Skrivnosti srednjeveškega mesta Kamnik

Kam naslednjo sončno nedeljo?

Zima je za nami, pred nami pa končno pomlad in prišel je čas prvih pomladanskih izletov. In Slovenija nam nudi mnoge občudovanja vredne destinacije. Ena izmed teh je zagotovo tudi Kamnik.

Eno najlepših srednjeveških mest Slovenije leži tik ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp. V času dežele Kranjske je predstavljal cvetoče trgovsko središče in še danes je to mesto zelo priljubljeno med ljudmi. Ne ponuja le bogate zgodovinsko-kulturne dediščine, temveč tudi neokrnjeno naravo in številne možnosti za sprostitev.Kakšne so torej skrivnosti srednjeveškega Kamnika?  


1.    Začnimo z mestnim središčem, katerega velika posebnost je frančiškanska knjižnica s preko 10.000 knjigami in zvezki ter ulica Šutna, ki velja za najlepšo ulico mesta. Na njej najdemo rojstno hišo Rudolfa Maistra, farno cerkev Marije Brezmadežne, Sadnikarjev muzej ter Samčev prehod.

___________________________________________________________________________________________________________ Ali ste vedeli, da je Tomaž Humar, eden največjih slovenskih alpinistov in gorskih reševalcev, s svojo družino živel v Kamniku, kjer je bil tudi član Alpinističnega odseka Kamnik? V svojem življenju je opravil preko 1.500 vzponov, od tega 70 prvenstvenih.
___________________________________________________________________________________________________________


2.    Športnim navdušencem lahko nepozabno nedeljo pričara pohod na Veliko Planino. Primerna je za vsakogar, saj je dostopna tudi z nihalko. Nadihajmo se svežega gorskega zraka in globoko v spomin zapišimo čudovite razglede. Če pa želimo izvedeti več o življenju pastirjev v 19. stoletju, lahko obiščemo Preskarjev muzej.

___________________________________________________________________________________________________________ Ali ste vedeli, da je trnič jed pastirjev? Narejen je iz skute, izdelane iz ogretega kislega mleka z dodatkom smetane, ter oblikovan v kepo, osušen in okrašen z različnimi vzorci. Po ljudskem izročilu so trniče pastirji jeseni kot dokaz ljubezni podarjali svojim izbrankam.
___________________________________________________________________________________________________________

3.    Drugačno vrsto sprostitve lahko v Kamniku najdemo tudi v termalnem svetu. Terme Snovik, ponujajo veliko bazensko ponudbo z edinstveno naravo ter številne wellness storitve. Če pa se želimo prepustiti bolj neokrnjeni naravi, lahko svoj mir najdemo v Zdravilnem gaju Tunjice.

4.    Več o zgodovini mesta lahko izvemo z obiskom enega izmed dveh gradov. Stari grad, od katerega je ostala le romanska kapela in jo danes imenujemo Mali grad ali balkon mesta, ponuja čudovito panoramo. Je tudi eden izmed glavnih simbolov mesta. Drugi grad, ki je bolje ohranjen, je Grad Zaprice. V njem so včasih zasedale pomembne plemiške družine, danes pa je to sedež Medobčinskega muzeja Kamnik.

5.    Od mestnega vrveža se lahko odmaknemo tudi v biser slovenske vrtne kulture. Arboretum Volčji Potok nam s pomladno razstava cvetja ponuja prav posebno doživetje. Takrat v Arboretumu Volčji Potok zacveti dva milijona tulipanov – en za vsakega Slovenca.

6.    V osrčje neokrnjene narave nas bo vodil tudi izvir Kamniške Bistrice, ki velja za eno najčistejših rek v Sloveniji. Dolina Kamniške Bistrice nam ponuja mnoge, ture tako za kolesarje kot za hribolazce. Zelo priljubljen je slap Orglice Kamniške Bele, saj je zelo enostavno dostopen.

___________________________________________________________________________________________________________ Ali ste vedeli, da je slap Orglice ime dobil po šumenju njegove struge v obdobju visoke vode, ki naj bi spominjalo na orglice? Drugo ime, s katerim se ponaša, je Orličje. To ime naj bi izhajalo iz domovanja orlov, ki so včasih bivali v prepadnih stenah Kamniške Bele – nevaren teren, kjer ne bi mogel bivati nihče drug kot kralji neba.
___________________________________________________________________________________________________________


Še preden zavijete v naročje Kamniško – Savinjskih Alp ali kam drugam, poskrbite za preventivo in se ustrezno zavarujte. Varujte zadovoljne trenutke, za primere nezgod vas zavarujemo mi.