Dunajska zimska pravljica

Nasveti, kako preživeti dan na Dunaju čim bolj zanimivo, zabavno in učinkovito

»Dunaj je lepo, živahno mesto in mi zelo ugaja.« (Frederic Chopin)

Čarobnost Dunaja je že mnogo let nazaj opazil priznan in uveljavljen skladatelj Frederic Chopin. Pri tem pa ni edini. Zimsko pravljico in privlačnost Dunaja lahko doživite tudi vi. Časi Habsburžanov, dvornih plesov in kočij so sicer že minili, vendar vam sprehod po starem mestnem jedru in klasična glasba iz bližnje kavarne hitro pričarajo novo-staro podobo mesta. Številne zgradbe in znamenitosti so še vedno vsakdanje priče nekdanje monarhije. 

Sedem dunajskih zanimivih in zabavnih aktivnostih za vsakogar:

1. Palača Schonbrunn in njeni vrtovi.
Palača je kljub množičnemu obisku turistov vredna ogleda. Tako palača kot njeni vrtovi odsevajo okus in svet habsburških vladarjev. Od leta 1996 je  uvrščena na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Priporočamo, da se sprehodite tudi po njenih znamenitih vrtovih, ki so lahko tudi pozimi lepi. Povzpnete se lahko na grič nasproti nje. Zagledali in začutili boste veličino habsburškega sveta ter dobili enkratno priložnost vse to ujeti v objektiv kamere. 

2. Ne daleč od Palače Schonbrunn se nahaja dunajski živalski vrt, kjer boste sprostitev in zabavo našli prav vsi, tudi najmlajši popotniki. Eden najstarejših in najlepših živalskih vrtov je namreč dom mnogim živalim, s katerimi se večina med nami še nikoli srečala 'v živo'. V kolikor pa ste pozimi raje na toplem vam priporočamo obisk vsaj enega od več kot 100 zanimivih dunajskih muzejev in razstav.

3. Preden se odpravite naprej po poteh Dunaja, si malo odpočijte in se okrepčajte. Avstrija premore mnoge kulinarične specialitete in pri tem ne moremo mimo okusnega tradicionalnega dunajskega zrezka. Dunaj pa je še posebno znan po Sacher tortici, v prikupnih dunajskih kavarnah pa boste našli tudi odličen jabolčni in kremno sirni štrudelj ali torto iz punča. Če boste imeli srečo, vas bo ob obisku kavarne spremljala tudi klasična glasba. Pogrejete se lahko s tradicionalno dunajsko kavo 'Einspänner Kaffee', ki vas bo napolnila z novo energijo. 

____________________________________________________________________________________________________________

Ali ste vedeli?

Maršal Josef Radetzky je leta 1857 iz Italije na Dunaj prinesel recept za milansko specialiteto - na maslu ocvrto panirano telečjo zarebrnico (t. i. milanski zrezek). Dunajčani so recept hitro osvojili in ga prilagodili po svoje. Namesto telečje zarebrnice so začeli uporabljati telečje zrezke, svetle drobtine pa so zamenjali z rjavimi drobtinami, ki so jih pripravili iz kajzeric. Ime dunajski zrezek se je uveljavilo okrog leta 1900, danes pa je ta priljubljeni zrezek celo zaščiten z zakonodajo, ki določa tudi vsa pravila sestave in priprave.

_____________________________________________________________________________________________________________

4. Vaše raziskovanje lahko nadaljujete na drugi strani mesta, kjer lahko spoznate stil znamenitega dunajskega umetnika, arhitekta Friedensreicha Hundertwasserja. Njegova najbolj znana dela so vidna prav na Dunaju, v njegovem rojstnem kraju. Občudujete lahko nenavadno Hudertwasserjevo hišo, v muzeju Kunst Haus Wien pa se nahaja njegova stalna razstava. S svojimi nenavadnimi, unikatnimi in kontroverznimi stvaritvami se je upiral umetnosti prejšnjega stoletja.

5. Za zabavo za vso družino poskrbite z obiskom Wiener Eistraum ali Dunajskih ledenih sanj. To drsališče se nahaja na idealni lokaciji, tik pred Dunajsko mestno hišo in nudi neverjeten razgled. Obkrožala vas bo neogotska mestna hiša, bulvar Ringstrasse, gledališče Burgtheater in Dunajska Univerza.

6. Pred odhodom domov pa lahko zavijete še na eno izmed dveh tržnic - Naschmarkt in Brunnenmarkt. Naschmarkt je popularen med turisti in vreden ogleda. Zelo verjetno je, da bodo vašo lakoto premagale vonjave hrane z vsega sveta. Brunnenmarkt pa je zelo popularen med lokalnim prebivalstvom. Znan je kot umetniška četrt. Tam boste našli turške, balkanske in lokalne specialitete.  

7. In seveda ne smemo mimo zabaviščnega parka Prater. Poleg odličnega razgleda, je to zabavišče, ki nudi zabavo za otroke in odrasle. Veliko kolo (Riesenrad) so zgradili 1895. Vožnje v Pratru stanejo od treh do osmih evrov, a če si v informacijskem središču kupite kartico »Prater Card«, boste prejeli nekaj ugodnosti. 

O Dunaju in o tem, kako preživeti dneve tam, bi lahko napisali knjigo. Prepričani smo, da vam vsak letni čas lahko predstavi drugačno zanimivo podobo avstrijske prestolnice. Vprašanje je le, kaj vas bolj zanima in kakšen je vaš namen obiska. 

Za vsak »skok čez mejo« pa vam priporočamo sklenitev Turističnega zavarovanja z asistenco v tujini, saj lahko že manjša nezgoda prinese neljube zaplete. Zavarovanje lahko sklenete kar v okviru vašega avtomobilskega ali PaketDom zavarovanja že od 1,72 € / mesec* oz. od 3,87 € / mesec* za družino. 

Vzemite pot pod noge in ostanite varni!