Katere so najlepše plaže Evrope?

Naša avantura po najlepših plažah Evrope

Gregorju Balažicu najbrž zavida marsikdo, saj je verjetno edini človek na svetu, ki je obiskal prek 2.500 plaž in jih poleg vsega še fotografiral, posnel videe in zapisal podatke o ponudbi za njih.

V letošnjem letu se Gregor z avtodomom ponovno odpravlja odkrivat 1.000 najlepših plaž Evrope. Tokrat bosta z njim partnerica Lara in sinček Gaber. Da bodo na poti brezskrbni, pa bomo poskrbeli mi.

Pot jih bo vodila ob obalah Slovenije, Hrvaške, Italije, Francije, Španije, Portugalske in na malo manj vroče plaže severne Evrope. Potovanje bo trajalo od maja do septembra. Njihovo pot boste lahko spremljali na naših družabnih omrežjih, zato nam ne pozabite slediti. Gregor bo z nami delil fotografije čudovitih plaž, skrite kotičke, koristne nasvete in uporabne informacije. Ker je življenje nepredvidljivo, pa zagotovo lahko pričakujemo tudi kakšne zabavne pripetljaje. 

Za ogrevanje so naši popotniki že aprila obiskali čudovite plaže Sardinije (La Pelosa, Arturas, Chia in La Cinta). Utrinke raziskovanja najlepših plaž mlade družinice si lahko pogledate na našem youtube kanalu. >>>

Prvi teden so potovali ob obali Hrvaške, od Rovinja do Pule, na Krk in nadaljujejo proti Zadru. Pot so nadaljevali skozi Vodice, Šibenik in Splt do Dubrovnika.

Kje so že bili si poglejte v videu >>> in preberite spodnje zapise! 

Vabljeni, da sledite popotnikom na njihovi avanturi!


Gregorjeve zapise iz potovanja si preberite v dnevniku:

Hrvaška

1. zapis, Rovinj: 

Gregor, Lara in Gaber so krasne plaže Sardinije zamenjali za raziskovanje obale sosednje Hrvaške. Najprej so se ustavili v biseru Istre, Rovinju. Pozdravilo jih je oblačno nebo, ki je ustvarilo veličastno kuliso za nepozabne fotografije.
Na fotografijo ujeti, ko se voda neba združi v mokrem poljubu z vodo morja, je neprecenljivo. 

Rovinj ima bogato zgodovino, saj je bil ustanovljen že v času antike. Zato je mestno jedro, ki mu kraljuje cerkev svete Evfemije, polno zgodovinskih srednjeveških, gotskih, renesančnih in baročnih stavb in teras, ki jih na severu ščitijo še vedno vidni ostanki obzidja. Resnična paša za oči in premislek o tem, da z dobrim varovanjem lepota lahko preživi cela stoletja. V starem jedru zavijte v ulico Grisia, da začutite osebni odnos umetnikov, ki tamkaj razstavljajo svoja dela. Malico si privoščite v tradicionalni rovinjski ribiški konobi Spacio, da doživite pristni duh Istre. O cenah se pozanimajte pred naročilom. Večina gostincev pa nudi normalno ceno za okusen obrok. Dostop do Rovinja po Istrskem ipsilonu je enostaven. Ob vhodu v mesto je voljo več parkirišč, ki so razdeljena v štiri cone. Dnevna karta za parkiranje stane okrog 11 €. Ura parkiranja pa v turistični sezoni stane med cca. 0,4 – 0,8 € na uro. Poškodbe avtomobila na parkirišču so sicer vedno možna, a brez skrbi, saj jih krije kasko zavarovanje Generali. Posebna atrakcija je tudi arhipelag otočkov pred Rovinjem. Kar 22 jih je. In vsaj toliko je razlogov, da Rovinj uvrstite na svojo top listo turističnih atrakcij.

