Ženske so boljše voznice kot moški

S to trditvijo smo začeli 3. sezono iniciative »Heroji furajo v pižamah« in na družbenih omrežjih spodbudili burne odzive in dvignili nemalo prahu. Ženske so se strinjale, moški so se držali stereotipa. Nekateri pa ste že pravilno predvideli, kaj je podlaga naše trditve.

Ženske so na cesti bolj previdne, bolj spoštujejo pravila, manj tvegajo in v primerjavi z moškimi manjkrat sedejo za volan pod vplivom alkohola.

Trditev torej izhaja iz statističnih podatkov, ki smo jih danes predstavili skupaj z Agencijo za varnost prometa, Zavodom vozim in Inštitutom za javno zdravje. Statistika kaže, da 89 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški. V letošnjem letu je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile kot posledica vožnje pod vplivom alkohola umrlo 28 ljudi. Povzročitelji vseh nesreč so bili moški.

Iniciativa si zato prizadeva pridobiti pozornost in dvigniti zavest vsakega posameznika, da vožnja pod vplivom alkohola ni sprejemljiva. In da je vsak od nas odgovoren, da naše ceste postanejo varnejše.

Z namenom dolgoročne in celoletne komunikacije je skupaj z znanimi Slovenkami nastal "Koledar gole resnice", ki bo celo leto opomnik za treznejše razmišljanje in treznejša dejanja. Ženskam je bila iniciativa v roke predana z namenom, da zlasti moške pozovejo k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola. In, da sporočajo, da so dobri vozniki tisti, ki so varni in predvsem za volan sedejo vedno trezni, s tem pa pokažejo svojo odgovornost zase in za druge udeležence v prometu.

Hkrati pa Zavoda vozim ostaja pri prvotnem sporočilu in poziva ljudi, da postanejo heroji, saj je heroj vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola.

Predsednica uprave, Vanja Hrovat je o sodelovanju pri akciji povedala: »Ponosni smo, da v zavarovalnici Generali kot vseživljenjski partner s tovrstnimi projektih lahko prispevamo k boljši in odgovornejši družbi in v zgodbo Herojev smo verjeli že od samega začetka. Ženske znamo biti steber družbe. To smo doslej s svojim pozornim ravnanjem in premišljenimi dejanji dokazale že neštetokrat. Tudi v prometu. In tudi na področju odgovornega ravnanja v vlogi voznic. Temu v prid kažejo zgovorne številke in statistični podatki. Dokazujejo, da smo dobre in varne voznice. Redkokatera med nami se namreč znajde v vlogi povzročiteljice nesreče, še manj pod vplivom alkohola. Sama sem se že v preteklosti večkrat sredi noči kar v pižami odpravila po svoje bližnje, zato sem se s projektom »Heroji furajo v pižamah« tako rekoč že takrat popolnoma poistovetila. Predvsem kot mama, žena, prijateljica in sodelavka. Skratka kot ženska, ki ji je mar in ki se trudi vplivati z zgledom.
Moje ključno vodilo, s katerim želim vplivati na druge, je: za volanom je edino pravilno 0,0. Le tako lahko v prometu ravnamo varno in odgovorno in postanemo vzor drugim. Pred nami je praznični december. Zadnji mesec v letu, ko bomo večkrat pred odločitvijo, ali nazdraviti in nato sesti za volan, ali ne. Ta pomembna, a včasih ne tako zelo preprosta odločitev, čeprav bi to morala biti, je vedno zgolj in samo naša. Naj nas pri tej odločitvi vedno vodi misel: za svojo odločitev sami prevzemamo odgovornost za vse morebitne posledice – tudi tiste najhujše. Verjamem, da smo vsi vozniki sposobni vsak pri sebi razmisliti, sprejeti pravo odločitev in odgovorno ravnati. Poskrbimo, da sebe, ostale voznike in druge udeležence v prometu s svojimi dejanji ne bomo ogrožali. Tako bo življenje vseh veliko varnejše in prijetnejše.«

Hvala tudi vam, ki se zavedate, da alkohol in vožnja ne gresta skupaj in hvala ker prispevate, da skupaj naredimo ceste varnejše in uresničimo vizijo Nič.

Več informacij iz današnje novinarske konference si lahko pogledate >>