Ljuba Ljubljana

Skrivnosti naše prestolnice

»V Ljubljani za Ljubljanico, tam najde vsak, kar išče,
fant sulico, mož cviček in luna balkon,
največjo knjigo učenjak, minikrilo deklica,
še tole svojo pesem našla sem tam.«


Ljubljana, mesto po meri človeka. Ljubljana, zelena prestolnica Evrope. Ljubljana, najprimernejša prestolnica za kakovostno življenje. Pozimi začara z zasanjanim srednjeveškim značajem, poleti z mediteransko sproščenostjo. S svojo prikupnostjo je očarala številne umetnike, tudi Majdo Sepe v pesmi Gregorja Strniše »Šuštarski most« (zgoraj).

Kako pa v teh pomladnih dneh Ljubljana lahko začara vse nas?


1.    Raziskovanje Ljubljane lahko začnemo v samem centru dogajanja - na Prešernovem trgu, ki je posvečen največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Če se bomo na tem mestu pozorno ozrli naokoli, bomo prepoznali znamenito Frančiškansko cerkev in legendarno Tromostovje Jožeta Plečnika.

Ali ste vedeli, da je Slovenija edina država v Evropi, katere glavni trg prestolnice se ponaša s kipom pesnika oziroma umetnika ter ne vojščaka ali politika kot v drugih evropskih prestolnicah?   

2.    Pot nadaljujemo po Petkovškovem nabrežju ob Ljubljanici, kjer bomo doživeli polno živahnost Ljubljane. Sprehodili se bomo tudi mimo Mesarskega mostu ali mostu zaljubljencev ter nato še mimo Zmajskega mostu, ki predstavlja enega najbolj prepoznavnih simbolov Ljubljane.

Ali ste vedeli, da je Zmajski most eden izmed najlepših primerov secesijske arhitekture mostov na svetu in je zaščiten kot tehniški spomenik?

3.    Od tod se lahko povzpnemo na Grajski grič in Ljubljanski grad, ki nam bo postregel z enkratnim razgledom nad Ljubljano. S sprehodom po preteklosti bomo uspeli pobegniti od mestnega vrveža.

4.    Z Grajskega griča se spustimo nazaj v središče dogajanja in se sprehodimo skozi staro mesto jedro. Vse do Šuštarskega mostu in Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK). Pot nas nato vodi do Križank in Trga francoske revolucije – kulturnega spomenika državnega pomena.

5.    Obiščimo še Kongresni trg, kjer se nam bo razprostrl čudovit razgled na Ljubljanski grad, Slovensko filharmonijo, Uršulinsko cerkev in stavbo Univerze v Ljubljani, ki bo 1. novembra letos slavila svojo 100-letnico.  

Na Kongresnem trgu deluje Muzej iluzij, ki nudi mikavno vizualno, čutno in izobraževalno izkušnjo za vse generacije.

6.    Predlagamo tudi ogled Slovenskega državnega zbora, ki je bil zgrajen leta 1959. Od tod nas bo pot ponesla mimo Ljubljanske opere in prenovljene Narodne galerije do miru in počitka v Parku Tivoli.

7.    Med potepanjem nikakor ne smete izpustiti okusnega ljubljanskega kosila. Okrepčali vas bodo goveja juha z rezanci, pražen krompir in govedina z jabolčnim ali smetanovim hrenom, solata z motovilcem in trdo kuhanim jajcem ter skutne palačinke s pehtranom ali jabolčni zavitek.

Za res nepozabne junijske dni v Ljubljani, si lahko privoščite nostalgični Drive-in kino - edini v Sloveniji, ki vas popelje na romantično izkušnjo v 60. leta prejšnjega stoletja.

V Ljubljani pa bo pestra tudi nedelja, 9. junij. Takrat bo v Parku Tivoli potekal pravi brezskrbni Čarobni dan, ki bo poskrbel za dobro voljo in igrivost vseh generacij. Pridite in uživajte z nami! Ne bo vam žal!

__