PODPIRAMO VIZIJO NIČ IN ZAVOD VARNA POT

»Mladi se strinjajo, da je vožnja pod vplivom alkohola nevarna«

V maju sta v Ljubljani potekala dva večja dogodka za mlade – Škisova tržnica in Maturantska parada. Tam so bili tudi predstavniki Zavoda Varna pot ter v okviru preventivne akcije »Čista nula, čista vest«, katere dolgoletni podporniki smo tudi mi, ozaveščali dijake in študente o varnem ravnanju za volanom ter preverili, kako zares odgovorni so kot mladi vozniki.

Predstavniki Zavoda Varna pot so tokrat na Maturantski paradi in Škisovi tržnici nagovorili več kot 11.000 mladih, razdelili več kot 1.300 alkotestov za enkratno uporabo in odgovorne »0,0« voznike nagradili s praktičnimi nagradami. Na obeh dogodkih so zagovarjali filozofijo »Ko vozim, ne pijem, ko pijem, ne vozim!« ter mlade nagovarjali, da si zagotovijo varen odhod domov z zabav ter tako preprečijo morebitno prometno nesrečo, ki bi nastala zaradi alkoholiziranosti voznika.

Rezultati testiranja alkoholiziranosti mladih na Maturantski paradi so pokazali, da je 83 % vseh testiranih ni zaužilo alkohola. Tokrat so se posebej izkazala dekleta, saj prav nobena od deklet voznic ni bila pod vplivom alkohola.

Na Škisovi tržnici je bila tokrat izvedena še kratka anketa na temo vožnje pod vplivom alkohola: »Velika večina mladih se strinja, da je vožnja pod vplivom alkohola nevarna (89,85 %). 36 % vprašanih meni, da bi morala biti meja alkohola 0,0. 19,29 % anketiranih pa se strinja s trenutno mejo. 40,61 % mladih meni, da so trenutne kazni za vožnjo pod vplivom alkohola prenizke.«

Vsi skupaj, dijaki in maturantje, so letos dokazali, da se zavedajo, da je vožnja pod vplivom alkohola lahko zelo nevarna.

Dodatno smo aktivnosti podprli s plakati po več kot 50 srednjih šolah, saj želimo že v mladih zbuditi zavest, da za volan vedno sedejo le 0,0.