"So brž pridrvili se črni oblaki, zasliši na nebu se strašno gromenje … in potem posije sonce. Tako dramatično se je spreminjalo vreme v Rovinju. Kot da se je prelepo mesto, ki kraljuje Istri, želelo še posebej potruditi pri dobrodošlici ob že tako prekrasni veduti, ki jo že 1.000 let zaljša podoba cerkve svete Evfemije ali sv. Fume. V tem času so jo skrbno varovali, doživela je nekaj razširitev in prezidav a je krasen opomnik, da z dobrim zavarovanjem lepota traja večno. Antično mesto Rovinj vsakega obiskovalca velikodušno obsipa z lepoto in občutenjem minulih vekov. Na koncu ostane lepota. In pristni istrski duh, ki ga posebej močno doživite v uličici umetnikov Grisia in obiski avtentičnih ribiških konob kot je Spacia. Proti kičasto lepi naravi in arhitekturi ni zavarovanja. Za vse ostalo pa je tukaj Generali turist :) Ko se boste odpravili proti južnim plažam si planirajte pot tako, da ob odhodu ali ob vrnitvi zavijete še v Rovinj. Verjetno največ kar lahko doživite v delu Istre, kjer je prst značilno rdeča." Gregor 

 

2. zapis, Pula:  

"Pula je urejeno in moderno mesto, ki nudi celo virtualno izkušnjo ogleda mesta v času Rimljanov. Rimsko Pulo lahko doživite z virtualno turo z uporabo VR aplikacije Pula Virtual Reality Experience, ki je dostopna na sedmih zgodovinskih točkah po mestu. Tudi pri areni oz. amfiteatru v centru mesta. Je šesti največji rimski amfiteater na svetu! Včasih je bil prizorišče gladiatorskih bojev, danes so to k sreči le predstave. Drugače vam niti Generali Turist zavarovanje ne bi pomagalo. :)

Parkirnina stane le dober evro na uro. Vstop v areno pa okrog 7 € na osebo. Za 2.000 let staro areno, ki je šesta največja na svetu, se to vsekakor izplača. 

Posebno doživetje nudijo koncerti svetovnih zvezd v amfiteatru. Od 4. maja pa lahko ob večerih v pristanišču občudujete novo svetovno znamenitost – svetleče velikane. Žerjave ladjedelnice med delom osvetljujejo žarometi s kar 16.000 barvami in pričarajo nadzemeljsko izkušnjo. 

Med plažami v okolici Pule izstopa plaža Galebove stene. Do 13 metrov visoke pečine in globoka voda so idealne za vse adrenalina željne skakalce v vodo. Nedaleč od Pule je tudi znamenito otočje Brioni, ki si jih lahko enostavno ogledate z izletom z ladjico. Privoščite si to doživetje. Od nekdaj je bilo priljubljeno v svetu bogatih in vplivnih. 

Prebudi turista v sebi. Na spletni strani Generali preveri ponudbo Turizem in dodaj Pulo na svoj to–see seznam." Gregor 

 

3. zapis, Omišalj

"Poslanstvo plaže Pesja v Omišljaju na otoku Krk so lepe družinske počitnice. Plaža iz kamenčkov v zalivčku obdanem z naravno senco borovcev je namenjena umirjeni sprostitvi in otroški igri. Krasi jo priznanje modra zastava. Nad plažo je tudi otroško igrišče, ob njem piknik prostor. Kamniti pomol s privezi za plovila krasi lep svetilnik in spomenik posvečen papežu Janezu Pavlu II. Za vse druge zaščite je tukaj Generali Turist Kljub imenu Pesja pa kužki niso dovoljeni."  Gregor

 


4. zapis, Zaliv Soline

 

"Zaliv Soline, oaza miru, lepote in zdravja, kot živa razglednica krasi majhno obmorsko mestece po imenu Čižići, na eni strani potopljeno v morje, na drugi pa v razkošno zelenje. Lepa slika, ki se razprostre pred vami, ko prispete na destinacijo, vas kar sama povabi, da se sprehodite po ozkih, umirjenih ulicah, ki jih obdajajo tradicionalna arhitektura, kamnite jame, vrtovi mediteranskih zelišč in vegetacije s prevladujočimi oljkami, ki mestu dajejo pridih dobrodošlice, ujete v istrsko lenobnost.

