NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.10.2016 | 3 min branja | Prosti čas

5 idej za zabavni jesenski sprehod z otroki

Jesen je tu! Izkoristimo zadnje sončne žarke in se odpravimo na sprehod v gozd. Raziskujmo, ustvarjajmo in se veselimo z otroki.

1. Občudujmo umetnost narave in se podajmo v lov za jesenskimi barvami

Opazujmo jesensko razkošje barv in poiščimo liste v različnih barvnih odtenkih. Jih znate poimenovati? Škrlatno rdeči, žareče rumeni, rumenorjavi, pisani, rdečevijoličasti ... prepustite domišljiji prosto pot.

2. Gozdna škatla za male zbiralce

Na gozdno raziskovanje se pripravite že doma. Na prazno škatlo od jajc nalepite predlogo, ki vam bo pomagala razvrstiti vaše gozdne najdbe. Malčki in šolarji bodo z veseljem polnili škatlo, vi pa izkoristite priložnost za pogovor o tem, kar boste skupaj odkrili v gozdu.

3. Poiščimo zaklad gozdnega škrata

Ko otroci postanejo lačni, je čas, da iz rokava potegnete novega asa – iskanje zaklada, ki ga je med korenine drevesa skril sam gozdni škrat. Le katerega drevesa, ko pa jih je toliko! Potem ko ste poskrbeli, da bo otroka med koreninami izbranega drevesa pričakala malica ali priboljšek, ga do cilja usmerjajte z navodili (toplo – hladno).

4. Gozd v malem

Igra z gozdnimi zakladi se lahko nadaljuje tudi doma. Iz nabranega lubja, mahu, smrekovih vejic, kostanjev, storžev in kamenčkov v večji prozorni plastični posodi ustvarite gozd v malem: velike smreke nudijo zavetje gozdnim prebivalcem, kozorogi se lovijo po skalah, gozdna sova se je skrila v duplino, srna preko brvi prečka potok, na jasi iz mahu se pasejo zajčki in skrivajo ježki … Za igro lahko uporabite tudi figurice živali, na primer lego, še bolje pa bo, če jih iz plastelina ali lepenke izdelate sami. Pred igro preberite še pravljico o gozdu, primerno otrokovi starosti.

5. Jesensko ustvarjanje

Kaj početi s polno vrečo divjega kostanja, velikih in malih listov v toplih jesenskih barvah? Namesto da pristanejo v košu, jih uporabite za preganjanje dolgčasa v deževnih dneh, poleg tega pa s tem pri otrocih spodbudite sposobnost opazovanja in ujemanja.

  • Iz divjega kostanja in zobotrebcev ustvarite živali.
  • Risalni list pobarvajte z jesenskimi barvami, narišite gozd, ga polepite z nabranimi listi in ustvarite jesenski kolaž.
  • Liste različnih oblik in velikosti obrišite in prosite otroka, da jih položi na pravo mesto.

Odgovori za radovedne malčke

Zakaj jeseni listje spreminja barve?

Jeseni sonce ne greje več tako močno, temperature so nižje, zato listje preneha proizvajati klorofil, barvilo, ki daje listom zeleno barvo. Zelena barva počasi bledi. V listu pa so tudi druge barve, ki jih poleti zaradi močne zelene ne opazimo, jeseni pa pokukajo na plano. Listi različnih dreves se obarvajo v različne odtenke toplih barv.

Zakaj listje odpade?

Jeseni se drevo prične pripravljati na zimo. Drevesa potem, ko odvržejo listje, varčujejo z vodo in energijo. Drevo odvrže liste tudi zato, da se zavaruje. Široki listi niso odporni proti zmrzali. Na njih se lahko nabere veliko snega in veje bi se pod težo snega lahko zlomile. Najpogostejši listavec v slovenskih gozdovih je bukev.

Zakaj iglavci ne odvržejo iglic? 

Iglavci poškodovane iglice postopoma menjujejo skozi celo leto. Prav tako imajo iglice manjšo površino kot listi. Vsebujejo dovolj barvil, da barvo ohranijo tudi pozimi, ob krajšem dnevu. Oblika krošnje iglavcev omogoča, da se pod težo snega ne poškodujejo. Edini iglavec, ki jeseni odvrže iglice, je macesen.

Kaj se zgodi z listi, ki padejo na tla?

Odpadli listi na tleh gnijejo. Številne drobne živali pa jih spreminjajo v rodovitni humus, ki ga drevesa uporabijo kot hranilo za pomladno rast.

Poskrbite za finančno varnost in uspešno zdravljenje svojih otrok

Čas odraščanja prinaša tudi povečano možnost lažjih ali težjih poškodb. Nezgodno zavarovanje pomembno pripomore k uspešnemu in brezskrbnemu okrevanju ter k finančni varnosti družine.

Naročite zastopnika