NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

23.11.2016 | - min branja | Avto

Poznate pasti jesenske vožnje?

Na zimske razmere na cestah se večina voznikov temeljito pripravi, na jesenske pa ne. Kakšne pa so pravzaprav »jesenske« razmere? Kaj nas lahko preseneti in katere so tiste posebnosti enega najlepših letnih časov, ki jo lahko voznikom pošteno zagodejo?

Spolzko listje

Najbolj prepoznaven znak jeseni je listje, ki se obarva v nešteto odtenkov toplih barv. Dokler je na drevesih, je jesen čudovita, ko pade na tla, pa lahko postane zelo nevarno. Največjo nevarnost predstavlja na cestah, ki vodijo skozi ali ob gozdovih, skozi drevorede in podobno. Nevarno je predvsem mokro listje, ki je zelo spolzko, debelejša plast mokrega odpadlega listja pa ima lahko podobne lastnosti kot poledica ali led. Jeseni vozila še nimajo nameščenih zimskih gum, poleg tega pa nekateri ne pričakujejo spolzkega listja in se na nenadno drsenje avtomobila povsem napačno odzovejo.

 

Krajši dan, daljša noč

Jeseni se začne dan vidno krajšati, kar pomeni, da se zdani kasneje, večer pa nastopi prej. Jutranji in večerni mrak se počasi premikata proti uram prometnih konic, ko je na in ob cestah še vedno veliko drugih udeležencev v prometu. Popoldnevi so še vedno primerni za rekreacijo, zato vas pozno popoldne ne smejo presenetiti kolesarji in tekači, ki niso vedno dobro označeni oziroma osvetljeni. Paziti je treba tudi na otroke, ki gredo v šolo in domov, ter na cestah izven naselij na traktorje in druge stroje, ki so zaradi jesenskih opravil pogosto na cesti in za seboj puščajo blatne sledi. Pešce, predvsem otroke v temnih oblačilih, je v mraku ali slabem vremenu težko opaziti, zato ne vozite preblizu desnega roba ceste, pravočasno pa morate prilagoditi tudi hitrost vožnje.

Megla, dež in slabša vidljivost

Zahtevnost razmer na cesti je jeseni večja tudi zaradi pogostejšega slabega vremena in posledic nižjih temperatur. Daljša deževna obdobja se prepletajo z meglo, v hladnejših in višjih predelih pa vas pozno jeseni lahko preseneti tudi kakšna snežinka. Dež, megla, krajši dnevi in slabša vidljivost zahtevajo od voznikov visoko zbranost, za varnost v prometu pa morajo poskrbeti tudi pešci, kolesarji in vsi drugi udeleženci v prometu. Dobro očiščeni žarometi, razmeram prilagojena hitrost, hoja in kolesarjenje ob robu ceste ter uporaba odsevnih teles oziroma svetilk so nujno potrebni, da ne bo prišlo do nesreč.

Naj bo jesenska vožnja prijetna in varna

Jesenske razmere še zdaleč niso tako zahtevne kot zimske, vseeno pa se poveča število dni, ko vas bodo na cestah pričakali slabo vreme, slaba vidljivost, v temna oblačila oblečeni pešci in kolesarji z neosvetljenimi kolesi. Pripravite se na jesen in obenem poskrbite tudi za kasko zavarovanje vozila, s katerim boste lažje kos posledicam morebitnih nepričakovanih situacij na cesti. Predvsem pa se na pot odpravite dovolj zgodaj, da boste lahko med vožnjo še vedno uživali v čudovitih barvah jeseni.

Ugodneje na tečaj varne vožnje AMZS

Člani Generali Programa prednosti ZAME lahko tečaje varne vožnje za avtomobiliste opravite ceneje. Članstvo v klubu je brezplačno. 

Preverite ugodnost