NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.02.2021 | 5 min branja | Življenje

Kako se lotiti pisanja vaše prve oporoke

kako-se-lotiti-prve-oporoke_Generali_L.jpg

Pisanje oporoke se lahko zdi dolg in zapleten proces. Morda se vam porajajo vprašanja, kot so, kako se pisanja sploh lotiti, kje začeti, kdo vam lahko pri tem pomaga ... Naj vam za začetek razložimo osnove.

V Sloveniji lahko oporoko sestavi vsak, ki je sposoben razsojanja in je dopolnil petnajst let starosti. Pisanje oporoke je sestavljeno iz treh glavnih korakov. Ko enkrat oporoko sestavite v povezano celoto, ste glavni del že opravili. Manjše podrobnosti boste lahko namreč dodajali in popravljali ob kakršnihkoli naknadnih spremembah okoliščin. Da vam nekoliko olajšamo celoten proces, smo poiskali dodatne informacije in natančno opisali korake, ki so potrebni za sestavljanje oporoke.

1. Določite vsebino vaše oporoke

Naredite seznam vašega premoženja

Seznam naj obsega vse, kar se vam zdi, da bi bilo lahko vključeno v zapuščino. Sem štejemo tako finance kot tudi celotno materialno premoženje. Splošne stvari, kot so na primer pohištvo ali oblačila, lahko enostavno navedete kot take (npr. moja oblačila ali moje knjige). Bodite pa pozorni na to, da predmete, s katerimi imate bolj specifične namene, navedete posamično (glejte naslednjo točko).

O vseh delih premoženja, ki so stoodstotno v vaši lasti, lahko odločate, kakor želite. V primeru, da ste v zakonski ali partnerski zvezi, so v odločitve o dedovanju vpletene tudi druge osebe. Ko govorimo o premoženju, se šteje za skupno vse, kar partnerja ustvarita z delom, ne glede na to, ali gre za zakonsko zvezo ali zunajzakonsko skupnost. Izjemoma eden od posameznikov lahko dokaže, da je njegov del veliko večji, sicer pa na splošno velja, da se premoženje deli na polovico. V večini primerov gre za dogovor med partnerjema, ko pa tega ni mogoče doseči, se dogovarjanje nadaljuje prek sodišča.

Ne pozabite omeniti tudi svojih zavarovalnih polic in kdo so upravičenci v primeru vaše smrti.

 

Odločite se, kdo bo prejel določen del premoženja

Dedovanje je možno urediti na več načinov. Vaša zapuščina lahko ostane v družini ali pa s svojim premoženjem nekomu olajšate finančno stisko. Lahko na primer podarite zbirko knjig osebi, za katero veste, da bi je bila vesela. Sami lahko izberete točno določene dediče, ki bodo prejemniki določenih delov premoženja. Obenem imate celo možnost postaviti dodatne pogoje. Vašemu otroku na primer lahko zapustite izbrano vsoto denarja, do katere lahko dostopi šele ob dokončanju izobrazbe.

Razdelite preostalo premoženje

Česarkoli ne boste bolj specifično navedli, bo razdeljeno v odstotkih, ki ste jih predhodno določili. Lahko na primer izberete, da vsakemu od dveh otrok pripade 50 % premoženja. Če imate tri otroke, lahko vsakemu namenite 30 %, preostalih 10 % pa v dobrodelne namene. Vse je torej odvisno od vaših želja, dokler je skupni končni seštevek 100 %.

Izberite nadomestne upravičence za predčasno preminule

Izberete lahko dodatno osebo, za katero si želite, da bi podedovala določene stvari v primeru, če bi izbrani dedič umrl pred vami. Ta korak je še posebej pomemben za izredne primere. Zna se namreč zgoditi, da pred smrtjo pozabite ali pa enostavno ne utegnete spremeniti oporoke.

Odločite se, kdo bo poskrbel za vaše otroke

Če imate mladoletne otroke, lahko v posebni izjavi predlagate osebo, ki bo odgovorna za njih v primeru, da se vam kaj zgodi. To je lahko sorodnik, posvojitelj ali drugi uradni skrbnik.

Navedite vaše želje v zvezi s pogrebom

Ne glede na to, kakšne predstave imate o tem, kako naj bi potekal vaš pogreb, v svojo oporoko vsekakor vključite vaše pogrebne želje. Morda bi se radi poslovili »v stilu«, ob spremljavi določene glasbe, v duhu praznovanja vašega življenja ali pa celo na točno določenem kraju. Vsako tako malenkost lahko vključite v oporoko.

