Roza oktober

Mesec boja proti raku dojk

V Sloveniji za rakom dojk letno zboli okoli 1.300 žensk, v razvitemu svetu statistika kaže, da zboli 100 na 100.000 žensk. Po napovedih naj bi v prihodnosti zbolela vsaka osma ženska. Najpogosteje zbolevajo med 50. in 70. letom. Kljub večjem številom obolelih se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni zmanjšuje. Razloga sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih skupinah ženskah, t.i. presejanje in uvajanje novih, učinkovitejših načinov zdravljenja. Petletna preživetja brez ponovitve bolezni, katera lahko skoraj enačimo z deležem ozdravitev, znašajo glede na podatke EUROCARE5 raziskave v Evropi od 74 % - 85 %, v Sloveniji pa 79 %.
Vir: onkologija.com

Rak dojke je najpogostejši rak žensk v razvitem svetu in pri nas, zato je ozaveščanju o raku dojk posvečen cel mesec oktober.

Tveganje za nastanek raka dojk raste s starostjo. Vemo, da je v Sloveniji ženskam po 50. letu starosti
omogočeno sodelovanje v programu DORA, v katerem se omogoča brezplačna presejalna mamografija na vsaki 2 leti. Rak dojk ne prizanaša niti ženskam, mlajšim od 50 let, zato že dolgo razpravljajo glede uvedbe presejalne mamografije tudi pri ženskah med 40. in 50. letom starosti. Vsekakor pa je uspešnost zdravljenja neposredno odvisna od velikosti tumorja ob začetku zdravljenja – prej se tumor odkrije, bolj uspešno bo zdravljenje.

Zato je pomembno da si ženske, redno pregledujte dojki! Če ste starejše od 50 let, pojdite vsaki dve leti na pregled in rentgensko slikanje dojk (mamografijo) in obiščete zdravnika, čim opazite nenavadno spremembo, povečane bezgavke v pazduhi, bulico.

Mamografija je najzanesljivejša in najnatančnejša metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb v dojki - z njo se odkriva majhne, klinično še netipne tumorje.
___________________________________________________________________________________________________________
Zavarovalnica Generali, kot delodajalec, v okviru certifikata Družini prijazno podjetje sofinancira pregled in s tem olajša strošek samoplačniškega pregleda za svoje zaposlene ženske nad 30 let.
___________________________________________________________________________________________________________

Kakšne so glavne prednosti in slabosti presejalne mamografije?
• S presejalno mamografijo je mogoče odkriti začetne rakave spremembe. V takih primerih je zdravljene še zelo uspešno.
• Približno polovica rakov, odkritih na presejanju, je dovolj majhnih, da je potrebna le kirurška
odstranitev spremenjenega tkiva, ne pa celotne dojke.
• Obširne raziskave so dokazale, da zgodnje odkrivanje raka dojk zmanjša umrljivost za to boleznijo.
• Mamografsko slikanje je za nekatere ženske neugodno ali boleče, vendar je preiskava kratkotrajna.
• Na presejalni mamografiji je mogoče raka dojk tudi spregledati (nekatere tipe rakov mamografija
težko pokaže in tudi zelo izkušen radiolog lahko spregleda kakšno zelo majhno rakavo
spremembo).
• Mamografija ima lahko tudi napačno pozitiven rezultat. Presejalni pregled odkrije sumljive
spremembe približno pri vsaki deseti pregledani ženski. Pri večini od njih (v 95 odstotkih) se pri
nadaljnji obravnavi izkaže, da nimajo raka, ampak le nerakave, nenevarne spremembe.
• Vsi raki, ki jih odkrije presejanje, niso ozdravljivi. Seveda pa pravočasno odkritje pomeni bistveno večjo stopnjo možnosti kakovostnega preživetja.
Vir: Spletna stran Dora

Zdravje je naše največje bogastvo, zato je pomembno, da zanj skrbimo vse leto - z redno telesno aktivnostjo, uravnoteženo prehrano in zdravimi navadami:
- Poskusite opustiti kajenje ali vsaj ne kadite v navzočnosti drugih!
Kajenje prispeva k večini primerov pljučnega raka, raka v požiralniku, grlu in ustni votlini, k nastanku raka sečnega mehurja, ledvic, trebušne slinavke, pa tudi želodčnega raka, levkemij, raka na materničnem vratu, debelem črevesu, danki in nenazadnje tudi raka dojk.
- Vzdržujte primerno telesno težo in poskrbite za vsakodnevno aktivnost! Debelost je dejavnik tveganja pri mnogih boleznih, tudi pri raku dojk.
- Vsak dan uživajte dovolj (vsaj 400 gramov) različne zelenjave in različnega svežega sadja. V strukturi prehrane naj bo celo več zelenjave kot sadja. Jejte najmanj pet krat na dan. Omejite hrano, ki vsebuje maščobe živalskega izvora in maščobe nasploh. Zelenjava in sadje vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, ki odganjajo bolezni in upočasnjujejo staranje. Dovolj je, če pojeste 100 gramov mesa dnevno, saj vsebuje nasičene maščobe, ki so eden od dejavnikov bolezni srca in ožilja.
- Izogibajte se preslani in presladki hrani. Sladkor je prazna energija, ki zgolj redi ter telesu jemlje vitamine in minerale, sol pa zadržuje vodo v telesu, ki dviga krvni tlak.
- Omilite pitje alkoholnih pijač – vina, piva in žganih pijač. Najbolj zdravi so naravni sokovi in navadna voda.
- Izogibajte se pretiranemu sončenju! Še posebno pomembno je, da zaščitite pred soncem otroke in najstnike. Tisti, ki jih sonce rado opeče, pa naj se mu popolnoma izognejo.
- Pazite, da ne pridete v stik z rakotvornimi (kancerogenimi) kemikalijami.

Ob vsem tem imejte v mislih, da so zdravilni tudi pozitiven odnos do življenja, obdanost s prijetno družbo, v kateri vladata dobra volja in smeh in prijaznost do soljudi.

Varujte zadovoljne trenutke, skrbi prevzamemo mi.

__