V svet gora le primerno »opremljeni«

Nasveti za brezskrben korak in varen povratek v dolino

Počasi se nam obetajo toplejši dnevi, ki kličejo po novih dogodivščinah in nas vabijo tudi v gore. Mnogi so s pohodništvom že pričeli, zato boste na poti do izbranega vrha srečevali tako družine, ljubiteljske hribolazce in tudi tiste najbolj izkušene. Vse na cilju nagradijo prelep razgled in edinstveni občutki zmage, moči in svobode. Smo pa v gorah izpostavljeni marsikateri nevarnosti, ki se ji lahko izognemo, če se za pot dobro pripravimo. Kako torej poskrbeti za primerno varnost?

•    Še pred odločitvijo o tem, na kateri vrh se bomo povzpeli, moramo upoštevati našo fizično in tudi psihično pripravljenost. Odločimo se torej za izziv, za katerega smo prepričani, da bomo z našo trenutno kondicijo zmogli ne le pot navzgor, temveč tudi pot navzdol, saj včasih slednja zna biti celo zahtevnejša.
•    Na vrh večkrat vodi več poti. Nikoli se ne podajmo na teren, ki presega naše znanje in telesne zmogljivosti. Če nas je strah višine, se ne podajamo na ozke poti preko strmih melišč in skalnatih pobočij ali celo ob robu prepadov oziroma po ozkih vrhovih. Če nas pot vodi skozi predore, bomo za varno pot potrebovali naglavno svetilko.
•    V gore se vedno obvezno odpravimo s primerno obutvijo in ostalo opremo, ki jo prilagodimo izbrani poti in vzponu. Na naših nogah nikoli ne bo odveč kakovostna pohodniška obutev, v naših nahrbtnikih pa naj svoje mesto najdejo dodatna oblačila, prva pomoč in zadostna količina tekočine. Ob zahtevnejših vzponih k temu dodamo še čelado, plezalni pas in vrv, pohodniške palice in nekaj res hranilnih živil. Seveda je prav, da vse to znamo tudi pravilno in pravočasno uporabiti.

Že z upoštevanjem doslej omenjenega bomo za našo varnost ob osvajanju vrhov storili veliko. S tem bomo preprečili morebitno nesrečo ter se izognili klicu na pomoč gorskih reševalcev.

Ali ste vedeli, da gorskim reševalcem s pomočjo vpisovanja v vpisne knjige v planinskih kočah in na gorskih vrhovih močno olajšate morebitno reševanje? Z vašimi vpisi si namreč pomagajo v primeru iskalne akcije. 

Vsekakor ne bo odveč, če pohodniške kilometre začnemo nabirati na nekoliko manj zahtevnejših poteh. Ob izkušnjah in kondiciji, ki si jih bomo pridobili, se postopoma začnemo soočati z bolj zahtevnimi turami – priporočljivo je, da to storimo v skupini. Pred tem pa osvojimo še sledeče:

1.    Vedno si sestavimo načrt poti. Primeren mora biti fizični in psihični pripravljenosti vseh članov odprave. Hitrost hoje prilagajamo kondicijsko najšibkejšemu. Če so v skupini otroci, jim namenimo posebno pozornost. Takrat končni vrh izberemo glede na njihove zmožnosti. Z našo namero seznanimo domače ali prijatelje. Ob končanem sestopu, jih obvestimo o vrnitvi.

2.    Že nekaj dni pred odhodom preverjamo vremensko napoved. Če je ta za gorsko področje, kamor smo namenjeni, slaba, pohod prestavimo na dan, ko se bo vreme izboljšalo. Preverimo tudi delovanje planinskih koč na naši poti in stanje izbrane planinske poti. Temu prilagodimo našo obutev, obleko in ostalo planinsko opremo. 

POZOR: v sredogorju in visokogorju nas tudi v poletnih mesecih še vedno lahko preseneti sneg. Bodimo ustrezno opremljeni s toplejšimi vrhnjimi oblačili, kapo in rokavicami. Za varno hojo na strmejših pobočjih poskrbimo z derezami in cepinom, na nenevarnih ravninskih predelih pa si lahko pomagamo tudi s palicami.

