NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

14.12.2020 | 4 min branja | Zdravje

Vas muči sezonska depresija? Prepoznajte jo in se ji uprite!

sezonska-depresija_zavarovalnica-Generali_L.jpg

Prihaja zima, z njo pa tudi krajši dnevi in obdobje, ko se mnogi spopadejo s sezonsko depresijo. To motnjo razpoloženja poznamo tudi pod imenom »zimska otožnost«. Najpogosteje prizadene ljudi med 20. in 40. letom starosti, pogosteje ženske in tiste, ki živijo v deželah na severu. V času socialne distance, ko preživite večino časa v varnem zavetju svojega doma, je še toliko pomembneje, da pravočasno prepoznate prve znake te pogoste, a velikokrat spregledane motnje. V nadaljevanju spoznajte vzroke sezonske depresije, njene simptome in načine, kako se ji lahko to zimo uspešno izognete.

Kaj povzroča sezonsko depresijo?

Sezonska depresija ima lahko različne vzroke. Najpogosteje so povezani z zmanjšano količino sončne svetlobe pozimi. Takšno pomanjkanje svetlobe lahko zmoti delovanje vaše biološke ure. Telo prične proizvajati več melatonina - hormona spanja, medtem ko se raven serotonina, t.i. hormona sreče, lahko močno zniža. Ta dva hormona igrata pomembno vlogo pri vašem razpoloženju, njuno nihanje pa lahko bistveno vpliva na vaše počutje in dnevni ritem. Višja raven melatonina vas naredi bolj zaspane, pomanjkanje serotonina pa lahko povzroči tesnobo in motnje zbranosti. Če preživite večino dneva sami v zaprtem prostoru, je verjetnost, da se bo sezonska depresija pojavila tudi pri vas, še toliko večja.

Kako prepoznate sezonsko depresijo?

Simptomi sezonske depresije se razlikujejo od posameznika do posameznika. Skupno pa jim je, da bistveno vplivajo na kakovost življenja.

Med simptome spadajo:

  • povečanje telesne teže ali sprememba apetita (vključno s povečano željo po uživanju ogljikovih hidratov),
  • razdražljivost, nedružabnost in zapiranje vase,
  • zaspanost in utrujenost,
  • slabo razpoloženje, depresija, občutki praznine in brezupa,
  • daljši spanec kot običajno,
  • hrepenenje po sončni svetlobi,
  • težave v medosebnih odnosih.

Sezonska depresija se od običajne depresije razlikuje predvsem v tem, da se pojavlja izključno v poznojesenskih in zimskih mesecih in se ponavlja iz leta v leto. Običajno tisti, ki imajo težave s sezonsko depresijo, prve simptome opazijo že v novembru, najmočneje pa jo občutijo januarja in februarja. K sreči se z daljšanjem dneva in povečanjem prejete sončne svetlobe motnja razpoloženja hitro umiri. Tako bi se morali marca počutiti že bistveno bolje.

Kako sezonsko depresijo lahko preprečite?

S sezonsko depresijo se lahko uspešno spopadete na različne načine. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, pri izbiri ukrepov pa upoštevajte simptome, ki jih občutite.

1. Poiščite svetlobo

  • Izpostavljajte se svetlobi. Moč in vpliv sončne svetlobe na dobro počutje so poznale že starodavne antične civilizacije. Svetloba je hranilo in igra pomembno vlogo pri preprečevanju in zdravljenju različnih bolezenskih stanj. Ker sezonska depresija izhaja iz pomanjkanja svetlobe, si številni pomagajo kar z zdravljenjem s pomočjo umetne svetlobe. Ta se izvaja s posebno lučko, katere svetlobni spekter je podoben sončni svetlobi. Njen učinek sicer ni dolgotrajen, a vseeno pomaga tistim, ki pozimi ne morejo izkoristiti naravne svetlobe.
  • Nastavite se soncu tudi doma. Do naravne svetlobe lahko pridete tudi kadar morate večino dneva preživeti doma. Večkrat na dan za nekaj časa odprite okna in se nastavite soncu, da vas nežno pogreje. Blagodejen učinek boste občutili takoj.

2. Spremenite življenjski slog

  • Uživajte na svežem zraku. Sezonsko depresijo lahko zelo uspešno premagujete tudi s pogostim zadrževanjem zunaj. Če imate možnost, si privoščite dopoldanski sprehod na svežem zraku, ko je na voljo največ svetlobe. 
  • Začnite dan umirjeno in brez stresa. Dan začnite z jogo in meditacijo ali pa v miru spijte kavico na balkonu ali terasi. Na ta način boste poskrbeli, da bo začetek dneva bolj umirjen, spopadanje z izzivi tekom dne pa lažje.
  • Živite uravnoteženo. Ste že kdaj poskusili z dihalnimi vajami? Kaj pa redna telesna vadba? Če vse skupaj združite z uravnoteženo, raznoliko prehrano, boste kmalu bolj zadovoljni s svojo podobo, to pa bo izboljšalo tudi vaše počutje. Pomagal bo tudi zadosten vnos vitamina D in vitaminov skupine B ter primerna količina tekočine. Topel zeliščni čaj vas bo pogrel in vam pomagal pri sproščanju.
  • V zmernih količinah pomaga tudi čokolada. Verjetno že veste, da ima temna čokolada zaradi visokega deleža kakava številne pozitivne učinke na zdravje. Med drugim je dokazano, da zmanjša tveganje za depresijo in izboljša razpoloženje. Skodelico temne vroče čokolade si v prvi polovici dneva lahko privoščite popolnoma brez slabe vesti.
  • Poskusite aromaterapijo. Privoščite si sproščujočo kopel in ji dodajte kopalno sol s cvetovi sivke. Ali pa ustvarite čudovito vzdušje v soju sveč z vonjem vanilje. Preizkusite tudi eterična olja. Poživljajoči vonji pomaranče, mandarine, grenivke in drugih agrumov bodo izboljšali vaše razpoloženje ter vam dali energijo za nove podvige.

3. Izberite zabavo

  • Poslušajte glasbo. Tudi poslušanje glasbe deluje blagodejno na človeški organizem. Raziskave kažejo, da naj bi tudi glasba s svojimi vibracijami uspešno blažila simptome depresije. Pri tem ni pomembno ali je glasba klasična ali popularna. Pomembno je le, da samo pri sebi prepoznate, katera zvrst vam izboljša počutje.
  • Preživite čas z bližnjimi. Tudi družina in prijatelji so vam lahko v veliko pomoč. Druženje je najboljše zdravilo proti osamljenosti, ki lahko dodatno poglobi sezonsko depresijo. Povabite druge člane gospodinjstva, da z vami odigrajo vašo najljubšo družabno igro ali pa se izpovejte prijatelju prek videoklica. Živite v bloku? Izkoristite bližino in pokramljajte s sosedi prek balkonov. Tudi oni bodo veseli takšnega varnega druženja na daljavo.
  • Tudi dobre vsebine pomagajo. Nasmejte se dobri komediji ali sodelujte v televizijskem kvizu iz udobja vašega naslonjača.

Vsekakor pa ne pozabite - niste sami!

Če so simptomi vaše sezonske depresije prehudi, se lahko vedno obrnete na strokovno psihološko pomoč. Ta je zdaj na voljo tudi prek spleta in telefona. Strokovnjaki so tu zato, da vam pomagajo.

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE