ČAS JE ZA PIKNIK!

Nasveti za zabaven in okolju prijazen piknik

Je v teh dneh še kaj lepšega kot posedanje na udobni karirasti odeji, v eni izmed senčnih travnatih oaz, uživanje v dobri hrani in odlični družbi? Pikniki so odlična priložnost za sprostitev v poletnih mesecih – za vso družino – od najmlajših do najstarejših. Da pa bi lahko v idili narave uživali še večkrat, je pomembno, da poskrbimo, da bo naš piknik ne zgolj prijeten in zabaven temveč tudi okolju prijazen!

5 nasvetov za super »eko« piknik!
-    Na piknik se lahko podamo peš, s kolesom, ali pa delite vožnjo s prijatelji. Tako bo vaša pot bolj okolju prijazna, vi pa se boste zabavali že na poti do izbrane lokacije.
-    Plastičen pribor, krožnike in kozarce zamenjajmo s priborom iz lesa ter papirnatimi krožniki in kozarci. Ti so iz naravnih materialov, hkrati pa jih je lažje reciklirati. Še bolje je, da uporabljamo jedilni set za večkratno uporabo – po uporabi ga operemo in pripravljen je za naslednje piknikovanje!
-    Pripravimo hrano iz lokalnih in organskih sestavin. Paradižnik z vrta, čebula in kumare iz prijateljeve njive, sir z lokalne kmetije…voila! Odlična poletna solata je pripravljena! Preglejmo tudi, kaj se že skriva v vašem hladilniku ter si razdelimo zadolžitve – nekdo naj poskrbi za solate, drugi za žar, tretji za sladico… Tako ne bomo zapravljali za prevelike nakupe, izognili pa se bomo tudi prekomerni količini odpadne hrane.
-    Zaradi visokih temperatur bodimo pozorni na pravilno shranjevanje živil. Steklenice s pijačo lahko »potunkamo« v bližnji potok, na nekaterih piknik prostorih pa lahko hrano shranimo tudi v hladilnik.
-    Čim manj odpadkov naj bo naš moto! Pripravimo toliko hrane, kot je bomo pojedli. Če vseeno kaj ostane, pa ostanke shranimo v primerne posodice za hrano – lahko so odličen prigrizek še naslednji dan! Poskrbimo tudi, da piknik prostor zapustimo tako čist (ali čistejši) kot je bil ob našem prihodu. Ločimo embalažo in papir, za zbiranje odpadkov pa uporabimo biorazgradljive vrečke.
_________________________________________________________________________________________________________
Za piknik potrebujete tudi primerno opremo. Vsem članom GENERALI Cluba nudimo posebne ugodnosti pri nakupu osnovne piknik opreme in pripomočkov:
-    5 % popusta ob nakupu vrtnega žara in kurišča;
-    5 % popusta ob nakupu vrtnega žara na oglje;
-    5 % popusta pri nakupu vrtnega senčnika Shady;
-    8 % popusta za vrtni senčnik Shax.
Več informacij je na voljo v katalogu ugodnosti in popustov ali na brezplačni tel. številki 080 70 77.
_________________________________________________________________________________________________________

Piknik lahko organizirate marsikje – ob jezeru ali morju, v gozdu, v gorah, ali kar v mestnem parku – izberite prostor, kjer se boste odlično počutili vi in vaši gostje. Lahko pa ga pripravite kar na domačem dvorišču ali bližnjem travniku! Ob tem poskrbite za primerno zaščito pred soncem in se zavarujte z ustreznimi razpršili za odganjanje žuželk.

POZOR! Ne pozabite, da ste v naravi! V travi se lahko skrivajo klopi, ob vodi se radi nahajajo komarji, sladko sadje, pijača ali sladoled pa hitro privabijo ose in druge nezaželene goste. Prijetnega druženja je lahko hitro konec – še toliko bolj za tiste, ki so na pike žuželk alergični. Po piku se po navadi pojavi blaga alergijska reakcija, ki jo spremljajo srbeča oteklina ter omrtvičenje ali mravljinci. Ob hujši alergijski reakciji in pri piku strupenih žuželk pa se pojavijo močne bolečine, mišični krči, vročina in mrzlica, težko dihanje in požiranje. V takšnem primeru je nujna zdravniška pomoč!

Ali ste vedeli? Plastična plastenka ni nujno odpadek! Uporabimo jo lahko kot pripomoček za lovljenje mrčesa in žuželk. Potrebujemo samo prazno plastenko in deciliter sladke pijače (sladkano vodo ali sirup). Plastenki odrežemo vrh. V spodnji del nalijemo pijačo. Odrezani del pa, brez zamaška, z vratom navzdol vstavimo v spodnjega.

Na športno zabavo – z glavo!
Odbojka na mivki, badminton, nogomet ali košarka so odlična izbira za druženje na svežem zraku. A pozor! Športnih aktivnosti ne izvajajte med vročinskim valom. Vročina namreč pospešuje utrujenost in zmožnost hitrega odzivanja. Najbolj ogroženi so otroci, starostniki in bolniki. Poskrbite, da pijete dovolj tekočine, se zadržujete v senci, športne dejavnosti pa prestavite na večerne ure ter senčna območja. V najbolj vročem delu dneva lahko namesto tega poiščete zabavo v senci – odigrate partijo kart ali katero izmed zabavnih družabnih iger, raziskujete svojo okolico ali pa preprosto uživate na svežem zraku!

Naj vas prijetno druženje v naravi sprosti in napolni z energijo!

Varujte za zadovoljne trenutke. Mi vam zavarujemo ostalo.

__