Kljub svoji pravljični majhnosti in mirnosti pa v mestu ne manjkajo niti trgovina, restavracije za različne okuse in kavarne s prekrasnim razgledom na ta istrski košček raja. Se vam že cedijo sline po poletnem oddihu? Postanite tudi vi del te pravljične počitniške destinacije, ki je kot ustvarjena za mlade družine. Le pogumno na pot!" Gregor


 


5. zapis, Crikvenica

"Če si želite zanimivo, hitro in enostavno rešitev za poletno destinacijo, potem je Crikvenica pravi kraj za vas! Poletni oddih, ali pa le sončni vikend … v nobenem primeru se ne boste mogli izogniti blagodejnemu učinku njenih plaž. Še posebej zanimiva je Mestna plaža Crikvenica, ki je v 19. stoletju predstavljala eno od prvih urejenih kopališč v Evropi. Še bolj zanimivo pa je, da tudi danes, več kot 100 let kasneje, velja za najbolj urejeno plažo na Hrvaškem.

Plaža, ki ima vse – mivko in prodnike, senco in ležalnike, restavracije in kavarne, športne in zabavne vsebine, vodni tobogan in igrišče za otroke. Urejena in dih jemajoča mivka v objemu morskih valov, ki je  od centra Crikvenice oddaljena le pičlih 200 metrov, za obiskovalce z avtomobili pa je na tudi voljo parkirišče. Plačilo vstopa na plažo je upravičeno, saj enkrat, ko vstopite v ogromen ograjen prostor, spoznate, da družinska plaža, ki je prilagojena otrokom, osebam z invalidnostjo in drugim umirjenim počitniškim nomadom, čez noč postane plaža za zabavne prireditve. Zabava za otroke in odrasle torej. Prikladno kajne?" Gregor


 

6. zapis, VELA BAŠKA

"Egipt, Italija, Grčija? Ne, to je plaža v bližnji soseščini. Vela Baška. 1.800 metrov dolga prodnata lepotica je bila prvo uradno kopališče na otoku Krk. Nahaja se ob samem središču mesta, obkrožena je z gostilnami, restavracijami, hoteli, kampi in apartmaji. Mivka prekriva morsko dno slavne plaže, ki ima tudi modro zastavo, ki simbolizira čistočo vode in urejenost turistične ponudbe. Za vodne užitke si lahko izposodite pripomočke za skoraj vse vrste vodnih športov. Ob poležavanju se prileže tudi raziskovanje v hribih. Splezate lahko do 570 metrov visoko na skalnate hribe, kjer vam bodo družbo delale ovce, kuščarji, pajki in orli. Ne nujno v tem zaporedju. Bodite pogumni. Za vse ostale prigode je tukaj Generali zavarovanje z asistenco v tujini. Ali pa se spustite v čisto pravo kraško jamo Biserujka v kateri domuje sorodnik človeške ribice in še endemični rakec. Popoln par.  Za popolno sprostitev duha se podajte še na mini otoček Košljun na katerem bivajo frančiškanski menihi v družbi več kot 400 rastlinskih vrst. Vse to na površini običajnega nakupovalnega centra. Otok Krk je tako blizu, tako naš, da nam je skorajda samoumeven. Zato odprimo oči in najdimo raj, ki je pogosto tik pred našim nosom. Do tja zanesljivo pridete promenadi v Malinski, obdani z zelenim borovim gozdom, ki daje prijetno senco in modrim morjem. Rajska pot ji je ime. :)" Gregor

Zaradi dolžine, proda in neskončnih vrst slamnatih senčnikov spominja na letovišča v daljnem Egiptu. A ni treba daleč v deželo piramid. Popolno plažo, obdano z vso možno turistično ponudbo na visoki ravni, lahko doživimo praktično na svojem pragu. Radi jo imajo mladi in družine, ker se na njej lahko prav fino odpočije ali zabava s surfanjem, jadranjem ali bolj enostavnimi pendolini.  Generali zavarovanje je tukaj za vas tudi v primeru, da se odpravite na bolj zahtevne skalne poti bližnjih hribov. Ali se celo spustite v čisto pravo kraško jamo Biserujka, kjer živita sorodnica naše človeške ribice in endemični rakec. Otok Krk in plaža Vela Baška sta resnično bisera Jadranskega morja. 

