Po toči zvoniti je prepozno

Pred odhodom v tujino se ustrezno zavarujte, da vas ne bo "udarilo po žepu".

Boste v prihodnjih dneh, tednih, mesecih odšli v tujino? Ste že poskrbeli za ustrezno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini? Tudi če je vaš odgovor negativen, je bolje, da to storite pozno kot nikoli! Svetujemo vam, da se pred odhodom v tujino pravočasno in ustrezno zavarujete. Morebitne nezgode vas namreč lahko pošteno udarijo po žepu!

Veste zakaj Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v tujini pogosto ni dovolj? 

Ker krije le nujne zdravstvene storitve. Torej tiste, ki jih ni mogoče odložiti ne da bi bilo s tem močno ogroženo vaše življenje ali zdravje. Kartica obenem velja le v obsegu, ki ga določa zakonodaja države, v kateri se nahajate in zdravite. To pomeni, da je v nekaterih državah storitve potrebno doplačati, in sicer povsem enako kot velja za zavarovance teh držav.

Hkrati boste primorani stroške zdravljenja, če se boste zdravili pri zasebnih zdravnikih ali v zdravstvenih ustanovah, ki nimajo pogodbe s tujim nosilcem zavarovanja v državah, za katere velja evropski pravni red oz. meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju, poravnati sami. In prav tu nastopi težava. Imate na potovanju s seboj res zadostna razpoložljiva denarna sredstva za poplačilo morebitnih zdravstvenih storitev, ki se lahko gibljejo med nekaj sto in tudi več tisoč evri?  

Pomembno je vedeti tudi to, da ste ob uveljavitvi pravic iz Evropske kartice zdravstvenega zavarovanja upravičeni le do povračila povprečnih cen, ki veljajo v Sloveniji. V tujini so lahko enake ali podobne storitve mnogo dražje! 

Sedaj najverjetneje niste več v dvomih glede smiselnosti zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini? Podobno se je o zavarovalnih vsotah in obsegih kritja vredno pozanimati tudi pri sklenitvi turističnega zavarovanja. Pri izbiri najbolj optimalnega paketa je pomembno, da opredelite višino kritja, ki ga želite, število oseb, ki potujejo z vami, območje, kamor potujete, ter pogostost vaših potovanj in njihov namen.

Podrobne opise omenjenih zavarovanj in zavarovalne pogoje si lahko ogledate na naši spletni strani v zavihku Turizem.