NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.04.2019 | 2 min branja | Podjetje

Bog ne daj, da bi crknu … računalnik

Podjetja so si v večini precej podobna v tem, da se v nameri po zniževanju stroškov prej ali slej obregnejo tudi ob zavarovanja. “Mar se je sploh treba zavarovati pred vsemi temi nevarnostmi na zavarovalni polici?” in “Ali ni bolje dodatno pozornost usmeriti le na kritične primere, ki lahko ogrozijo naše delovanje?” sta pogosti vprašanji, ki si jih zastavljajo tisti, ki so v podjetjih odgovorni za stroške.

Najpogostejša žrtev takšnih scenarijev so velikokrat računalniki in druga elektronska oprema, ki jo podjetja nujno potrebujejo in je od nje vsak dan bolj odvisno poslovanje.

Zakaj si podjetje želi zavarovati svoje računalnike?

Če pride do požara, eksplozije ali potresa ali ob nevihti do udara strele, ki lahko poškoduje ali uniči vaše elektronske naprave — in bog ne daj, da bi takrat izgubili zlata vredne poslovne podatke — se bo to še kako poznalo v vaši denarnici. Saj sami veste, da računalniki, strežniki, tiskalniki, tablice in druge dobrine IT‑tehnologije dosegajo zelo visoke cene, zato nadomeščanje poškodovane ali izginule stvari ni tako enostavno.

Ne pozabite pa predvsem na to, da lahko zaradi nedelujoče ali poškodovane opreme škodo utrpi tudi vaš posel, saj ga boste brez nje težko enako učinkovito izvajali.

Še posebej v časih, ko je prav vse odvisno od spletnega poslovanja, saj se vedno večji del del opravlja na daljavo, je zanesljivost informacijskega sistema celega podjetja ključna.

Ali vaše podjetje potrebuje zavarovanje računalnikov?

Na vprašanje si najlažje odgovorite tako, da popišete vso strojno in programsko opremo v podjetju ter ocenite njeno vrednost in tveganja, ki jim je izpostavljena.

In pomislite, ali bi podjetje lahko kupilo novo strojno in programsko opremo, če bi prišlo do ropa, potresa, požara ali katere druge neprijetnosti. Bi vaše podjetje v omenjenih primerih lahko še naprej nemoteno poslovalo?

Če ste vsaj na eno izmed zgornjih vprašanj odgovorili z ne, potem je zavarovanje elektronske opreme še kako smiselno. Vseeno pa bodite pozorni tudi na to, da se z razvojem tehnologije in vedno novimi napravami razvijajo tudi tveganja, zato je zelo pomembno, da letno preverjate vašo zavarovalno polico in jo po potrebi dopolnjujete.

Pred katerimi tveganji se še zavarovati?

Ves čas vašemu podjetju pretijo še mnoge druge nevarnosti. Da bi ugotovili, pred katerimi se zavarovati, preden vas v to prisili nezgoda, si pomagajte s kalkulatorjem na spodnji povezavi.

Izognite se tveganjem za vaše podjetje

Z dobrim nasvetom se lahko izognete marsikateremu tveganju. Naročite neobvezujoč klic zastopnika, ki vam lahko pomaga najti rešitve za vaše podjetje.

Naročite klic zastopnika