 

7. zapis, Zadar

"Za dar. Jadran je dobil kamniti biser za dar. Boljše razlage za njegovo ime ni. 
Zadar je mesto v katerega se je lahko zaljubiti. Celo sončni zahod je tukaj lepši kot kjerkoli na svetu. Tako je vsaj zatrdil sloviti režiser Alfred Hitchcock. V Zadar se lahko pripeljete naravnost do ugodnih parkirišč razporejenih ob starodavnem masivnem obzidju. Bodite pozorni na plačilo saj imajo celo svojo mestno policijo. Prepoznate jo po mičnih mladenkah v belih oblačilih. No, mogoče se pa le splača kakšen manjši prekršek, da se z njimi bolje spoznate. :) Stopite skozi velikanska vrata obzidja in objame vas bogata zgodovina in moderen utrip mesta. Privoščite si sprehod po vrhu masivnega obzidja in si od daleč, v miru oglejte najpomembnejše stavbe mesta. Osrednja vloga pripada ovalni cerkvi sv. Donata pred katerim se po skoraj dveh tisočletjih razprostira nekdanji rimski forum. Ko prehodite obzidje in se poslovite od trendi kavarnic se do središča mesta napotite po Kalelagri, najbolj znani ulici Zadra. Od tam je le še korak do lepo urejena obale z dolgim sprehajališčem, ki je obogateno z morskimi orglami in svetlobnim plesiščem. Sprehod zvečer, med lepo urejenimi turistkami in tudi turisti je popoln zaključek dneva. :)" Gregor  


 


8. zapis, "Kraljičina plaža" - Nin

 

"Najdaljša in najbolj znana Ninska plaža je dolga tri kilometre, naziv "Kraljičina plaža" pa je dobila, zahvaljujoč prav posebni ženski - soprogi prvega hrvaškega kralja Tomislava, ki jo je redno obiskovala s svojo družino.

Plaža Ninska Laguna, ki je znana tudi kot "Kraljičina plaža" je ena izmed najbolj znanih in priljubljenih plaž na tem področju in zaradi plitvega morja, ki ga objema pesek, idealna za družine z otroki. Peščena plaža z izrazito dolgo plitvino in toplim morjem ima resnično popolne pogoje tudi za najmlajše otroke.  Vetrovi Ninske Lagune pa v svoj navihan objem privabljajo tudi deskarje, zmajarje in druge športne navdušence, za varnost katerih seveda z veseljem poskrbimo kar mi. 

Na plaži lahko najdete zunanje tuše, javna stranišča, garderobe. Obstaja pa tudi možnost najema ležalnikov in senčnikov. Nekateri verjamejo, da je plaža idealna za kampiranje, saj se nahaja stran od velike gneče in prometa. To pa še ni vse – za piko na i se v bližini nahaja najbolj znano nahajališče zdravilnega blata na Hrvaškem,  ki pomaga zdraviti različne bolezni. Združite prijetno z zdravju koristnim in jo letos obiščite tudi sami!" Gregor


 

9. zapis, Vodice:

"Kreativnost ne pozna meja! Male Vrulje pri Vodicah so od lani inovativno urejena plaža, ki oblikuje zaprto laguno. Temperatura morja je tako lahko tudi do 10 stopinj višja od vode izven lagune. Dobra novica za vse, ki imamo radi bolj toplo morje. Lepo oblikovani zalivčki in prehodi podnevi služijo kopalcem za sončenje. Ponoči pa postanejo galerija za lokalne umetnike in priljubljena promenada lepo urejenih turistov oz. predvsem turistk. " Gregor

 

 


10. zapis, Šibenik

"Šibenik je še en biser v ogrlici Jadrana. Obdaja ga čudovita narava, ki jo varujeta dva narodna parka: Krka in Kornati. Smaragdni slapovi Skadrinski buk, Roški slap in otoček Visovac so najbolj priljubljene turistične točke v narodnem parku Krka. Narodni park Kornati pa sestoji iz kar 89 otokov, otočkov in čeri. Vožnja med njimi je nevarna. Zato bodite pripravljeni z Generali Turist zavarovanjem in izkušenim vodičem čolna, da boste sproščeno uživali v divji lepoti. Samo mesto Šibenik je mesto trdnjav. Veduti kraljuje bela Kneževa palača, ki je danes muzej zgodovine Šibenika. Okoli trdnjave sv. Mihovila je pred skoraj 1.000 leti nastalo mesto Šibenik. Trdnjava sv. Nikole ob morju sporoča nezaželenim obiskovalcem, da nikoli ne bodo prišli v mesto. To so leta 1647 spoznali tudi Turki. Bilo jim je krepko žal, da so prišli nepovabljeni in še brez nezgodnega in premoženjskega zavarovanja. :) Trdnjavi sv. Ivan in Šubićevec zaokrožujeta ekipo fantastičnih štirih. A verjetno najlepše arhitekturno doživetje nudi katedrala sv. Jakova. Bela, preprosta in skladna. Narejena iz kamnov, ki med sabo niso vezani z ničemer. A vendar stojijo zanesljivo že stoletja. Impresivno, kajne? Šibenik je prostor, kjer se lahko usedeš na topel kamen, ki so ga zgladile dlani in slani veter stoletij ter med turisti začutiš duh ljudi, ki so tukaj živeli pred nami in nam zapustili to lepoto v občudovanje." Gregor 


