NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

05.05.2022 | 5 min branja | Prosti čas

Vzemite si čas zase – nasveti za zaposlene starše

Mlada ženska si je na kavču vzela čas zase

Težko si je vzeti čas zase, ko ste polno zaposleni z vlogo starša. Komaj se prebijete čez vsakodnevna opravila, že je dneva konec in čas za spanje. A za dobro duševno in telesno počutje je zelo pomembno, da si načrtno vzamete čas zase. To bo koristilo tako vam samim kot celotni družini. A najbrž odkimavate, češ da časa zase res nimate, in ne veste, kje bi začeli? Prav za vas smo zato zbrali nekaj nasvetov za starše, ki se utapljajo v družinskih obveznostih.

Pred leti je raziskava pokazala, da imajo evropske mame v povprečju le 17 minut prostega časa na dan.

 

Kako si vzeti čas zase?

Za mame je sproščanje zanje le redko prioriteta. A ta čas je še kako pomemben! Vzeti si čas zase pomeni, da ohranjate zdrav odnos do sebe, da poskrbite za svojo srečo, ste pozitivno naravnani in mirni ter manj dovzetni za stres ali tesnobo. Že z nekaj drobnimi spremembami v vsakodnevni rutini si lahko zagotovite dragocene minute samo zase in svoje sproščanje.

Razdelite gospodinjska opravila

Naredite seznam opravil, ki vam vzamejo veliko časa, a bi jih namesto vas lahko opravil nekdo drug. Naj gre za čiščenje, kuhanje ali vrtnarjenje - te gospodinjska opravila razdelite med družinske člane. Pripravite lahko preprosto razpredelnico, ki jo obesite na hladilnik, ali pa si pomagate z aplikacijami, kot je denimo OurHome.

Pomoč lahko poiščete tudi izven doma. Nič ni narobe, če si občasno privoščite pomoč čistilke, ali pa si brez slabe vesti vsake toliko naročite hrano na dom oziroma z družino obiščite kakšno restavracijo.

Ne pozabite. Tudi vaš partner bo najbrž z veseljem poskrbel za otroke, če mu boste zaupali. Če pa potrebuje kakšno idejo, kako jih zamotiti, preberite blog o skupnih aktivnostih za očete in otroke različnih starosti.

Optimizirajte svoje delo

Dodaten čas zase si lahko zagotovite, tako da si zmanjšate število opravkov, ali pa si jih olajšate. S časom lahko privarčujete tudi tako, da živila naročite prek spleta, ali obroke skuhate na zalogo in vnaprej, tako da imate vedno nekaj v zmrzovalniku. Če otroke vozite v šolo ali na treninge, si lahko prevoze razdelite z drugimi starši. Te majhne spremembe lahko pomenijo veliko.

 

Čas zase označite v koledarju

Nastavite si opomnike za vsak teden, mesec in četrtletje, ko boste natančno pregledali svoj koledar in si vanj označili čas, ki bo namenjen samo vam. Koledar delite z družino, da bodo vsi vedeli, kakšen je vaš urnik in bodo spoštovali čas, ki si ga boste vzeli zase. Preskusite Googlov družinski koledar, ali aplikacijo Todoist. V aplikacijo vnesite naloge, ki jih morate opraviti, da boste imeli podroben pregled nad tednom ali mesecem, ki je pred vami. 

S strogo določenim časom za večerjo in spanje boste lažje organizirali preostali čas in vzpostavili vsakodnevno rutino za vso družino. Morda vas bo zamikalo, da proste ure izkoristite za tiste nadležne naloge, za katere vam vedno zmanjka časa, a poskusite si vsaj uro ali dve res vzeti čas zase. Hitro se boste na novo rutino tako navadili, da se boste vsak dan veselili časa zase, ko se boste lahko zares sprostili in odpočili.

 

Za sprostitev je lahko dovolj le nekaj minut

Vaše misli lahko hitro preplavijo številni opravki, ki vas čakajo čez dan. Predlagamo, da si vsako jutro vzamete pet ali deset minut časa, ko se ustavite, zadihate in umirite misli. Pri tem vam lahko pomagata aplikaciji Headspace ali Calm. Če si boste že zjutraj vzeli čas zase, boste dan začeli in končali bolj mirni in imeli občutek, da imate vse pod nadzorom. Preberite tudi naš blog o umirjanju s pomočjo čuječnosti.

Kratko- in dolgoročno načrtovanje sprostitve

Napišite seznam vaših najljubših načinov za sproščanje in ga razdelite v dve skupini – na tiste, ki se jih lahko lotite takoj, in na tiste, ki jih morate načrtovati. Na primer, brez posebnega načrtovanja lahko pišete dnevnik občutkov, izvajate jogo ali spečete torto. Več načrtovanja pa boste potrebovali za obisk kozmetičarke ali za izlet s prijatelji.

Vsak teden naj bo v vašem koledarju čas za vsaj eno od stvari, ki jih lahko počnete brez posebnega načrtovanja. Vsak mesec ali vsake tri mesece pa si vzemite čas za eno izmed stvari, ki jih morate načrtovati vnaprej. Pomembno je namreč, da je v vašem urniku vedno tudi kaj, česar se veselite.

 

Najboljše zavarovanje je vaše ravnanje

Za zdrav duh v zdravem telesu niso pomembni le hobiji in prostočasne dejavnosti, ampak tudi zdrava prehrana, dovolj spanja in redna telesna vadba.

  1. Povečan vnos sadja in zelenjave ter manj kofeina in alkohola dokazano izboljšuje razpoloženje. In ne pozabite, zajtrk je res najpomembnejši obrok dneva.
  2. Prav tako pa ga izboljšuje redna telovadba. Če vas vadba ne veseli preveč, preberite nasvete Petre Parovel o tem, kako najti pravo vadbo zase.
  3. Brez spanca ne gre - čeprav se vam morda zdi, da je spanec razkošje, ki si ga ne morete privoščiti. Neprespanost vpliva na vaš spomin, zbranost, produktivnost, apetit in mnoge procese v telesu. Nenazadnje pomanjkanje spanca močno vpliva na vaše počutje in posledično na odnos do partnerja. Raziskave so pokazale, da najbolj kakovostno spimo v urah pred polnočjo, zato se strogo držite časa za spanje – tudi svojega! Lahko se na primer v posteljo odpravite zgodaj in pred spanjem za sproščanje nekaj časa berete.

Le ena tretjina odraslih v Sloveniji spi dovolj, je bilo opozorilo NIJZ ob svetovnem dnevu spanja 2022.

 

In ne pozabite: ni treba vsega storiti ta trenutek in ni treba, da vse storite sami! Razdelite opravke med družinske člane, vzpostavite strogo rutino, redno si vzemite čas zase in za sproščanje. Vaše počutje se bo izboljšalo in imeli boste več energije. To pa je prava zmaga – za vas in vašo družino.

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se