NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.10.2021 | 5 min branja | Nezgoda , Zdravje , Življenje

6 nasvetov, da boste ponoči na ulici varni

Varna pot domov v temi ob upoštevanju ukrepov

Ste se že kdaj ponoči vračali domov in strahoma pogledovali čez ramo, če vam kdo sledi? Ste že kdaj občutili hitrejše bitje srca, ko se vam je v osamljeni ulici bližal tekač? Tudi najbolj samozavestnim ljudem je sprehod v temi ali po zapuščenih poteh lahko nelagoden, zlasti v mestih, ko se nehote v misli prikradejo prizori iz črne kronike ali kriminalk. Preverite, kaj lahko storite, da se boste vi in drugi počutili varneje!

V tujini nasveti za varnost na nočnih sprehodih v glavnem nagovarjajo ženske. V Sloveniji, ki sicer velja za varno državo, se po podatkih globalnega indeksa varnosti ženske ponoči na cesti ne počutijo ogrožene. A previdnost in preventiva za nikogar ni odveč.

 

6 nasvetov, s katerimi boste na sprehodu v temi varnejši

1. Izberite najvarnejšo pot

Preden se odpravite, si v mislih začrtajte svojo pot. Izbirajte bolj prometne ceste, gosto poseljene ulice ali dobro osvetljene poti. Izognite se bližnjicam čez temačne parke in uličice. Čeprav takšna pot lahko traja dlje, je veliko bolje, da se proti domu (ali od doma) odpravite prej in izberete varnejšo pot.

2. Poiščite spremstvo ali poskrbite, da vas nekdo pričakuje

Poskusite se dogovoriti, da vas na poti nekdo spremlja. Ali pa poskrbite, da kakšnemu zaupanja vrednemu prijatelju ali družinskemu članu sporočite, kje ste, in napoveste približen čas, ko boste doma. Lahko uporabite celo katero od aplikacij, ki osebam, ki jih izberete, omogoča sledenje vaši lokaciji. To denimo omogočajo aplikacije kot so Najdi moje prijatelje (FindMyFriends), CircleOf6, Zaupanja vredni stiki ali bSafe. Tako lahko vaši bližnji spremljajo, kje ste.

3. Bodite pozorni na okolico

Med potjo bodite pozorni na vašo okolico - tudi na ljudi, ki morda hodijo v bližini. Spremljajte, kako se obnašajo, ali hodijo hitreje ali počasneje od vas, ali morda pogledujejo proti vam in celo skušajo stopiti v stik z vami. Zato, da boste kar se da pozorni in osredotočeni, se odpovejte slušalkam in poslušanju glasbe. Ob poslušanju bi bili manj koncentrirani in bi zato lahko preslišali ali spregledali potencialne grožnje.

4. Ne kažite strahu

Hodite samozavestno in vzravnano, z mirnimi in enakomernimi koraki ter z dvignjeno glavo zrite naravnost predse. Ne bojte se vzpostaviti očesnega stika z ljudmi okoli sebe. Bodite odločni na poti. Tako boste dajali jasen občutek, da imate stvari pod nadzorom, četudi boste v resnici morda živčni in prestrašeni.

5. Prikrijte vredne predmete

Vrednih stvari, kot je pametni telefon, ne nosite na vidnih mestih. Naj bodo varno spravljene v torbi ali žepu. Če je možno, bodite obuti in oblečeni v oblačila, v katerih se brez težav gibate, vaše roke pa naj bodo proste.

6. Ukrepajte, če se počutite ogroženi

Najbolj pomembno pa je, da zaupate svojim instinktom, ko se ponoči vračate domov. Če kadarkoli začutite nevarnost, ostanite mirni in se takoj odpravite nekam, kjer vam bodo lahko pomagali, denimo v kakšno obljudeno restavracijo ali lokal. Če se ne počutite varno, raje pokličite taksi. Res, da je to dražja izbira, a je še vedno majhna cena za vašo varnost. 

 

 

👉  Da boste varni tudi pred vozili, če se v temi sprehajate po prometnih ulicah, poskrbite z ukrepi za dobro vidnost.

 

Kako lahko poskrbite, da se bodo drugi počutili varneje?

Včasih lahko tudi nehote povzročimo, da se drugi v naši bližini počutijo ogrožene. Sploh v okoliščinah, kot so temačne ulice ali osamljene poti skozi park. Naslednjih 5 nasvetov na spletu pogosto najdemo kot navodilo moškim, da se bodo ženske počutile varneje. A upoštevamo jim lahko vsi.

1. Ponudite spremstvo

Če veste, da se prijateljica ali znanka ponoči peš vrača domov, zakaj ji ne bi ponudili prevoza ali spremstva, še posebej, če vas za to prosi? Morda je njen cilj precej z vaše poti in boste zato prišli domov malo kasneje, a nekomu boste pomagali povrniti občutek varnosti.

2. Ne vzbujajte občutka grožnje

Če se znajdete v situaciji, ko tudi sami ponoči hodite peš in na vaši poti, še posebej na kakšni osamljeni ulici, hodite v bližini neznanca, pojdite raje na drugo stran ceste. Prav tako nikoli ne pristopite do druge osebe od zadaj. Tudi če se zgodi, da s kom zvečer ali ponoči hkrati zapustita avtobus in se znajdeta na prazni ulici, hodite raje po drugi strani ali pa pred njim ali njo. 

3. Tudi med tekom lahko zbudite občutek grožnje

Če ponoči radi tečete, imate gotovo svoj ritem, a vseeno bodite pozorni tudi na okolico. Če se bližate nekomu, ki hodi sam, tecite naprej po drugi strani ulice - poskusite preprečiti, da bi od zadaj pritekli do drugega.

4. Temna ulica ni mesto za nova poznanstva

Če vidite žensko, ki hodi sama, zadržite svoje opazke raje zase, četudi se vam zdi simpatična in bi jo radi ogovorili. Morda se počuti ogroženo in jo skrbi za svojo varnost – to res ni primeren trenutek za navezovanje stikov.

5. Ne strmite

Prav tako kot opazke je ogrožujoče strmenje. Tudi če gre za zelo privlačno žensko, odtrgajte pogled, sicer se lahko počuti ogroženo.

Občutek varnosti je pomemben tudi sicer, ne le v temni ulici. V baru ali na zabavi moški v gneči hitro kakšni tujki položijo roko na pas. Ne počnite tega. Zakaj bi se dotikali nekoga, ki ga ne poznate? Če vidite, da kdo drug ogovarja ali nadleguje žensko, se ne obrnite stran. Pomagalo bo že, če se postavite med njiju in ustvarite prostor in priložnost, da se ženska umakne. In to lahko storite tudi ženske!

To je le nekaj preprostih načinov, s katerimi boste pripomogli k vzpostavljanju in ohranjanju podpornega in varnega okolja za vse. 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic

Prijavite se