NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.12.2020 | 8 min branja | Pokojnina , Življenje

Varčevanje, naložba ali zavarovanje? Moj življenjski bonus

Moj-zivljenjski-bonus_nalozbeno-zavarovanje_Zavarovalnica-Generali_L.jpg

Nihče ne more napovedati, kaj bo prinesla prihodnost. Vsi pa vemo, da se bomo z izzivi prihodnosti lažje soočili, če bomo finančno varni. Nakup avta, šolnina za otroka, udobna leta pa upokojitvi. Vse to so koraki na življenjski poti, s katerimi se nas bo večina srečala – in vsi so hkrati zahtevni finančni zalogaji. Dosegli jih boste z zanesljivim dolgoročnim varčevalnim načrtom, če izberete zavarovanje Moj življenjski Bonus pa ste ob tem lahko tudi zavarovani.

Kaj je naložbeno življenjsko zavarovanje?

Naložbeno življenjsko zavarovanje je zavarovanje in varčevanje v enem, kjer se zavarovalna premija investira v izbrano naložbo, ki se vodi na vašem naložbenem računu zavarovanja. Ta denar se zbira in plemeniti in ga po preteku zavarovanja lahko porabite za večji nakup ali pokojnino. To je naložbeni del.

Hkrati ste od dneva, ko sklenete zavarovanje, tudi življenjsko zavarovani za primer najhujšega. Tudi če bi se usoda poigrala z vami že en dan po tem, ko ste zavarovanje sklenili in vplačali prvo premijo, bi bili vaši bližnji upravičeni do zavarovalne vsote. Tako zagotovite finančno varnost svoji družini.

 

Zgodba o Nikovi brezskrbni upokojitvi*

Nik je začel iskati dolgoročen varčevalni račun, ko je pri 30 letih prvič vprašal o višini pokojnine, ki jo bo nekoč prejemal. Izbral je naložbeno zavarovanje, ki bi njegovi družini nudilo varnost tudi, če bi se njemu kaj zgodilo. Zavarovanje je sklenil za 25 let z mesečno premijo 100 EUR. Ker je sklenil zavarovanje za tako dolgo dobo, so bile njegove mesečne premije sprva investirane v bolj tvegane naložbe, s tem pa je so bili višji tudi donosi. Kar 8 % v prvih 11 letih Nikovega varčevanja.

Skozi leta so upravljalci Nikovega zavarovanja poskrbeli za zmanjševanje tveganosti naložb, hkrati pa je zavarovalnica skozi leta varčevanja na njegov račun dodajala bonus. Po 25 letih je Nik privarčeval 66.214,33 EUR, skupaj z bonusom, ki mu ga je pripisovala zavarovalnica, 70.814,36 EUR. Na donos ni plačal nobenega davka, denar pa ga je počakal na računu še 6 let, dokler se ni upokojil. Z deležem privarčevanega zneska sta si s ženo takrat privoščila potovanje na Islandijo, kamor ju je vedno vleklo, ostalo pa je Niku omogočilo mirnejša leta v pokoju. Hkrati je varčevanje vključevalo zavarovanje za primer smrti, kar je Nikovi družini nudilo dodatno varnost.

Na naložbeni račun nalagate vi in zavarovalnica

Naložbeno zavarovanje Moj življenjski bonus je kombinacija zavarovanja in varčevanja pri katerem vas zavarovalnica nagrajuje skozi vsa leta varčevanja. Zavarovalno zaščito omogoča za vse življenje. Ko se čas vplačevanja premije izteče, pa lahko sredstva ostanejo na naložbenem računu dokler jih ne boste potrebovali.

Zavarovalnica vaše varčevanje nagradi z dodatnimi pripisi bonusa, ki še poviša vaše zbrano premoženje. Prvi bonus prejmete že po treh letih varčevanja – 15 % na dogovorjeno letno premijo v tistem letu. V tretjem letu vam zavarovalnica k varčevalnemu znesku torej primakne skoraj dve dodatni mesečni premiji.

Varčevanje, ki ga ne odnesejo davki

Naložbeno življenjsko zavarovanje ni obdavčeno. Če se boste odločili za vsaj desetletno naložbeno zavarovanje, ki je smiselno za uresničitev večjih finančnih ciljev, ne boste plačali davka na privarčevani znesek. Ne v času vplačevanja, niti takrat, ko prejmete izplačilo.

Varčevanje za pokojnino, za stanovanje ali za otrokovo šolnino?

Pričakovani donosi so pri naložbenih varčevanjih vedno odvisni tudi od tega, kakšna naložbena tveganja želite prevzeti. Bolj tvegane naložbe so načeloma bolj donosne. Zato je pomembno, da izberete vrsto naložbe, ki najbolj ustreza vašim ciljem in predvsem temu, koliko časa želite varčevati. Če so vaši cilji kratko- ali srednjeročni, bodo primerne bolj konservativne, varne naložbe. Te imajo manjše donose, a zagotavljajo varnost naloženih sredstev. Pri dolgoročnih ciljih pa so v začetku smiselne bolj tvegane naložbe, ki imajo potencial večjih donosov, kasneje pa se sredstva prenesejo v varnejše naložbe.

