NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

01.06.2017 | 3 min branja | Zdravje

Zakaj je zavarovanje bolje skleniti takrat, ko ste še zdravi?

Namen sklenitve zavarovanja je precej preprost: varnost. Ne tiste vrste varnost, ki bi vas varovala pred nastankom poškodbe ali nastopom bolezni, pač pa varnost v obliki finančne ali druge oblike pomoči, s katero je lažje prebroditi najtežje obdobje po neljubem dogodku.

Nadomestilo nastale škode je dobrodošlo v vsakem primeru, ko se vam zaradi nenapovedanega in nepredvidljivega dogodka življenje v trenutku postavi na glavo. Zavarovanje Specialisti in zdravila, o katerem govorimo tokrat, pa je namenjeno hitremu dostopu do specialističnega pregleda, s katerim si zagotovimo pravočasno diagnozo in hitreje stopimo na pot do ozdravitve. 

»Zakaj sploh potrebujem zavarovanje? Saj sem zdrav.«

Takšno razmišljanje je precej tvegano. Če ste zdravi danes, ni nujno, da boste tudi jutri. Ljudje smo vsak dan izpostavljeni različnim tveganjem, katerih večine se sploh ne zavedamo, o zavarovanju pa začnemo razmišljati šele, ko nam gre za nohte. Prav zato imajo vsa zdravstvena zavarovanja tako imenovano čakalno dobo, ki preprečuje izigravanje zavarovalne pogodbe. To ni čakalna doba na pregled, ampak obdobje, v katerem sklenjenega zavarovanja še ne morete koristiti. 

Zavarovanje pozna tudi izjemo, ki se nanaša na nezgode. Če se vam v čakalni dobi pripeti nezgoda, zaradi katere potrebujete hiter dostop do specialista, na primer poškodba pri športu, lahko zavarovanje uveljavljate takoj. Vendar pozor, tudi po izteku čakalne dobe zavarovanja ni možno koristiti za bolezni in poškodbe, ki so nastale pred sklenitvijo zavarovanja. 

Z zavarovanjem boste na vrsti hitreje

Ste mnenja, da pacienti s sklenjenim zavarovanjem Specialisti in zdravila preskakujejo vrste v javnem zdravstvenem sistemu in boste zaradi tega morda vi na pregled pri specialistu čakali dlje? To seveda ni res. Zavarovance obravnavajo specialisti v samoplačniških ambulantah v Sloveniji, ki imajo z zavarovalnico sklenjeno pogodbo o poslovnem sodelovanju. 

Postopek uveljavljanja zavarovanja 

Zavarovanje Specialisti in zdravila se uveljavlja preko Centra zdravje AS z napotnico osebnega zdravnika, ki je ugotovil potrebo po specialističnem pregledu, za katerga je v sistemu javnega zdravstva čakalna doba daljša od treh tednov. Prednost zavarovanja je, da ste v tem primeru na specialistični pregled napoteni večinoma prej kot v desetih dneh, specialista pa izberete v posvetu s Centrom zdravje AS. 

Pred sklenitvijo zavarovanja se pozanimajte, kaj je in kaj ni vključeno

Ko nastopijo težave, bolezni ali poškodbe, zavarovanci včasih težko razumejo, da obstaja omejitev kritij, ki morda izključujejo ravno njihovo stanje. Poglejmo si, česa zavarovanje Specialisti in zdravila ne krije:

 • zdravstvenih stanj, ki so nastala pred sklenitvijo zavarovanja in so v zdravstveni dokumentaciji zabeležena dve leti pred sklenitvijo zavarovanja;
 • zdravljenja v dejavnosti psihiatrije, klinične psihologije, revmatologije, stomatologije;
 • zdravljenja v dejavnosti urgentne medicine; 
 • zdravljenja kroničnih bolezni in ponavljajočih se stanj
 • zdravljenj, povezanih z nosečnostjo, porodom, umetno oploditvijo, sterilizacijo;
 • operativnih posegov s hospitalizacijo (razen pri zavarovanju Specialisti Plus);
 • estetskih posegov;
 • v čakalni dobi, ki traja dva meseca, pravic iz zavarovanja, razen v primeru nezgode, ni možno uveljavljati.

Omejitev kritij velja tudi pri kritju zdravil, kjer so izključena: 

 • zdravila zaradi stanj in bolezni, ki so nastala pred sklenitvijo zavarovanja;
 • zdravila, ki nimajo dovoljenja za prodajo v Sloveniji;
 • zdravila, ki vam jih zdravnik ni predpisal na recept;
 • zdravila, ki jih je glede na režim izdaje dovoljeno prodajati tudi v specializiranih trgovinah;
 • zdravila za kronična obolenja so krita, vendar največ za 3 mesece.

Dobro preberite splošne pogoje in povprašajte zastopnika

Sklenjeno zavarovanje vam bo nedvomno olajšalo pot do specialista in diagnoze, na katero bi v javnem sistemu lahko čakali več mesecev. Do potrebnega zdravljenja boste tako prišli hitreje, kar je v nekaterih primerih tudi odločilno za ozdravitev. Zavarovanje pa ima, tako kot vsako zavarovanje, tudi nekaj omejitev, s katerimi je priporočljivo, da se seznanite že vnaprej, preden se odločite za sklenitev zavarovanja. Če ste v dvomih, se obrnite na naše svetovalce, ki zavarovanje poznajo do potankosti in bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja ter vam pomagali izbrati pravo zavarovanje. Lahko nas pokličete na 080 81 10 ali nam pišete na zdravje@as.si.

Do specialista lahko že v 10 dneh

Hitro do specialista, diagnoze in okrevanja z zavarovanjem Specialisti z asistenco.

Preberite več