3.    Pot pametno časovno načrtujmo. V vročih poletnih dneh se proti vrhu odpravimo v zgodnjih jutranjih urah. S tem bomo preprečili dodatno izčrpanost zaradi vročine. Pred odhodom se zaščitimo s sončno kremo in s seboj vzemimo sončna očala in pokrivalo. Ker nas poleti v popoldanskih urah v gorah lahko presenetijo poletne nevihte, bo prav prišla še pelerina.

Ali veste, kako ravnati, če vas preseneti poletna nevihta? Največ lahko naredimo, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo popoldne, ko so poletne nevihte najpogostejše, že v dolini. Če pa nas nevihta vseeno preseneti, velja sestopiti z grebenov in vrhov. Odmaknemo se od morebitnih jeklenic in predmetov iz železa. Prav tako ne bodimo v bližini rdeče obarvanih skal, saj vsebujejo kovine. Ločimo se tudi od naših kovinski predmetov. Strokovnjaki svetujejo, da nato sedemo na zvito vrv ali na hrbtno podlogo nahrbtnika, vanj spravimo noge in oblečemo zaščitna oblačila.

4.    Poleg navigacije s seboj vzamemo tudi pravi zemljevid. Zanašanje izključno na elektronsko navigacijo ni priporočljivo, saj tudi tehnologija lahko zataji. Mobilni telefon in dodatna prenosna baterija naj bosta ves čas pohoda na varnem v neprepustni vrečki v našem nahrbtniku – številka za klic v sili je povsod v Evropi 112.

5.    Hrana in pijača po poti: priporočljivo je jesti manj in zaužiti dovolj tekočine. Živila naj bodo hranljiva in lahko prebavljiva, tekočina pa brezalkoholna, nesladkana in negazirana.

6.    Poskrbimo za počitek, še posebej če smo utrujeni. V kolikor se naše počutje ne izboljša, ne pretiravajmo. Odločimo se za vrnitev v dolino. Vrhovi ne bodo odšli, lahko jih osvojimo kdaj drugič.

Ali ste vedeli, da so padci zaradi zdrsa ali spotikanja najpogostejši vzroki nezgod? Prehiter tempo hoje ali utrujenost močno vplivata na zanesljiv korak in zbranost.

7.    Raziskovanje novih poti je vznemirljivo, a nas nepoznavanje poti in pokrajine postavlja pred številne nevarnosti. Bodimo pozorni na vsa pohodniška opozorila. Naj bo naš korak previden in premišljen, naše oči pa naj opazujejo okolico. V poletnih dneh se na skalnatih površinah rade grejejo kače. Na varni razdalji si jih le oglejmo, nato pot mirno nadaljujemo.

8.    Vedno in povsod poskrbimo za neokrnjenost narave. Slovenske gore so prečudovite, zato moramo zanje skrbeti in jih ohranjati take kot so – za prihodnje izlete in generacije. Smeti, ki so se nam nabrale v času pohoda, skrbno pospravimo v nahrbtnik in jih odnesemo v dolino.

Slovenci veljamo za planinski narod. Ali veste, da imamo več kot 283 planinskih društev in plezalnih klubov, ki letno skupaj organizirajo kar 9 tisoč aktivnosti? Med drugim tudi o varnosti v gorah. Poiščite vam najbližje planinsko društvo in se pustite podučiti. Veliko koristnih informacij o varnem pohodništvu ter ažurne podatke o stanju planinskih poti in vremenskih razmerah v gorah nudi Planinska zveza Slovenije na svojih spletnih straneh!

Za vsak primer poskrbite tudi za preventivo, saj je prava in hitra pomoč ob nezgodah odločilna. Sklenite ustrezno nezgodno zavarovanje ter poskrbite zase in za svojo družino.

Varujte zadovoljne trenutke, mi vam zavarujemo ostalo!

__