Za praznike podarite spomine

Ustvarite personalizirane pobarvanke iz svojih družinskih fotografij in se umirite ob barvanju v družbi najbližjih. Gledanje fotografij in barvanje pobarvank sta aktivnosti, ki pomagata pri ohranjanju kognitivnih sposobnosti in lahko pomagata zavirati pešanje možganov in nastanek demence. Pridružite se barvanju spominov in poskrbite, da spomini ne bodo zbledeli.

Demenca v Sloveniji

Demenco povzroča bolezen, ki prizadene naše možgane. Demenca ne prizadene le bolnika, pač pa tudi njegove bližnje. Bolniku poleg upada kognitivnih sposobnosti povzroči tudi čustveno stisko in družbeno izključenost. Za oskrbovalce, običajno partnerja ali otroke, demenca predstavlja hudo čustveno in tudi finančno obremenitev, ki pogosto vodi v izgorelost.

Demenca je pogosto odkrita pozno ali celo ni diagnosticirana. V predlogu Strategije obvladovanja demence v Sloveniji do leta 2030 je ocenjeno, da je v Sloveniji več kot 43.000 oseb z demenco, zanje pa skrbi približno 100.000 svojcev, zdravstvenih in socialnih delavcev ter drugih. Število obolelih naj bi se do leta 2035 podvojilo.

Bi prepoznali znake demence?

Kako nastane pobarvanka?

V naš pretvornik naložite fotografijo in kliknite "Ustvari pobarvanko". Ko bo vaša fotgorafija obdelana, jo boste lahko prenesli.

Pomembno je, da so predvsem obrazi na fotografiji dobro vidni. Bolj kot so osebe na fotografiji oddaljene od kamere, manj bodo na pobarvanki prepoznavne.

Če želite, nam lahko zaupate tudi svojo izkušnjo z demenco ali z osebo z demenco. Če se boste strinjali, bomo vašo izkušnjo lahko objavili in tako pomagali širiti zavedanje o demenci.

Ustvarite svojo pobarvanko

Ustvarite pobarvanko

BDCDCC00-4DAB-494E-8623-46E6B03BD3D0

Sliko lahko potegnete sem ali jo izberete na svojem disku.


Projekt Pobarvajte spomine

S projektom Pobarvajte spomine želimo v Generali zavarovalnici na pozitiven in topel način osvetliti prevečkrat spregledano tematiko demence in spodbuditi konkretne korake k širši družbeni diskusiji tega zelo razširjenega pojava pri nas. Hkrati želimo stati ob strani vsem družinam, katerih skupni spomini bledijo zaradi demence ter vsaj za trenutek polepšati letošnje praznike.

Možnost ustvarjanja pobarvank, ki smo jo pripravili, ni zgolj gesta, saj barvanje in ogledovanje fotografij znanstveno dokazano vplivata na ohranjanje kognitivnih sposobnosti starejših.

Partner projekta: Spominčica

Ponosni smo, da projekt Pobarvajte spomine poteka v sodelovanju z društvom Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci. S primarnim ciljem zagotavljanja strokovne in učinkovite pomoči osebam z demenco, njihovim svojcem ter skrbnikom, so idealni partner projekta, ki želi narediti konkreten korak, da prav njim polepša čas druženja.

Pomoč Spominčice lahko poiščete od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure na njihovi lokaciji ali na telefonski številki 01/ 256 51 11.

Prepoznate znake demence?