NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

22.02.2019 | 2 min branja | Podjetje

Dvojna zaščita, pravna in finančna obramba podjetja

Pomoč strokovnjaka in zavarovanje odgovornosti sta neprecenljiva, ko od podjetja zahtevajo poplačilo škode in odškodnino za poškodbe, ki so nastale zaradi njegovega poslovanja. V sporu z oškodovanci podjetje zastopa predstavnik zavarovalnice, ki mu pomaga tako v izvensodnih kot sodnih sporih. Še več, do višine zavarovalne vsote na zavarovalni polici podjetju povrne tudi stroške za odvetnike. 
ZAvarovanje za podjetja: pravna in finančna zaščita

 

Kakšno vlogo imajo zavarovanja odgovornosti?

"Zavarovanja odgovornosti imajo vsaj dvojno vlogo," poudarja strokovnjakinja za zavarovanja odgovornosti. "Prva je, da zavarovalnica preuči odškodninski zahtevek, ki ga nekdo uveljavlja proti podjetju, ki je njen zavarovanec. Če ugotovi, da gre za neupravičen ali pretiran zahtevek, brani podjetje pred takim zahtevkom oziroma skuša znižati zahtevano višino odškodnine na razumno raven. To imenujemo pravna obramba zavarovanca in velja takrat, ko podjetnik za nastalo škodo ni odgovoren ali zanjo ni odgovoren v taki meri, kot mu očita oškodovanec. Če pa zavarovalnica ugotovi, da je podjetje nespornoodgovorno za nastalo škodo, je tukaj druga oblika zaščite. Rečemo ji ekonomska ali finančna obramba podjetja, ko zavarovalnica izplača odškodnino tretji osebi, ki je utrpela škodo."

 

Delavec je zakrivil požar, v katerem je zgorelo šest stanovanj

V težkih primerih, kot je na primer požar, ki ga je zanetil delavec med varjenjem na strehi, pri čemer je bilo uničenih šest stanovanj in huje opečenih več oseb, ki so proti podjetju vložile zahtevke za povrnitev škode, je zavarovanje odgovornosti in pomoč strokovnjaka neprecenljiva.

Zavarovanje odgovornosti zaščiti podjetje, ko od njega zahtevajo poplačilo škode v stanovanjih in odškodnino za poškodbe, ki so nastale zaradi njegovega poslovanja. Zavarovalnica do višine zavarovalne vsote na zavarovalni polici povrne tudi stroške, ki so povezani z uveljavljanjem odškodninskega zahtevka, na primer stroški za odvetnike.

 

Strokovnjak zavarovalnice je v oporo podjetju

"V tem primeru ni zanemarljiva tudi neke vrste "psihološka zaščita" zavarovanca," pojasni strokovnjakinja. Podjetnik je prizadet že zaradi tega, ker je s svojim poslovanjem povzročil škodo in zakrivil poškodbe ljudi. V sporu z oškodovanci ga zastopa predstavnik zavarovalnice, ki namesto podjetnika predstavi oškodovancem postopke, s katerimi lahko uveljavljajo odškodnino in realne možnosti poplačila škode. Podpora zavarovalnice, ki ima znanje in izkušnje, je za podjetje pomembna tako v izvensodnih kot sodnih postopkih.

Katere so najboljše možnosti zaščite za vašo dejavnost, lahko raziščete v Podjetniškem konfiguratorju. Odločite se lahko tudi za zavarovanje premoženja in zavarujete poslovne prostore in premičnine v njih, kar velja tudi za delovno opremo, orodje in zaloge.

Izognite se tveganjem za vaše podjetje

Z dobrim nasvetom se lahko izognete marsikateremu tveganju. Naročite neobvezujoč klic zastopnika, ki vam lahko pomaga najti rešitve za vaše podjetje.

Naročite klic zastopnika