NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

18.08.2022 | 3 min branja | Zdravje

Katera živila morate vključiti v prehrano za zdravo srce?

Starejši par nakupuje živila na tržnici - Simbolna fotografija za pravo prehrano za zdravo srce

S staranjem se naše prioritete spreminjajo in vse več pozornosti posvečamo ohranjanju moči in zdravja, pri tem pa je treba poskrbeti predvsem za zdravo srce, ki je gonilna sila našega telesa. Eden najboljših preventivnih ukrepov za zdravo srce je, da pazimo na svojo prehrano.

Strokovnjaki se strinjajo, da uravnotežena prehrana pomaga krepiti zdravo srce in na dolgi rok izboljšuje kakovost našega življenja. V nadaljevanju preberite, katera živila so dobra za vaše srce. 

Devet živil za zdravo srce

Obstajajo različna živila, ki bi jih zaradi njihove hranilne vrednosti morali vključiti kot del svoje uravnotežene prehrane za zdravo srce. Vsako živilo ima svoje prednosti – od preprečevanja bolezni srca in ožilja do zniževanja krvnega tlaka. Preverite, katerih devet živil morate vključiti v uravnoteženo prehrano, da bo vaše srce zdravo in delovalo s polno zmogljivostjo.

Oreščki

Oreščki spadajo med ene od najkoristnejših živil za srce. Prehrana, ki je bogata z oreščki, na primer orehi ali arašidi, je povezana z nižjo umrljivostjo. Oreščki namreč pomagajo preprečevati tveganje za srčno-žilne bolezni, saj vsebujejo visoke ravni omega-3 maščobnih kislin. 

Brokoli

Brokoli nam zagotavlja vitamine, minerale, antioksidante in vlaknine. Poleg tega vsebuje tudi folno kislino, železo, kalcij in vitamin K, kar pomaga dvigniti raven dobrega holesterola v krvi in preprečiti težave z žilami. Je cenovno dostopno in vsestransko živilo za zdravo srce, ki preprosto ne sme manjkati v vašem hladilniku.

Temna čokolada

V majhnih količinah ima temna čokolada številne in raznolike blagodejne učinke za zdravo srce. Preprečuje, da bi se levkociti lepili na stene krvnih žil in pomaga obnoviti prožnost arterij. Če želite v svojo prehrano vključiti temno čokolado, izberite tisto, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava.

Jagode

Zaradi vsebnosti flavonoidov jagode spodbujajo prožnost krvnih žil. Prav tako pa znižujejo krvni tlak in holesterol. Redno uživanje jagod torej krepi zdravje srca.

Stročnice

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in nizke vsebnosti maščob stročnice pomagajo vzdrževati zdravo raven holesterola. Nekatere študije so pokazale, da vsakodnevno uživanje stročnic za kar 22 odstotkov zmanjša tveganje za srčno-žilna obolenja.

Oljčno olje

Ameriško združenje za srce je ugotovilo, da že pol žlice olivnega olja na dan zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni za 15 odstotkov, hkrati pa zmanjša tudi vnetja in izboljša raven holesterola v krvi.

Kurkuma

Ta začimba vsebuje močan antioksidant kurkumin, ki zmanjšuje tveganje za srčno popuščanje in zvišan krvni tlak.

Losos

Zaradi nizke vsebnosti maščob in nizke kalorične vrednosti ribe na splošno veljajo za zelo koristno živilo, ki pomaga ohranjati zdravo srce. To še posebej velja za losos, ki prispeva k zniževanju holesterola in trigliceridov. Uravnotežena prehrana bi morala vključevati dve ali tri porcije teh rib na teden zaradi blagodejnih učinkov za srce in ožilje.

Česen

Česen pomaga ščititi pred bolezni srca in ožilja ter krepi zdravje srca, saj znižuje krvni tlak in uravnava raven holesterola v našem telesu. Kljub intenzivnemu okusu je najbolje, če ga uživamo surovega.

Živila, ki niso priporočljiva za zdravo srce

Izogibajte se živilom z visoko vsebnostjo maščob

Ocvrta in predelana hrana vsebuje veliko maščob, ki lahko povečajo raven holesterola. Vnos teh nezdravih maščob bi morali omejiti. Po drugi strani pa so živila, kot je denimo avokado, dobra izbira, saj vsebujejo veliko zdravih maščob.

Zmanjšajte vnos soli

Tudi pretirano uživanje natrija prispeva k povišanemu krvnemu tlaku, kar na dolgi rok privede do srčno-žilnih težav. Predpripravljene jedi ali dodatki jedem, kot sta kečap ali majoneza, lahko zelo povečajo količino soli, ki jo zaužijete. Če želite svojim jedem dodati okus, sol nadomestite z aromatičnimi zelišči ali začimbami. In če uporabljate sojino omako, uporabite tisto z nizko vsebnostjo soli.

Recepti za zdravo srce

Pod nazivom zdrave jedi si marsikdo predstavlja dolgočasno prehrano, na primer žvečenje na vodi parjenega brokolija, a resnica je daleč od tega. Tudi zdravi recepti so lahko kreativni, okusni in zadovoljujoči. Predlagamo, da obiščete Generali Program prednosti ZAME, kjer boste našli vrsto zdravih receptov, še več pa jih lahko odkrijete tudi v mobilni aplikaciji Generali ZAME na Google Play ali App Store.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se