Izberite izvršitelja oporoke

Izbira izvršitelja je še kako pomembna, saj gre za osebo, ki bo odgovorna za pravilno izpolnitev vaše oporoke. Prepričajte se, da gre za zanesljivega in dobro organiziranega posameznika, kateremu lahko zaupate. Za vsak slučaj navedite še dodatno osebo, ki bi v primeru zasedenosti ali nedosegljivosti lahko zamenjala vašo prvo izbiro.

2. Napišite oporoko

Če ste o svoji zapuščini dobro premislili in opredelili vse, kar smo našteli v prvem koraku, pisanje oporoke ne bo več tako velik in zastrašujoč korak. Sedaj je pomembno, da vse zamišljeno natančno in pravilno zapišete. Le tako bo vaša oporoka lahko izvršena na način, kakršnega ste si zamislili. Za pisanje oporoke lahko izberete več načinov.

Sodelovanje z odvetnikom

Če vam bo oporoko pomagal napisati odvetnik, bo to gotovo najdražja izbira. Je pa tudi najlažja izbira, še posebej v primerih, ko gre za zapleteno razdelitev premoženja. Sestavljanje takšne oporoke namreč zahteva več natančnosti, odvetnik pa vas bo tudi opozoril, če ste si zamislili nekaj, kar bi bilo neuresničljivo oziroma morda celo nezakonito. Nenazadnje oporoko pišete zato, da bo vaša zapuščina razdeljena na čim bolj neproblematičen način. Dodatni strošek je v tem primeru zagotovo smiseln.

Oporoko lahko sestavite sami

Zadnja izbira, ki je seveda brezplačna, pride v poštev za tiste, ki imate najbolj preprosto urejeno premoženje, kjer je delitev zapuščine manj kompleksne narave. V primeru, da se odločite oporoko napisati sami, se morate zavedati določenih tveganj. Vsekakor si vzemite dovolj časa, da se v pisanje poglobite in raziščete vsak sestavni del.

3. Dokončajte vašo oporoko

Podpišite vašo oporoko

Pred shranitvijo oporoke poskrbite za stoodstotno veljavnost in skladnost z zakonskimi določbami. Obstaja namreč kar nekaj pravil glede podpisovanja, ki jih je dobro poznati, da bo oporoka kar najbolj neoporečna. Pri nas poznamo več različnih vrst podpisovanja, najpogosteje pa se ljudje odločajo za slednje:

  • Lastnoročne oporoke

    Gre za oporoke, ki jih oporočitelji napišejo z lastno roko in jih je zato mogoče prepoznati kot njihove. Ni presenetljivo, da veljajo za najbolj zanesljive. Oporoka, ki je spisana na računalnik in jo zgolj podpišete brez navzočnosti prič, nima nikakršne veljave.

  • Pisna oporoka pred pričami
    V tem primeru ni relevantno, kdo je oporoko dejansko sestavil, dokler je ta podpisana s strani oporočitelja in v navzočnosti prič. Takšna oporoka je lahko napisana tudi na računalnik ali pisalni stroj. Priči se morata na oporoko obvezno podpisati, da bo ta veljavna. Priče ne smejo biti v neposredni sorodstveni ali osebni povezavi z oporočiteljem.
  • Sodna oporoka
    Za sodno oporoko štejemo tisto, ki je sestavljena v sodelovanju z okrajnim sodiščem. Če oporočitelj ni pismen, sta nujno potrebni dve priči, ki sta sposobni razumeti jezik, v katerem je oporoka napisana.
  • Notarska oporoka
    Podobno kot pri sodni oporoki, gre za oporoko v obliki notarskega zapisa, ki pa je lahko zapisana po ustnem nareku ali pa potrjena v pisni obliki s strani oporočitelja. Pri sestavljanju oporoke morajo sodelovati zapisne priče.

Oporoko pospravite na varno

Če bo po vaši smrti oporoko nemogoče najti, ta seveda ne bo veljavna in tudi ne bo izvršena. Poskrbite, da bo shranjena na primeren način. Morda vam najbolj odgovarja, da oporoko pospravite v sef ali pa zaprosite za pomoč banko. Oporoko lahko zaupate tudi odvetniku ali notarju. V vsakem primeru se prepričajte, da bo izvršitelj oporoke vedel, kje je oporoka shranjena, in da bo imel dostop do nje.

Izvršitelju oporoke zaupajte kopijo

Izberite tudi nadomestnega izvršitelja, če prvoizbrani slučajno ne bi bil na voljoTo je varnostni ukrep, ki je koristen predvsem, če se izvirni dokument izgubi. Pri tem bodite previdni, da bo tudi izvršitelj poskrbel za primerno hrambo dokumenta.

Čestitamo – prišli ste do konca! Če ste sledili korakom, je vaša oporoka napisana. Sedaj se lahko sprostite in uživate v življenju, obenem pa boste pomirjeni, da je za vaše najdražje dobro poskrbljeno.


Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE