NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

25.11.2020 | 3 min branja | Prosti čas , Šport

Nataša Gorenc svetuje: kako se pripraviti na vadbo doma?

Nasveti kako do uspešne vadbe doma z Natašo Gorenc

Takrat, ko smo iz takih ali drugačnih razlogov veliko doma, se marsikdo doma loti tudi vadbe. Pri tem pomagajo različni posnetki vadb, ki jih najdete na internetu. A tudi doma veljajo enaka pravila, kot če bi se na vadbo odpravili v fitnes ali telovadnico. Najprej se je treba pripraviti. Kako to storite - pred in po vadbi - svetuje Nataša Gorenc, osebna trenerka in trenerka fitnesa, ki je že marsikomu pomagala, da vstane s kavča in se začne gibati.

👉  Preverite tudi Fiziater svetuje: 5 korakov do varne vadbe brez poškodb

To so nasveti Nataše Gorenc za priprave na vadbo doma.

1. Najbolje je vaditi zjutraj - ni pa nujno!

Trening, tudi vadbo doma, je najbolje začeti takoj zjutraj, če le imate možnost. Na ta način telo spravite v pogon in tako ves dan čutite pozitivne učinke vadbe. Jutranja vadba vam da tudi več energije za delo in večjo koncentracijo. Hkrati pa vam pusti dober občutek, saj ste že zjutraj naredili nekaj zelo koristnega zase in že pri treningu naredili prvo kljukico (vsi imamo radi sezname opravljenih stvari).

Če zjutraj nimate možnosti za vadbo, lahko trening opravite pravzaprav v kateremkoli delu dneva. Takrat, ko med ostale obveznosti uspete “stisniti” 30 minut. Z vami lahko vadijo tudi otroci, če čas najlažje najdete v času, ki je rezerviran za družinske obveznosti. Tako boste čas preživljali skupaj in tudi njim privzgojili veselje do vadbe.

2. Prostor, kjer vadite, prezračite

Za vadbo doma, čeprav boste razmigali celo telo, pravzaprav ne potrebujete veliko prostora. Toliko, da se lahko uležete na podlago in stegnete roke predse ter jih odročite v stran. Vseeno prostor pred vadbo in po vadbi prostor tudi dobro prezračite.

3. Vadbeni pripomočki so lahko povsem vsakdanje reči

Vadite lahko na blazini, a če te nimate in niste preveč občutljivi, bo šlo tudi na brisački ali kar na tleh. Za vaje s krpicami izberite tla, ki lepo drsijo (na primer ploščice ali parket. Vaje lahko izvajate z lastno težo ali pa s pripomočki, ki jih najdete kar doma. Stol, brisačka, krpe, flaške, knjige, praški - vse to so lahko zelo učinkoviti pripomočki za vadbo doma! 

4. Obutve in obleke ni treba kupovati

Čeprav so trgovine in oglasi polni dragih oblačil za vadbo, jih ne potrebujete. Pomembno pa je, da se oblečete udobno. Športna majica in trenerka oziroma pajkice so popolnoma dovolj. Super novica je, da absolutno ni treba zgubljati časa z odločitvijo kaj boste oblekli. 

Obujete lahke športne copate, če jih nimate. Vadite lahko tudi bosi. Pazite le, da vam ob poskokih ne bo drselo. Vadite za to, da se boste počutili bolje, ne za to, da se poškodujete.

5. Med vadbo potrebujete tekočino

Med vadbo se potite, zato je obvezno, da telesu med vadbo tekočino tudi vračate. Voda je odlična za hidracijo med treningom, lahko pa ji dodate tudi merico BCAA aminokislin, ki poskrbijo za hitrejšo regeneracijo in zaščitijo obremenjene mišice.

6. Po vadbi telesu zagotovite energijo

Po vadbi je obvezno, da v telo vnesete kakovostne beljakovine, ki so osnovni gradnik mišic. Mišice jih med telesno aktivnostjo izkoriščajo, zato jih je po vadbi nujno nadomestiti. Nataša predlaga uravnotežen obrok z ribo ali belim mesom in veliko zelenjave.

7. Začnite čim prej

Saj sami veste - enkrat je pač treba začeti! Bolj kot odlašate, težje se boste spravili k vadbi. In tudi vaše počutje bo vedno slabše. Običajno ljudje potrebujemo neko motivacijo - morda v obliki zanimive vadbe, k iste jo pravkar našli na internetu. Kako najti motivacijo, ki vam bo pomagala vztrajati, pa poiščite v prispevku 5 nasvetov, ki jih morate upoštevati, ko izbirate vadbo zase.

Migajte z Natašo

Mogoče ste motivacijo že našli - v obliki Natašinih sedmih brezplačnih treningov, ki jih je pripravila za našo Migimigi skupnost! Če si boste vzeli samo pol ure na dan (z nekaj dodatnega časa za priprave), potem boste sami videli. Občutek, ko vam bo uspelo trening stisniti v še tako natrpan urnik, bo neprecenljiv! Male zmage in zadovoljstva pa nas delajo boljše in močnejše na različnih področjih! Tega, da ste samozavestni in se dobro počutite v svoji koži vam nihče ne more vzeti!

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE