NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

17.01.2023 | 4 min branja | Prosti čas

Kako z otroki preživeti prosti čas brez uporabe zaslonov?

Deklici skačeta po postalji in se borita z blazinami. Simbolna fotografija za aktivnosti za otroke brez zaslonovV današnjem svetu se težko izognemo uporabi zaslonov in pametnih naprav in hitro se zgodi, da ves dan preživimo pred različnimi zasloni. Pametne naprave še posebej otroke hitro pritegnejo in zamotijo, a nikakor ni priporočljivo, da bi pred zasloni preživeli ves dan.

Za starše in otroke zato postaja vse večji izziv to, kako zabavno in kakovostno preživljati prosti čas med štirimi stenami. Po možnosti brez uporabe zaslonov.

Glede na rezultate nedavne evropske raziskave večina otrok v EU pametni telefon uporablja vsak dan. V Sloveniji je leta 2020 kar 95 % mladih med 16. in 24. letom starosti uporabljalo pametni telefon. Raziskava pa je pokazala, da otroci v predšolskem obdobju pred zasloni preživijo v povprečju 2-3 ure dnevno.

V spodnji infografiki smo strnili nekaj inovativnih in preprostih idej, kako lahko z otroki skupaj preživljate prosti čas stran od zaslonov. Še posebej vam bodo prišli prav v primeru počitnic, ko z otroki preživite cel teden in zaradi slabega vremena morda ne morete v naravo.

Predlogi so primerni za otroke vseh starosti, predvsem pa se osredotočajo na dejavnosti, ki spodbujajo učenje, ustvarjalnost in gibanje – ob tem pa nudijo obilo zabave.

 

Uporaba zaslonov ni nujno slaba

Pametne naprave so postale neizogiben del našega vsakdana, a če jih uporabljamo po pameti in zmerno, to ni nujno slabo. Nedavne študije so namreč pokazale, da ima lahko pravilna in zmerna uporaba zaslonov celo številne koristi za otroke – ta novica bo gotovo razveselila zaposlene starše.

Raziskovalci so pri otrocih, ki dnevno eno ali dve uri gledajo televizijo ali uporabljajo pametne naprave, zaznali višjo raven socialne in čustvene dobrobiti kot pri nekaterih drugih otrocih.

Med koristno rabo zaslonov spada denimo ohranjanje stikov s prijatelji in sorodniki prek video klica ter igranje izobraževalnih iger in gledanje izobraževalnih videoposnetkov, ki spodbujajo učenje in razvoj tudi v prostem času.

A odločilna je uravnotežena in varna uporaba zaslonov. Sekcija za primarno pediatrijo je skupaj s strokovnjaki za varno rabo interneta pripravila naslednje smernice za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih: 

  • Otroci mlajši od 2 let naj sploh ne bi bili izpostavljani zaslonom.
  • Pri otrocih, starih od 2 do 5 let, naj bo raba omejena na manj kot eno uro na dan.
  • Od 6. do 9. leta naj otrok pred zasloni ne preživi več kot eno uro na dan.
  • Od 10. do 12. leta največ uro in pol na dan.
  • Od 13. do 18. leta pa največ dve uri na dan.

 

Aktivnosti za otroke brez zaslonov - infografika

👉 Preberite tudi ideje za aktivnosti, v katerih lahko očetje uživajo z otroki.

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se