 


11. zapis, Split

"Split. Pa ne banana split  Zakaj ga obiskati, je težje reči kot zakaj ga ne? Ker Split ima vse. Ali kot pravi znana pesem »Ništa kontra Splita«. Še posebej ne pred Dioklecijanovo palačo ali navijači Hajduka.
Mesto so ustanovili stari Grki, nato so, kaj pa drugega, prišli Rimljani, pa tudi Franki, Ogri in seveda Benečani in celo Francozi pod Napoleonom so zavili do Splita. Vse to se odraža v čudoviti arhitekturi, ki se odkriva ulico za ulico bleščeče se belega kamna. Blizu Splita je otok Brač s svetovno znano plažo Zlatni rat, ki z vetrom in valovi spreminja obliko. Ne, ne puščajte brisače brez nadzora! :) Z ladjico se popeljite še malo dlje do otoka Biševo in si oglejte čudovito Modro jamo. Zaplešite v nizki morski vodi ob zvokih elektronske glasbe na festivalu Ultra pred zgodovinskim jedrom. Ali se odpravite na izlet na hrib Marjan, obiščite Plitvička jezera in se z kajakom napotite do sprostitve na plaži Bačvice v bližini centra Splita.  Še nasvet za zavarovanje ob srečanju s pripadniki Torcide. Najbolj se jim prikupite, če jim rečete »bili majstori s mora«." Gregor

 

12. zapis, Dubrovnik

"Slaven po Dubrovniški republiki, ki je uspešno trgovala vse do Velike Britanije. Bila je prva evropska država, ki je odpravila suženjstvo. Bravo za Dubrovnik! Bogata zgodovina in burni odnosi z Benečani in Turki se odražajo tudi v arhitekturi. Mogočno obzidje se dviga iz morja kot kamniti velikan. Pogled na njega navda vsakega obiskovalca s strahospoštovanjem. A R.R. Martina in ustvarjalce serije Game of thrones je tako navdušilo, da so v Dubrovnik preselili Kings landing. Tako si lahko danes med cerkvijo sv. Blaža, Knežjim dvorcem ter Dubrovniško katedralo ogledate še mesta, kjer so snemali prizore za Game of thrones. Nekateri izmed vodičev so Slovenci, ki so se s tem namenom preselili v Dubrovnik. Turiste spremlja gneča in pomanjkanje parkirnih mest, ki so zelo draga. Avto pustite na obrobju mesta in staro jedro raziskujte peš. Vzemite si čas. Dubrovnik je biser, ki je nastajal stoletja. Uživajte in v svoje najlepše spomine dodajte mesto z vzdevkom Biser Jadrana." Gregor

 

Portugalska

Prvi del potovanja se je začel v Algarve, na jugu Portugalske.

1. zapis, Monte Gordo

"Monte Gordo se skriva v zalivu Cadiz. Neverjetna peščena plaža vas ne bo pustila ravnodušnih  - ta plaža velja za eno izmed najlepših v Cadizu. Neverjetno toplo in plitvo morje, čudovit razgled ter prelepa obala…. vsak popotnik bi se počutil kot v raju.
Tukaj se ponuja ogromno priložnosti, katerih kot turist ne morete spregledati: restavracije, stojnice s hrano, vodni športni, čolni in tudi kajaki za celotno družino. Torej, kaj še čakate? Vzemite kovček in dokumente ter odpotujte še danes! Toda ne pozabite na eno stvar – vaše Generali turistično zavarovanje." Gregor 

