TREZNI NA CESTO ZA MARTINOVO

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se zgodi v obdobjih različnih praznovanj, ko je na mizah pogosto prisoten alkohol.

Tako je tudi za časa Martinovega, ki ga praznujemo 11. novembra in še ves teden ali celo dva. Glede na število nesreč je ta čas tudi eden izmed najbolj problematičnih obdobij v letu. Zato opozarjamo – za volan vedno le takrat, ko smo trezni!

Pa ne zato, da se izognemo kazni! Temveč zato, da se izognemo nesreči! Posledice vožnje pod vplivom alkohola so lahko tragične, nastanek najhujšega pa pogosto lahko preprečimo, če za volan sedemo previdni, varni in predvsem trezni vozniki. Naloga vsakega izmed nas kot udeleženca v prometu je, da prispevamo k čim večji prometni varnosti.

Te odgovornosti se zavedamo tudi v GENERALI d.d. Zato se že več let z veseljem pridružujemo akciji zmanjševanja števila prometnih nesreč in njihovih posledic »Čista nula, čista vest«, ki jo vodi Zavod Varna pot. Prepričani smo, da prav s tovrstnimi izobraževalno-preventivnimi projekti lahko veliko pripomoremo k večjemu zavedanju o osebni odgovornosti vsakega voznika.

Zavod Varna pot bo v okviru nacionalne akcije “Slovenija piha 0,0” za Martinov vikend izvajali preventivne aktivnosti za spodbujanje primernega odnosa in odgovornosti do alkohola – zlasti med mladimi. Po Sloveniji se bodo podali z alkotesti na in več lokacijah preverjali, koliko ljudi za volan sede treznih.  
Moderatorji bodo obiskovalce prireditev osveščali o nezdružljivosti alkohola in vožnje, preverjali alkoholiziranost in opozarjali alkoholizirane voznike, da si poiščejo alternativno obliko prevoza. Odgovorni “0,0 vozniki” bodo prejeli praktično nagrado. Iz Zavoda varna pot sporočajo: "Ne preganjamo, ne grozimo, ne moraliziramo, naš namen je da vam pomagamo, preveriti stopnjo alkoholiziranosti, vas spodbudijo k varni in trezni vožnji, in nagradimo 0.0 varne voznike. Vse to z veliko željo - da vsi varno prispemo domov … in skupaj uresničimo Vizijo NIČ."

Kje in kdaj?
Dolenjsko martinovanje, Novo mesto – grad Grm; petek, 8. 11. 2019 od 19h dalje;
Ljubljanska Vinska pot, Ljubljana – ulice in trgi Stare Ljubljane, sobota, 9. 11. 2019 od 10. do 17. ure;
Razhodnja na Čatežu, Čatež pri Trebnjem – vaški trg; sobota, 9. 11. 2019 od 12. do 15. ure;
Martinovanje na Ptuju, Ptuj – ulice in trgi središča, sobota, 9. 11. 2019 od 21. do 24. ure;
Martinovanje v Mariboru, Maribor – mestno središče, ponedeljek, 11. 11. 2019 od 17. do 21. ure;
Slovenski festival vin, Ljubljana – Cankarjev dom; četrtek, 14. 11. 2019 od 16. do 21. ure.

Zakaj Čista nula, čista vest?
V letu 2018 je v prometnih nesrečah umrlo 92 oseb, letos do današnjega dne pa že 82. V vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom pa je bil prisoten tudi alkohol (vir: Policija). Alkohol se v povezavi s cestnim prometom najpogosteje pojavlja v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah ob koncih tedna (petkih, sobotah), še posebej v starostni skupini med 24 in 34 letom.

Poskrbite torej za svojo varnost in varnost drugi udeležencev v prometu ter za volan vedno sedite s »čisto vestjo«!

Več o programu »Čista nula, čista vest« si lahko preberete na www.varna-pot.si.

__