijo uporabljali, če bi jo priporočil učitelj vožnje

Kandidati za vožnjo zaupajo svojim učiteljem vožnje, zato bi z veseljem uporabljali aplikacijo, ki bi jo priporočili učitelji. Verjamejo, da bi s takim pripomočkom kandidatom olajšali usposabljanje na vozniški izpit, ki bi ga tako lahko opravili hitreje in bolje.

Kandidati za vozniški izpit hitreje napredujejo, če imajo informacije, kaj delajo narobe

Mladi vozniki so potrdili, da so povratne informacije od učitelja vožnje in pogovor o storjenih napakah bistvenega pomena pri hitrejšem napredku usposobljenosti dobrega in varnega voznika. Pregled svojih storjenih napak in pregled opravljene vožnje kasneje od doma bi tudi pripomogla k hitrejšemu usvajanju znanja in učinkovitejšemu odpravljanju napak. 

Že poznate zavarovanje Moja prva avto polica?

Zavarovanje je namenjeno mladim voznikom, ki imate izpit manj kot 3 leta.

Preberite več

Preberite tudi

FOORA bonus vprašanje

Za konec ankete smo si privoščili še bonus vprašanje: "Znaš prebrati besedo FOORA? Pa veš kaj pomeni?" 
Večina je seveda pravilno odgovorila, da FOORA pomeni "prevoz ali vožnjo", a nas je vseeno navdušilo, da ima ime FOORA tudi nekaj možnosti, da postane prepoznavana znamka novih električnih vozil (3 % vprašanih meni tako). Le 2 % vprašanih meni, da je FOORA "fora ali hec". 

Inštruktor ali učitelj vožnje?

Še vedno velja, da ljudje verjamejo, da v šoli vožnje uči inštruktor vožnje in ne učitelj vožnje. Kar 81% vprašanih je namreč odgovorilo, da je inštruktor vožnje tisti, ki podaja znanje v šoli vožnje. A vendar je pravilen naziv učitelj vožnje.
Do podobne zagate pridemo tudi pri nazivu šole vožnje, saj večina raje uporablja izraz avtošola in ne uporablja pravilnega izraza šola vožnje.

 

Pas, ki rešuje zdravje in življenje

Z dosledno uporabo varnostnih pasov in otroških varnostnih sedežev pri vseh potnikih in na vseh vožnjah bi lahko zmanjšali število umrlih v prometnih nesrečah za 50 odstotkov. 
Preberite, kako pravilno pripeti sebe in otroka, da boste v avtu varni.
Naj bo varnost vedno na prvem mestu.