Vreme je še kako spremenljivo, pa mora biti tudi naše zdravje?

Navodila, da bo naše zdravje venomer sončno.

"Zdravje je pozitivno, bolezen je negativna - v izgrajevanju pozitivnega izgine negativno."
(William Walker Atkinson)

Strumno smo zakorakali v jesen. Kljub temu, da nas je letošnje poletje dolgo razvajalo, nam tudi jesen že razkazuje svoje atribute - krajše, bolj deževne in hladnejše dneve. 

Sprememba vremena, predvsem iz toplih v hladnejše in deževne dni, nas vedno znova vznejevolji. Prav omenjeni prehod naše telo občuti kot kulturni šok, ki ga človek doživi na dolgem potovanju v oddaljenih krajih. Vendar ga lahko omilimo, če se nanj dobro pripravimo. Kaj torej storiti, da naše zdravje ne bo spremenljivo kot vreme?

1. Zdrav način življenja. Upoštevajmo tako zdravo prehrano kot športno aktivnost. Uživajmo zadostno količino kakovostne hrane. Naj bo naša prehrana uravnotežena in raznolika. Najpomembnejše sestavine pri tem so proteini, hrana bogata z vitaminom C, probiotiki in antioksidanti. To je hrana, ki nas bo zavarovala pred vsemi nevšečnostmi jeseni. Pomembna pa je tudi njena količina, saj podhranjeno telo ali telo s prekomerno težo ni sposobno kakovostnega delovanja.

2. K zdravemu načinu življenja sodi tudi redna športna aktivnost. Ta ne pomaga le pri boljši vzdržljivosti in zdravju, temveč nas spravi tudi v dobro voljo in premaga stres. Še več boste zase naredili s telovadbo v naravi. Vitamin sonca ali D vitamin namreč močno krepi naš imunski sistem. 

3. Zelo pomembno je, da svoje telo dnevno nagradite z dovolj spanca. Ob našem hitrem vsakdanjiku, polnem obveznosti, je pomembno, da si ob koncu dne odpočijemo. Odrasel človek bi moral spati dnevno od 7 do 9 ur. Tako dosežemo večjo odpornost in boljše počutje, smo bolj produktivni in zadovoljnejši. 

4. Novodoben način življenja je vse prej kot miren. Šola, služba, dodatne dejavnosti, izobraževanja, športe aktivnosti, opravki doma. Hitenje, nestrpnost in stres so tri besede, ki opisujejo današnji vsakdan. Vendar stresu ne smemo podleči, zato mu poskusimo preprečiti nadvlado.

5. Poznate občutek, ko termometer iz danes na jutri pokaže za 10, 15 stopinj nižjo temperaturo. Včeraj smo se po mestu sprehajali še v kratkih krilih in hlačah, danes pa bi že potrebovali plašč. Poskrbimo, da bomo nosili vremenskih razmeram primerna oblačila in obutev.  

6. Dvakrat letno naj bi človek storil detoksikacijo in razstrupil telo - ob začetku jeseni in pomladi. Pijmo veliko vode in jejmo nesoljeno enostavno hrano. Pomagamo si lahko tudi z savno. Tako se bomo izognili neprijetnim nadlogam jeseni – boleznim. 

7. Ne smemo pa pozabiti tudi na zavarovanje. Poskrbimo, da bo za nas in naše najbližje v kakršnikoli situacije poskrbljeno z dobrimi zavarovanji. 

Z upoštevanjem nasvetov vas še tako nepredvidljivo vreme ne bo uspelo spraviti iz tira. Tako naša jesen ne bo turobna in deževna, temveč prijetna in barvita. Tako kot jesensko šelesteče listje, naj se v toplih sončnih žarkih koplje tudi naše počutje!