NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

04.03.2020 | 2 min branja | Prosti čas , Zdravje , Šport

5 top razlogov za planinarjenje

V planinah boste tako daleč od vsega in vseh, pa vendar zelo blizu sebi in naravi.

Pozdrav s slovenskih planin

Slovenija je s svojo raznoliko naravo pravi raj za pohodništvo in planinske izlete v naravi. Prvi sončni žarki privabijo v planine izkušene in manj izkušene pohodnike vseh generacij, z veseljem pa se jim  pridružijo tudi njihovi štirinožni prijatelji.

Prav pohodništvo je »šport«, ki združuje vse prednosti telesne aktivnosti in preživljanja prostega časa na svežem zraku. Trenutki, preživeti v naravi, so nedvomno najboljši način spopadanja s stresom, ki mu v hitrem življenjskem tempu težko ubežimo. Spoznajte prednosti pohodništva in svoje življenje obogatite z nepozabnimi doživetji, ki vam jih ponujajo planine. Preberite, zakaj.

Poznaš slovenske planine? Reši kviz.

Planinarjenje je terapija za telo in dušo

Tovrstna oblika rekreacije ima v sebi mnogo več kot le hojo in pozitiven vpliv na zdravje. Ustvarja nove spomine in nam daje priložnost, da umirimo svoje misli in se povežemo med seboj in z naravo.

  1. Krepi in ohranja našo fizično pripravljenost
    Med hojo naše telo dela prav toliko kot možgani, v samo eni uri intenzivne hoje lahko porabimo več kot 500 kalorij, to je seveda odvisno od strmine klanca in teže bremena, ki ga prenašamo v nahrbtniku.
     
  2. Prebuja našo ustvarjalnost
    Raziskave kažejo, da preživljanje časa v naravi za kar 50 odstotkov poveča sposobnost ohranjanja pozornosti in veščin za ustvarjalno reševanje težav.
     
  3. Znižuje krvni tlak in raven sladkorja
    Ima pozitiven učinek na naše zdravje, saj zdravi in pripomore k zniževanju ravni holesterola, učinkovito pa je tudi pri zmanjševanju in nadzorovanju sladkorja v krvi.  
     
  4. Prispeva k srečnemu in polnemu življenju
    Redno pohodništvo utrjuje psihično počutje, deluje antidepresivno in antianksiozno, pomaga nam premagovati stres  in krepi pozitiven odnos do okolice in samega sebe.
     
  5. Podaljšuje mladost in upočasnjuje staranje
    Z vsakim korakom, ki ga naredimo si podaljšamo življenje in zmanjšamo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, rakavih obolenj, diabetesa in debelosti. Zato si vzemite čas zase in se konec tedna odpravite na bližnje slovenske vrhove po nova doživetja in svežo energijo.

Od višine se zvrti

Z vrhov planin se nam odpirajo čudoviti razgledi in naš trud je nagrajen z veličastnim pogledom na lepoto pokrajine, ki se razteza pod nami.

In če so nekaterim zanimive najbolj oblegane slovenske planine, pa mnogi iščemo mir in izberemo planinske izlete izven ustaljenih poti ter obiščemo manj znane slovenske točke. Pogosto se zgodi, da imamo največje lepote čisto na dosegu roke, pa jih ne poznamo.  

Zato vabljeni, da sprejmete izziv Gremo v planine in v zanimivem kvizu, ki ga je pripravil ambasador izziva, Matjaž Šerkezi, preverite, kako dobro poznate slovenske planine!   

Migimigi izziv Gremo v planine!

Reši kviz in preveri, kako dobro poznaš slovenske planine.

Sprejmite izziv!