Niste mojster upravljanja naložb? Nič hudega!

Največja prednost je, da vam ni treba poznati vseh teh podrobnosti, čeprav varčujete v naložbah. Z vašimi naložbami upravljajo strokovnjaki. Vaša sredstva lahko skladno z vašimi cilji prehajajo med različnimi naložbami, da bi dosegla kar najboljše donose. Brez dodatnih stroškov, ki bi jih imeli pri prodaji drugih naložb (na primer delnic).

Preberite o primerih naložbenih ciljev – o svojih pa se pogovorite s svojim zavarovalnim zastopnikom.

Varčevanje za upokojitev

Če želite varčevati za pokojnino, najprej določite, kakšen mesečni znesek lahko namenite varčevanju. Naložbeni načrt je oblikovan tako, da vaše naložbe postajajo vse bolj varne, ko se bližate upokojitvi. Po izteku varčevalnega obdobja se lahko odločite, ali želite privarčevani znesek prejeti kot enkratno izplačilo ali pa bi ga raje prejemali kot mesečni dodatek k pokojnini.

Pomembno! Če začnete vplačevati v zavarovanje prej, so mesečna vplačila lahko manjša. Če začnete šele po 40. letu, bo mesečni obrok višji, da boste lahko prišli do enakega cilja kot nekdo, ki je začel pri 30 letih. Vsekakor pa je bolje varčevati, čeprav z manjšimi zneski za manjši končni cilj, kot da sploh ne bi varčevali.

Varčevanje za večje nakupe

Če je vaš cilj nakup stanovanja, si določite rok za nakup – na primer 15 let. V takem primeru zavarovalnica vaša sredstva vloži v najbolj optimalen investicijski sklad in skrbi, da skozi čas in z višanjem privarčevanih sredstev postaja vaša naložba vse varnejša. Vaš dolgoročni cilj je lahko tudi štipendija za otroka, ki se bo čez 10 ali 13 let vpisal na fakulteto, ali pa potovanje, ki si ga boste privoščili za 50. rojstni dan.

Varčevanje za samosvoje

Naložbeno varčevanje brez ukvarjanja z naložbami je za marsikoga velika prednost. Nekateri želijo o svojih naložbah odločati sami. Naložbeno zavarovanje Moj življenjski Bonus vam omogoča tudi to. S pomočjo naših strokovnjakov lahko oblikujete naložbe, ki bodo v sozvočju z vašimi željami glede na vaše želene donose in stopnjo tveganja, ki ste ga pripravljeni sprejeti.

Ko se zalomi in denar potrebujete takoj

Življenje je nepredvidljivo. Kaj bi se zgodilo, če bi se na primer hudo poškodovali in ne bi več zmogli plačevati mesečnega obroka? Zavarovanje Moj življenjski bonus vam nudi kar dve možnosti, da varno rešite tako situacijo.

1. možnost: Svoja sredstva lahko dvignete že po treh letih rednega plačevanja premije. Če dvignete predujem, vam ne bo treba plačati 8,5 % davka, čeprav je vaše zavarovanje trajalo manj kot deset let.

2. možnost: Ob sklenitvi zavarovanja dodate zavarovanje za primer, če premije ne bi mogli več plačevati zaradi invalidnosti. V primeru popolne trajne invalidnosti bo namesto vas mesečna vplačila nadaljevala zavarovalnica.

O vsakršnih težavah pri vplačilih je dobro, da se pogovorite s svojim zavarovalnim zastopnikom, ki vam bo svetoval in pomagal izbrati pravi ukrep.

Zavarovalnica viša vrednost vaše naložbe, skupaj prejmemo kar 155 % bonusa

Kot pove ime zavarovanja Moj življenjski bonus – vam prinaša dodatne bonuse na vplačano premijo. Redno nalaganje sredstev (vplačevanje premije) se lepo obrestuje, saj zavarovalnica na vašo zavarovalno polico že po treh letih pripiše kar 15 % dogovorjene premije tega leta, kar znaša skoraj dve dodatni mesečni premiji. Kasneje bonuse prejmete še po zaključku 6., 9., 12., 15., 17., 19., 21., 23. in 25. leta zavarovanja. S temi bonusi do konca zavarovanja pridobite kar 155 % bonusa in prav toliko dodatnega premoženja na vaš naložbeni račun.


*Nikova zgodba je izmišljena. Izračun pa je resničen.

Naložbeno življenjsko zavarovanje Moj življenjski bonus

Preverite zavarovanje z obročnim plačevanjem premije.

PREVERITE PONUDBO