NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

02.04.2019 | 3 min branja | Prosti čas , Šport

Pozdravljena pomlad, tudi v gorah!

Pomlad je za marsikoga najlepši letni čas, toda glede na spremenljivo vreme pogosto tudi najbolj muhast letni čas. V visokogorju marsikje sneg še ni povsem skopnel, zato lahko utrjene pohodniške poti in očarljivi razgledi na skrite kotičke, prinašajo tudi nevarnosti.  

Planinarjenje za zdravje in vitalnost

Pomembno je, da smo za hojo v hribe primerno fizično pripravljeni. To še posebej velja, ko se odpravimo na celodnevne ali večdnevne podvige. Hoja v hribe krepi vzdržljivost, moč in ravnotežje celega telesa. Izboljša tonus naših mišic in splošno fizično pripravljenost ter ob tem poveča zmogljivost pljuč. Gre za zelo zdrav način vadbe, kjer se aktivira celo telo, prav tako je lahko hoja odlična meditacija in način soočanja s stresom. 

Varnost je na prvem mestu?

A samo telesna pripravljenost nikakor ni dovolj. Gorski svet ima tudi drugo plat, ki zna neusmiljeno kaznovati lahkomiselnost, malomarnost in neupoštevanje pravil. 
Previdnost ni nikoli odveč in prav je, da upoštevamo opozorila Planinske zveze Slovenije. Kot pravi Matjaž Šerkezi, gorski reševalec GRS Kamnik in strokovni sodelavec PZS ter ambasador Migimigi.
  • informacije o vremenu (trenutno stanje, opozorila, stopnjo nevarnosti snežnih plazov),
  • informacije o poti (zahtevnost poti, trenutne razmere, predvidene časovnice, kar najdemo na ustreznem zemljevidu in v planinskem vodniku),
  • informacije o planinskih kočah (kontaktne številke, odprtost, možnost prenočevanja),
  • telefonske številke za primer nesreče.

In nikar ne pozabimo, opozarja Matjaž Šerkezi: »Vedno se moramo držati planinskih poti, ki so označene z različnimi markacijami. Na ta način se težje izgubimo in varneje pridemo do vrha ali nazaj v dolino. Pri izbiri poti, se odločajmo za tisto, ki ji bomo kos – lahka pot ima na smerni tabli naveden le cilj oz. smer hoje, zahtevne so dodatno označene s trikotnikom. Pri zelo zahtevnih smereh pa je trikotniku dodan še klicaj.«

Oprema je ključen element varnosti

Na naše dobro počutje v gorah vpliva tudi ustrezna oprema. Biti mora kakovostna, tehnično brezhibna in prilagojena letnemu času. Na prvem mestu so obutev, več slojev oblačil in nahrbtnik z vsemi potrebnimi dodatki. Če se odpravimo v zasnežene gore, potem v njem ne smejo manjkati: topla brezalkoholna pijača, malica, komplet prve pomoči, dodatne rokavice, dereze, cepin, čelada, dodaten sloj toplih oblačil, plazovni trojček, naglavna svetilka in astro folija ali velika črna vreča za preprečitev podhladitve. Zelo pomembno je še, da znamo opremo pravilno uporabljati. 

Kaj v primeru nesreče?

Vsi ljubitelji planin moramo poznati pravilno ravnanje v primeru nesreče, osnovne postopke nudenja prve pomoči in oskrbe ponesrečenca. Še preden pokličemo pomoč na številko 112, moramo preveriti, ali je poškodovanec pri zavesti, če diha in kje se je poškodoval oziroma če krvavi.

Pri klicu na pomoč moramo čim bolj natančno opisati kraj nesreče, povedati, kaj se je zgodilo, opisati trenutno stanje ponesrečenca in seznaniti reševalce, če je poškodovanemu že kdo pomagal, nudil prvo pomoč ali kako drugače ukrepal. Nato natančno sledimo navodilom reševalcev in počakamo pomoč.

Da se izognemo tem dogodkom, se moramo za pot v gore dobro pripraviti, opremiti in upoštevati pravila PZS. Le tako nas bodo gore napolnile z novo energijo in čudovitimi doživetji.

Poskrbite za svojo varnost

Z nezgodnim zavarovanjem boste sebi in svojim najbližjim v primeru poškodbe zagotovili finančno in čustveno varnost. 

Naši svetovalci vam bodo z veseljem pomagali z nasveti.

Naročite svetovalca