Naj se vaš avto tudi pozimi »drži« ceste!

Kako ostati varen na cesti tudi v dežju, snegu in poledici

Imate raje poletje ali zimo, tople sončne žarke ali mrzle snežne kepe? Ni pomembno. Vsi se bomo soočili z najhladnejšim letnim časom, ki nam ob neugodnih vremenskih razmerah za vožnjo pričara tudi veliko zimskega veselja in snežnih radosti. Da bomo v njih lahko uživali brez skrbi, se velja, še posebej v prometu, na nizke temperature pod lediščem, mokre in zasnežene ceste ter slabo vidljivost dobro pripraviti. 

Ceste ob slabšem vremenu postanejo veliko bolj obremenjene kot običajno. Tako ob mokri cesti, snegu, poledici, slabi vidljivosti, … nastopijo še daljše kolone počasnih vozil, s tem pa tudi slaba volja, nepotrpežljivost, nestrpnost in nepazljivost voznikov. Nekatere raziskave so pokazale, da je januar mesec v letu, ko je možnost za prometne nesreče večja kar za 79 odstotkov. Zato se velja na zimske razmere pravočasno in ustrezno pripraviti. Naj se vaš avto tudi takrat »drži« ceste.

1. Dobre pnevmatike so na prvem mestu.

Postopajmo kot nam narekuje zakonodaja in uporabljajmo zimske pnevmatike. Kljub zakonskemu predpisu (zimske pnevmatike se morajo uporabljati od 15.11. do 15.3.), je priporočljivo, da zimske namestite že konec oktobra ali v začetku novembra, vsekakor pa, ko se temperature spustijo pod sedem stopinj Celzija. Takrat se namreč letne pnevmatike zaradi otrditve tekalne površine ne oprimejo cestišča več tako kot bi se morale in vaša zavorna pot kar naenkrat postane daljša kot običajno.

Zimske pnevmatike morajo najmanj 3mm profil in oznako M+S (mud/blato + snow/sneg). Resnično dobre zimske pnevmatike pa so označene tudi s simbolom snežinke in indikatorjem obrabe. S snežinko se ponašajo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah. S pomočjo indikatorja pa lahko ugotavljamo, če je pnevmatika glede na svoje lastnosti še optimalna za vožnjo v zimskih razmerah. Indikator pokaže, kdaj je profil nižji od 4 mm, kolikor še zadostuje za varno vožnjo v zimskih razmerah.ALI VESTE, DA IMAJO PNEVMATIKE SPOMIN? To pomeni, da se seštevajo vse manjše in sprva nevidne poškodbe na pnevmatikah zaradi udarcev v luknje, ob robnik, pločnik ali drugo oviro na cesti. Življenjsko dobo pnevmatike pa skrajšujejo tudi neustrezen tlak, preobremenitev vozila, sunkovito pospeševanje, nenadno zaviranje, prevelika hitrost v ovinkih in hitra vožnja.

2. Dobrodošla je dodatna zimska oprema.

Nikoli ne bo škodilo, če imamo pri roki snežne verige ter manjšo zložljivo lopato. Preverimo okna avtomobila in jih očistimo in/ali odmrznimo. Pri roki imejmo metlico in strgalo za stekla. Pri čiščenju ne pozabimo na brisalce. Pazljivo, "leteče" odeje snega lahko hitro pripomorejo k nesreči, zato moramo avtomobil dobro očistiti - odstranimo tudi sneg s strehe avtomobila. Ne pozabimo na stanje rezervoarja bencina in tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla, ki ji dodamo sredstvo proti zmrzovanju. Odveč ne bo niti dodatna plastenka motornega olja, saj veste 'za vsak slučaj'.

3. Ostanimo varni in vidni. 

Prižgimo žaromete, po potrebi tudi meglenko. Pazljivi pa bodimo pri uporabi dolgih luči, te so lahko v megli zelo nevarne. Premočna luč se v megli odbija in nas lahko zato oslepi. Poskrbimo za zadostno varnostno razdaljo. Zaviranje je na spolzkih ali poledenelih cestah je zelo nevarno, saj lahko hitro izgubimo nadzor nad vozilom. Zato zaviramo rahlo in postopno – z večkratnim pritiskom na stopalko. Zavorna pot pa se kljub temu lahko podaljšala za kar 10-krat. Zato vozimo čim bolj enakomerno in zbrano. ALI VESTE? Priporočljivo je, da v avtomobilu slečemo naša vrhnja oblačila – jakne, bunde, plašče, … V kolikor tega ne storimo, nas varnosti pas v primeru sunkovitega zaviranja ali trka ne mora tako dobro varovati kot bi nas lahko sicer. To velja tudi predvsem za otroke, že vse od prve »lupinice« naprej. 

Verjamemo, da prav vsak v zimskem času najde vsaj eno radost. Mogoče je to smučanje ali sankanje, družinsko kosilo ali večer s prijatelji, kuhano vino ali vroča čokolada, prvi sneg ali snežak, čarobnost kamina ali dolgi večeri pod odejo. Kakorkoli, ne dopustimo, da vam kdorkoli ali karkoli odvzame te radosti. Pravočasno se pripravimo in ostanimo varni. Skupaj namreč lahko pripomoremo k večji varnosti vseh udeležencev v cestnem prometu tudi pozimi. 

__