NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

29.05.2019 | 2 min branja | Podjetje

Potrebujete zavarovanje blaga med prevozom?

Kaj povezuje proizvajalce, prodajalce in kupce? Pravilen odgovor se glasi: transport. Brez storitev prevoza surovin, končnih izdelkov in vsega ostalega, kar se da prepeljati (polizdelki, ljudje, gradbeni material in še in še), bi se svet tako rekoč ustavil. Transport je danes ena ključnih panog, ki omogoča delovanje cele vrste drugih dejavnosti, pri vedno večjih količinah prevoznikov in prepeljanega tovora pa se povečuje tudi verjetnost zamud, poškodb, izgube, kraj in druge škode na tovoru.

Zavarovanje tovora med prevozom in prevozniške odgovornosti

Prevoz tovora vedno predstavlja določeno tveganje, težave pri transportu pa povzročijo težave vsem udeležencem v transportni verigi: 
  • zamuda pri dobavi pošiljk (če surovine, sestavni deli ali končani izdelki ne prispejo pravočasno, so ogroženi tekoča proizvodnja, nemotena prodaja, izvajanje storitev in podobno),
  • poškodbe in fizična izguba (kraja) blaga (zavrnitev že plačanega blaga, neplačila nedobavljenih izdelkov, penali in odškodnine, okrnjen ugled prevoznika),
  • nesreče med prevozom (prometne nesreče, izguba tovora na morju, škoda, povzročena tretjim osebam zaradi nesreč pri prevozu blaga …).
Vse našteto je dovolj velik razlog, da podjetje poskrbi za zavarovanje tovora in svoje prevozniške dejavnosti. Vse več proizvajalcev namreč nima velikih zalog, zato je za delovanje proizvodne in prodajne verige ključno, da je tovor vedno dostavljen pravočasno oz. »on time«. 

Katerim podjetjem je namenjeno zavarovanje tovora?

Vsem, ki so tako ali drugače vključena v transportno verigo, od pravočasnega in varnega transporta pa je odvisno njihovo poslovanje:
  • večjim in manjšim podjetjem, ki kupujejo ali prodajajo različno blago,
  • dobaviteljem ključnih surovin/polizdelkov za nadaljnjo proizvodnjo,
  • prevoznikom blaga, odgovornim za pravočasno in varno dostavo blaga.
S pomočjo konfiguratorja preverite, katero zavarovanje je za dejavnosti vašega podjetja najprimernejše. Ne pozabite preveriti koristi in prednosti zavarovanja blaga med prevozom ter zavarovanja prevozniške odgovornosti za blago v cestnem prometu, s katerima bo vaš del transportne verige varnejši.

Izognite se tveganjem za vaše podjetje

Z dobrim nasvetom se lahko izognete marsikateremu tveganju. Naročite neobvezujoč klic zastopnika, ki vam lahko pomaga najti rešitve za vaše podjetje.

Naročite klic zastopnika