2. zapis, Porches

"Ali iščete popolno lokacijo, kjer boste lahko posneli takšen počitniški selfie, da bodo vaši prijatelji umrli od zavisti? Nikar ne skrbite, kajti mi smo jo našli za vas!
Praia de Nossa Senhora je ena izmed najbolj priljubljenih plaž med turisti, ki iščejo sanjsko destinacijo, kjer lahko brezskrbno uživajo in se potopijo v kristalno morje.
Sprehod po mali vasici vodi do Nossa Senhora da Rocha, kjer se nahaja še manjša cerkvica, ki velja za veliko znamenitost. Vzpon k cerkvici vam bo omogočil tudi prekrasen razgled.
V večeru, ko ribiške barke iščejo zatočišče med skalami v zalivu, vam ta kraj omogoča neverjetno doživetje in v vsakem vzbudi čustva.
Ne glede s katerega zornega kota pogledate – našli ste popolno počitniško destinacijo, ki vam omogoča vse od najbolj popolnega selfija do trenutkov v bližini vaših najdražjih in občudovanju sončnega zahoda, ki je tako unikaten, da vas bo pustil brez besed." Gregor  

3. zapis, Albufeira

"Za tiste popotnike, ki obožujejo sonce, bo Portugalska brez dvoma sanjska destinacija, z 3000 sončnimi urami na leto … super, kajne? Letni časi so blagi skozi vse leto, zlasti v regiji južno od države, v Algarveju, zato je na Portugalskem tudi v zimskem času prijetno.
Med številnimi plažami te regije je morda ena najbolj znanih in vrednih ogleda Praia da Falésia, v Albufeiri. Oranžne pečine (Falesia je portugalska beseda za pečino), v kontrastu z zelenimi borovci in temno modrino neba vam prislikajo razgled na eno izmed najbolj nepozabnih plaž na Portugalskem.
Če pa ste po duši raziskovalec, potem je Praia de São Rafae tisto, kar iščete. Ne preveč oddaljena od svoje slavne sestre, vas z lahkoto premami v svoj objem kristalno čiste, plitve vode in svilnato mehkega zlatega peska. Obkrožena z vrsto neverjetnih skalnatih formacij, ki jih je v borbi s časom vztrajno izklesal veter vas na svojih valovih odnese skozi stoletja dih jemajočih sončnih zahodov.
Opremite se s plavutkami in zavarovanjem … ter zaplavajte v svojo poletno pustolovščino!" Gregor 

4. zapis, Praia da Marinha

"Vam je plaža Praia de Marinha všeč? Oglejte si vse fotografije in si potem predstavljajte, da pod sabo čutite njen mehek, topel pesek. Pogled spustite po zelenomodri širjavi morja in se nato vzpnite po čudovitih, mogočnih lokih skalnatih stvaritev narave, ki tvorijo verjetno največjo črko M na svetu. Z ladjico lahko naredite izlet ob obali in obiščete še veliko zanimivih in mogočnih jam ter skalnatih struktur ob obali. Lonely Planet jo redno opisuje kot eno najlepših plaž Portugalske. A kdor je Prai de Marinha v regiji Algavre že obiskal, pravi, da je v živo še veliko lepša. Kristalno čista, skoraj prozorna voda in veliko število vrst ribic vseh oblik in barv, privabljajo ljubitelje snorklanja z vsega sveta. Dostopna je samo z avtom in treba je imeti malo sreče s prostim parkirnim mestom. Do plaže navzdol vodijo koraki po premnogih lesenih stopnicah. Preverite, če ste vzeli vse iz avta, da se ne vračate po nepotrebnem. A preden se spustite proti raju se raje podajte na adrenalinsko potko ob robovih klifov in občudujte vso mojstrovino narave, ki je iz drobnega peska, grobih skal in valujoče se vode ustvarila popolno mojstrovino, ki vam bo spominu ostala vse življenje." Gregor 


