Nasveti, kako ostati varen na belih strminah

ČASTNA SMUČARSKA

S pričetkom hladnejših zimskih mesecev, se prične tudi pravi raj za ljubitelje smučanja. Bele strmine, sonce, narava in občutek svobode. Vse to mnoge ljubitelje tega zimskega športa zvabi na smučišča.  Prav zato je tudi na »snežni podlagi« potrebno spoštovati pravila odgovornega vedenja, namenjena ohranjanju varnosti. 

STATISTIKA NESREČ: Slovenija se zadnja leta glede varnosti na smučiščih lahko pohvali. Na naših smučiščih v sezoni smuča približno milijon dnevnih smučarjev (toliko je prodanih smučarskih vozovnic). Na smučiščih se zgodi okrog tisoč nesreč, od teh 10 % s hujšimi posledicami. Smrtnih nesreč na srečo v zadnjih letih v Sloveniji ni bilo. Situacija na smučiščih v sosednjih državah, kamor se Slovenci radi odpravimo, je podobna. V Avstriji se v sezoni zvrsti približno 50 milijonov dnevnih smučarjev (toliko je prodanih smučarskih vozovnic), na smučiščih se zgodi okrog 50 tisoč nesreč, od tega povprečno 50 celo tragičnih. 
___________________________________________________________________________________________________________

Kako torej ostati varen na belih strminah?

 • Za začetek moramo poskrbeti zase in svojo varnost. Naša smučarska oprema mora biti dobro vzdrževana in primerna našemu smučarskemu znanju. Našemu znanju, vremenskim in terenskim razmeram na smučišču moramo prilagoditi tudi vožnjo. Čelada je zelo priporočljiva, čeprav je obvezna le za mlajše od 14 let.    
 • Za varno smučanje je potrebna tudi dobra psihofizična pripravljenost. Pred začetkom vsakega smučarskega dne se je dobro malo ogreti. Ne pretiravajmo že prvo vožnjo in prvi smučarski dan, ampak počasi nadgrajujmo svoje smučarske aktivnosti in sposobnosti. Tako bomo preprečili marsikatero poškodbo.
 • Pravi smučar se vedno ravna po FIS pravilih Mednarodne smučarske zveze:
 • Vsak smučar mora ravnati tako, da nikogar ne ogroža ali mu škoduje. Če želimo zapeljati na smučišče ali po zaustavitvi nanj zopet  zapeljati, se moramo navzgor in navzdol prepričati, da to lahko storimo brez nevarnosti zase ali za druge.
 • Potrebna je potrpežljivost. Strpnost do šibkejših in slabših smučarjev je nujna. Posebno pozornost namenimo otrokom. 
 • Smučarji moramo vožnjo vedno prilagoditi svojemu znanju ter vremenskim in terenskim razmeram na smučišču. Temu primerna naj bo tudi varnostna razdalja. Posebej moramo biti pozorni pri prehitevanju ostalih smučarjev.  
 • Za vzpenjanje ali sestopanje po smučišču lahko uporabimo le rob smučišča. Zadrževanje na zoženih in nepreglednih delih je prepovedano, saj je zelo nevarno. Prav tako ustavljanje sredi smučišča. V primeru padca se moramo čim hitreje umakniti oz. opozoriti na svojo prisotnost.
 • Izredno nevarno in prepovedano je smučanje zunaj urejenih prog in na zaprtih smučiščih. Le-to je sprožilo že številne plazove. 
 • Vsi smučarji moramo spoštovati signalne in prometne oznake na smučišču. Seznanili nas bodo z osnovnimi informacijami o progi (težavnost, delovanje, potek itd.) Ob tem moramo spoštovati tudi navodila o redu in varnosti na posameznem smučišču. 
  _______________________________________________________________________________________________________
  Mogoče še ne veste, toda pri nas velja Zakon o varnosti na smučiščih po katerem se mora smučar na smučišču ravnati v skladu s pravili FIS in z navodili o redu in varnosti ter z označbami na smučišču. Za nadzor nad ravnanjem smučarjev in drugih oseb na smučišču so pristojni nadzorniki na smučišču. Za neupoštevanje pravil ste lahko kaznovani z odvzemom smučarske vozovnice ali uradno ovadeni za prekrške.
  _______________________________________________________________________________________________________
 • Pomembna je tudi varnost na vlečnicah in sedežnicah. Vsi uporabniki moramo obvladati tehniko varnega vstopa in izstopa z naprave. Če je ne, za pomoč prosimo upravljalca žičnice.
 • V primeru nesreče pa moramo ponesrečencu pomagati po svojih najboljših močeh. 

___________________________________________________________________________________________________________

DOLŽNOSTI SMUČARJEV OB NESREČI NA SMUČIŠČU:

1. V okviru svojih zmožnosti varno pristopimo k ponesrečencu. Pri tem ne ogrožamo drugih smučarjev.
2. Preverimo odzivnost poškodovanca. Če je potrebno, pokličemo na pomoč reševalce.
3. V okviru svojih zmožnosti in glede na dane okoliščine čim prej zavarujemo kraj nesreče. Kako? V tla zapičimo prekrižane smuči nekaj metrov od kraja nesreče.
4. Po potrebi izvajamo ukrepe prve pomoči glede na naravo poškodbe in pomagamo ponesrečencu do prihoda reševalcev ter ga poskušamo pomiriti.
5. Poskrbeti moramo, da se ponesrečenec ne podhladi. Po potrebi ga ogrnemo s svojo budno.
___________________________________________________________________________________________________________

 • Kljub vsemu pa je, predvsem kadar odhajamo na smučanje v tujino, priporočljivo poskrbeti še za Turistično zavarovanje z asistenco v tujini, saj lahko že manjša poškodba prinese visoke stroške transporta in zdravljenja.

 • Podpiši častno smučarsko, če si smučar, deskar, telemark smučar, "fun carver" ali tekač na smučeh, in brezskrbno ter varno uživaj na snegu.