NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

21.10.2015 | 2 min branja | Zdravje

Srčni infarkt: znate prepoznati znake?

Stres je v sodobnem življenju posreden vzrok za mnoge težave, bolezni in obolenja. Stresni dejavniki vplivajo na naše počutje in zdravje, zato ljudje vse prepogosto zdravstvene težave pripisujemo stresu. Ta rutina postane še posebej izrazita, če bolečine po krajšem počitku minejo same od sebe in na nek način potrdijo »samodiagnozo«, da je res vse le posledica prevelikih skrbi, naporov in stresnega dogajanja doma in v službi. Žal pa ni vedno tako. Nekateri znaki bi nas morali jasno opozoriti, da so težave veliko resnejše in zahtevajo obisk pri zdravniku. Ena takih bolečin je bolečina v prsih, ki najpogosteje kaže na težave s srcem.

Srčni infarkt - prepoznate znake?

 

Srčni infarkt včasih pride počasi 

Simptomi srčnega infarkta ne nakazujejo vedno, da gre za infarkt, saj približno 20 % ljudi, ki ga doživi, ne občuti bolečin. Pri takem, rečemo mu nemi infarkt, so prisotni utrujenost, zadihanost, potenje in bledica, zato ga nekateri zamenjajo z izčrpanostjo ali splošnim slabim počutjem, ki bo z nekaj počitka kmalu minilo. Klasični simptomi srčnega infarkta, ki se pojavijo nenadno in jih je treba vzeti nadvse resno, so:

  • močna topa bolečina za prsnico, ki se lahko širi tudi v vrat, rami in roki,
  • težko dihanje s pekočim tiščanjem v prsih,
  • slabost in bruhanje,
  • bolečina v prsnem košu, ki se začne tudi pri mirovanju in vztraja več kot pol ure.

Človek, ki doživi miokardni infarkt, je prestrašen in nemiren. Njegova koža je bleda, znojna in hladna, doživlja motnje ritma srca, njegov arterijski tlak pa je lahko nizek ali visok. Do srčnega infarkta pride zaradi odmrtja tkiva srca zaradi prekinitve dovoda krvi in s tem pomanjkanja kisika (hipoksija). Različno hude posledice infarkta so odvisne od tega, ali je dovod krvi le zmanjšan ali popolnoma prekinjen, kako veliko področje srca oskrbuje zamašena žila in še nekaterih drugih dejavnikov. Če se žila nenadoma in popolnoma zamaši, lahko že po eni minuti pride do okvare srčno-mišičnih celic, v slabe tri četrt ure pa pride do nepopravljivih okvar oziroma nekroze.

K dr. Googlu po diagnozo?

Raje se posvetujte z osebnim zdravnikom Halo Doktor, ki se vam oglasi vsak dan v letu – tudi za obstoječa stanja.

Preverite kritje

 

Čakanje je lahko tudi usodno!

Peter je že nekaj let na odgovornem delovnem mestu, stres pa njegov vsakodnevni spremljevalec. Navajen je izčrpanosti in drugih posledic hitrega tempa dela in življenja, zato je tudi bolečine v prsih dolgo časa pripisoval prav stresu. Bolečina v prsnem košu, ki se je pojavljala pri mirovanju in naporu, je po nekaj minutah spontano popustila, zato ji skoraj predolgo ni posvečal pretirane pozornosti. Po štirinajstih dneh pa ga je proti jutru prebudila bolečina v prsih, ki je bila močnejša kot običajno in ni popustila, zato ga je žena odpeljala k zdravniku. V zdravstvenem domu so mu najprej nudili prvo pomoč in mu dali zdravila, nato pa ga takoj premestili v bolnico. Potrdili so, da je doživel akutni transmuralni miokardni infarkt spodnje stene, v bolnišnici je ostal 10 dni. 

 

Življenje po infarktu

Po vrnitvi domov so Petra čakale redne kontrole pri njegovem zdravniku in kardiologu. Predpisali so mu tudi počitek in rehabilitacijo v zdravilišču. Ker je Petrovo podjetje zanj plačevalo 2 EUR premije za skupinsko zavarovanje Težke bolezni in operacije, sam pa je dodatno plačeval še 6 EUR na mesec, mu je zavarovalnica na podlagi vloženega zahtevka iz kritja za težke bolezni izplačala 10.000 EUR odškodnine. Opomin je zalegel, saj je Peter postal veliko bolj pozoren na sporočila in znake, ki mu jih pošilja njegovo telo, poleg tega pa je spremenil tudi svoj dnevni ritem.  

Zgodba je resnična, le nekatere podrobnosti (ime, kraj in podobno) so zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjene.

 

Zagotovite si celovito zdravstveno oskrbo

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zdravstvenimi zavarovanji Generali. 

Preberite več