5. zapis, Praia da Arrifana

"Je surfanje vaš najljubši šport? Ja? Kaj pa poležavanje na plaži? Tudi ja? Potem je Praia da Arrifana plaža v katero se boste zaljubili. Mehki pesek, ki ga božajo malce hladnejše vode Atlantika, pred severnimi vetrovi varuje mogočen skalni greben. Praia da Arrifana z vrha klifa ponuja spektakularen razgled na pogosto belo peneče se valove, ki jih obožujejo surferji. Ampak to se zgodi šele ob koncu poletja, ko plažo zapustijo turisti željni brezskrbnega plavanja v rahlem pozibavanju valov in sončenja. Parkirišče ni ravno veliko, zato plažo raje obiščite med tednom, ko jo obišče manj domačinov. V bližini plaže je istoimenska turistična vasica, kjer vam številne restavracije nudijo odlične ribje jedi in jedi iz morskih sadežev. Preverjeno prava poslastica. Turistična ponudba na vrhu skalnega grebena in nedotaknjena plaža globoko pod njim je zagotovilo, da boste prvinsko uživali v pristni lepoti plaže, ki se je rojevala milijone let." Gregor 

 

6. zapis, Lizbona

"Glavno mesto Portugalske, Lizbona, leži ob izlivu reke Teje. Čudovita arhitektura, velemestni vrvež in prelepe peščene plaže preprosto navdušujejo. Katedrala Santa Maria Maior, grad Sao Jorge, stolp in palača Belem so samo ene od must see točk. Lizbona je tudi mesto muzejev. Ogledate si lahko celo eno največjih zbirk kraljevih kočij na svetu ali pa največji evropski akvarij, Oceanario de Lisbona. Lizbona je veliko mesto z okoli 560.000 prebivalci a velja za eno bolj varnih mest. Voda na plažah v bližini Lizbone so zelo čiste in večina se jih ponaša s priznanjem Modra zastava. A preko 20 stopinj se morje običajno ne ogreje, zato ga bolj kot kopalci obožujejo deskarji. V Lizboni boste lahko poskusili verjetno najboljšo polenovko na svetu, lahko pa naročite tudi polže, ki jim pravijo caracois. Tempo življenja v Lizboni je prijeten. Oglejte si jo v ritmu slavne portugalske glasbe, fado." Gregor

10 plaž Portugalske, ki jih ne smete zgrešiti

5 plaž Španije, ki jih ne smete zgrešiti

Zapis: Bruselj

"Na poti proti do plaž severne Francije smo si ogledali tudi Bruselj, prestolnico Evropske unije. Bruselj je zanimivo mesto, ne preveliko in kar priljubljeno med turisti. Središče Bruslja predstavlja veliki trg, ki mu je ime kar Veliki trg. Unesco ga zaradi številnih zgodovinskih stavb umešča med ene najlepših trgov na svetu. Na trgu in povsod po uličicah Bruslja lačne mimoidoče razveseljuje odlična ulična hrana, povsem drugačna od naše. Čokolada, vaflji, sladice na sto in en način. Belgijske čokoladnice so legendarne in ni podobe ali okusa v katero ne bi spremenili čokolade. Obiščete lahko celo muzej čokolade. Podobno strastni so Belgijci do dobrega starega pomfrita. Dobite ga v škrniclju, ki lahko tehta tudi cel kilogram, je precej bolj debelo narezan in dvakrat ocvrt. Pošteno! Za dodatek pa lahko izbirate tudi med tridesetimi prelivi. Seveda Belgijci trdijo, da je pomfrit njihov in ne francoski.
K vsem tem uličnim dobrotam sodi tudi dobro pivo v neštetih različicah. Dobite lahko tudi tako eksotičen okus kot je češnjevo pivo (raje ne) ali pa okuse, ki so bližji angleškim ali nemškim različicam. Ko smo že pri pivu, ena od največjih znamenitosti Bruslja je Mannekin Pis ali po naše »Deček, ki lula«. Kakšnih šestdeset centimetrov visok kip dečka lula že od leta 1619 in ga večkrat na teden preoblečejo v drugo obleko. Verjetno se po njej malo polula ali pa se kipcu pripeti kakšna nezgoda. Že velikokrat so ga namreč ukradli in celo ugrabili! Ker se kipcu, kaj šele živemu človeku vse zgodi, je pametno imeti Generali Turist zavarovanje. :) V Bruslju je tudi sedež Evropske komisije, v bližini je sedež Nata za Evropo in iz dobrih starih časov se v nebo  ponosno vzpenja slavolok zmage. Bruselj je s svojo bogato arhitekturo in po čokoladi, vafljih, pomfritu in pivu dišečih ulicah, prava destinacija za krajši družinski izlet." Gregor