NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

26.07.2019 | 3 min branja | Prosti čas

3 recepti za sladoled in drugi nasveti za kužke v »pasji« vročini

Naši kosmati prijatelji se najbolje počutijo takrat, ko so temperature nekje med 16°C in 20°C. Ko pa zunanje temperature presežejo 30°C morajo lastniki zanje dodatno poskrbeti. Najlaže tako, da v prostoru vklopimo klimo ali gremo z njimi na sprehod ob bližnjem jezeru, reki ali morju. Lahko pa naredimo še veliko več, poleg nasvetov smo pripravili tudi tri recepte za slastne »pasje« sladolede. 

Psu omogočite dostop do sveže pitne vode

V vročih dneh lahko naši ljubljenčki hitro dehidrirajo, zato poskrbite, da bodo imeli vedno na voljo dovolj sveže pitne vode. Če je le mogoče, jo menjajte vsaki dve uri. Tudi na sprehodih imejte s seboj vedno dovolj vode za psa (in zase). Zadostna količina vode je v poletnih mesecih še toliko pomembnejša, če se pes prehranjuje pretežno z briketirano hrano.

Omejite sprehode

V izjemno vročih poletnih dneh pustite psu, da najbolj vroče ure preživi v ohlajenih notranjih prostorih in ga peljite na sprehode zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je zunaj bolj hladno. Izogibajte se tudi sprehodom po vročem asfaltu, ki lahko zelo poškoduje tačke vašega štirinožca. Poleti ga čim več sprehajajte po naravnih podlagah, po travi, pesku in v gozdu.

Primerjava temperatur zraka in asfalta
Temperatura zraka Temperatura asfalta
25°C 45 - 50°C
30°C 50 - 55°C
35°C 55 - 60°C

 

Tisti, ki imate vrt ali večji balkon, lahko svojemu psu po opravljenem sprehodu privoščite tudi pravi pasji bazen ali ga na hitro oprhate s hladno vodo.

Previdno v avtomobilu

Avtomobil, v katerem prevažate svojega ljubljenčka, naj bo primerno ohlajen in primerno prezračen. Če v avtomobilu nimate vgrajene klime, se na pot raje odpravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer in se s tem izognite potovanju v najbolj vročem delu dneva. Na daljši poti, na primer na počitnice, ne pozabite na postanke, na katerih si bo pes pretegnil tačke in opravil potrebo, odmor pa boste izkoristili tudi za to, da mu ponudite svežo vodo.

Psa nikoli ne pustite v parkiranem avtomobilu, saj je tam tudi v primeru odprtih oken in avta, parkiranega v senci, izpostavljen nevarnim temperaturam. Tudi če zunaj ni izjemno vroče, notranjost avtomobila deluje kot pečica. Temperatura v avtu se lahko hitro dvigne nad 50°C in že nekaj minut izpostavljenosti vročini je lahko za psa, zaprtega v avtu, življenjsko nevarno.  

Skrtačite psa in mu pristrizite dlako

Krtačenje oziroma čiščenje dlake je bistven del zdravja in dobrega počutja psa. Odstranjevanje odvečnih dlak je v poletnih mesecih pomembno, saj bo vašemu štirinožcu tako bistveno manj vroče. To še posebej velja za dolgodlake pasme. Pri psih, ki jim dlaka to dopušča, je priporočljivo striženje. Kljub temu je pomembno, da psa ne pobrijete, saj ima dlaka tudi vlogo zaščite pred soncem.

Pripravite mu slasten pasji sladoled

Da vaš pes ne bo le opazoval vas, kako si v poletni vročini privoščite sladoled, lahko zanj kar sami doma pripravite pasji sladoled. Za sladoled za pse načeloma potrebujete samo nekaj sadja ali zelenjave, jogurt (najbolje navadni), lahko pa tudi meso ali ribo. Za zamrzovanje potrebujmo še posodico za led ali modelčke za sladoledne lučke. Praktično vse, kar lahko vaš pes jé, lahko uporabite pri pripravi pasjega sladoleda. Kocka ali dve bosta več kot dovolj za pasjo ohladitev. Vas zanima nekaj enostavnih receptov?

1. Melonin sladoled

Narežemo nekaj koščkov melone in jim previdno odstranimo koščice. Dodamo navadni jogurt in pretlačimo z vilicami ali s paličnim mešalnikom, da nastane tekoča, kompaktna zmes. Zmes preložimo v posodico za led ali lučke in zmrznemo. Melono lahko zamenjate tudi z drugim sadjem, ki je všeč vašemu psu.

2. Zmrzlina s korenčkom in grahom

Korenček, narezan na kocke, in grah skuhamo, preložimo v posodice za led ter zalijemo z vodo v kateri smo kuhali (lahko tudi z govejo ali piščančjo juho). Za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Psi bodo z veseljem brskali, da bi prišli do zelenjave.

3. Kumarični sladoled s tuno

Naribajte kumarico in dodajte tuno v lastnem soku ali na koščke narezano svežo tuno. Skupaj z jogurtom zmešajte s paličnim mešalnikom in zmes prelijte v model za sladoledne lučke. Če vaš ljubljenček ni ljubitelj rib, lahko tuno zamenjate s koščki mesa ali zdrobljenimi pasjimi briketi.

Tudi psi z intoleranco na laktozo lahko uživajo v sladoledu, vendar za pripravo jogurt nadomestite z riževim, sojinim ali drugim nadomestkom mleka.

Poskrbite za vašega najboljšega prijatelja

Zavarovanje Moj kuža krije zdravljenje kužka, primer njegove smrti zaradi bolezni ali nezgode in vašo odgovornost.

Moj Kuža