NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

20.07.2023 | 6 min branja | Avto

Vse, kar morate vedeti o vožnji in škodah ob poletnih nevihtah

Ko pada toča ali zapihajo orkanski vetrovi je pomemnbno, da vozniki in lastniki vozil ostanejo preudarni. Na sliki je drevo, ki ga je orkanski veter zlomil, da se je prevrnilo na parkiran avto.

Nevihte, toča in močan veter nas lahko doletijo kjer koli, doma ali v avtomobilu, ko smo že na poti. Ne moremo se jim izogniti. Lahko pa se nanje pripravimo, ukrepamo, da bo škoda čim manjša in se ustrezno zavarujemo. Vas zanima, kako?
 

Ko vremenoslovci opozarjajo na veter, neurja in točo, prisluhnite

Hud veter lomi veje, ruva drevesa, odkriva strehe, prevrača oglasne panoje, po zraku nosi predmete in trga napeljavo. Toča lahko nele poškoduje pločevino, temveč razbije tudi stekla. Močan dež z vetrom poslabša vozne razmere. Zaradi naliva lahko na cesto v zelo kratkem času pridrvi hudournik. Voda zalije cesto, parkirišča, prinese blato in kamenje, sproži se lahko plaz. Zato nikar ne pozabite - bodite vedno obveščeni, kakšna je napoved. Kadar lahko, ob takšni napovedi počakajte na varnem ali ostanite doma.
 

6 nasvetov, ko vas nevihta preseneti na poti

Zaradi vetra in hudega naliva med nevihto je vidljivost na cesti močno zmanjšana. Kadar vas nevihta preseneti na poti, prilagodite vožnjo razmeram na cesti.

  1. Upoštevajte varnostno razdaljo in ne prehitevajte, če to ni res potrebno.
  2. Če ocenite, da je bolje ustaviti, zavijte s ceste in ustavite na prvem primernem počivališču ali parkirišču.
  3. Nikakor ne ustavljajte na odstavnem pasu ali celo na vozišču, pod nadvozi in v predorih. Zaradi tega vas lahko doleti visoka kazen. Še huje pa je, da s tem ogrožate sebe in druge.
  4. Bočni sunek vetra lahko tako vas kot vozilo, ki ga prehitevate, zanese na sosednji vozni pas. Vozila, kot so počitniške prikolice in tovornjaki, se zaradi nenadnega sunka vetra prevrnejo še hitreje. Nanje bodite še posebej pozorni.
  5. Sunki vetra so močnejši na mostovih, viaduktih in na drugih, odprtih delih cest.
  6. Če za vaše vozilo velja prepoved vožnje (na primer vožnja s kamp prikolico na Primorskem zaradi burje), jo dosledno upoštevajte.

 

V neurju in ko pada toča vozite zbrano, po predpisih in še bolj obzirno

Ko so razmere na cesti slabe, posvetite vožnji še več pozornosti kot sicer.

  • Upoštevajte vso postavljeno prometno signalizacijo: prometne znake, opozorila pred predori, ki vozniku prepovedujejo, da bi zapeljal vanj, talne oznake …
  • Bodite pozorni na morebitne zapore cest.
  • Prilagodite hitrost. Vozite tako, da boste lahko zaustavili, če boste naleteli na blato, kamenje, veje ali podrta drevesa.
  • Ob zastoju na avtocesti in hitri cesti pomagajte vzpostaviti reševalni pas: postavite se skrajno levo ali desno. Ko na sredini naredimo prehod med vozili, zagotovimo pravočasni prihod intervencijskih služb. Nekomu lahko rešimo življenje.

 

Kako doma zaščitite avto pred vetrom ali točo?

Na nevihte se do neke mere lahko pripravite vnaprej. Če dobro skrbite za hišo in okolico, lahko svojemu vozilu prihranite marsikatero poškodbo.

  • Poškodovana drevesa in suhe veje na vrtu pravočasno odstranite. Z balkonov in teras pospravite senčnike, stole, mize in cvetlične lončke, ki bi lahko med nevihto padli na avto.
  • Avto ob napovedani nevihti shranite v garaži. Če to ni mogoče, ga parkirajte stran od hiše, dreves, lop in ograj.
  • Ko parkirate avto, ga skušajte s sprednjim delom obrniti proti vetru. Ko boste odpirali vrata, s tem preprečite, da vam jih poškoduje.
  • Je vaše vozilo zalila voda? Pred zagonom motorja preverite, če voda ni vdrla v motor ali sesalni kanal, saj si z zagonom motorja lahko povzročite večjo škodo. V tem primeru raje pokličite strokovnjaka, lahko tudi preko Avto asistence 080 88 48. Zavarovalnica ne krije škode, ki nastane, če vozilo vžgete ali se z njim vozite po vodi in zato voda pride v motor.

KAJ VAM NUDI AVTO ASISTENCA

 

Ali veste, katero zavarovanje vam poplača škodo zaradi nevihte?

1. Zaradi močnega sunka vetra ste se zaleteli v avto na sosednjem voznem pasu.

Škoda na vašem vozilu je krita z zavarovanjem Avtomobilskega kaska ali delnega avtomobilskega kaska Promet. Škoda, ki jo povzročite tretji osebi, pa je krita z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti.

HITRA PRIJAVA ŠKODE

 

2. Na streho parkiranega avta vam je med nevihto padla debela veja.

Škodo na avtomobilu zaradi viharja vam bo krila zavarovalnica, če imate sklenjen Avtomobilski kasko (ob popravilu vam ne bo vam treba plačati franšize) ali delni kasko Poškodba vozila. Obe zavarovanji krijeta škodo, ki jo na zavarovanem vozilu povzročijo vihar, požar, nenadno zunanje toplotno ali kemično delovanje, neposredni udar strele, eksplozija (razen jedrske), potres, zemeljski ali snežni plaz, padec zračnega plovila, manifestacije in demonstracije, objestno dejanja tretjih oseb, poplava.
 

Kaj je vihar? Vihar je veter s hitrostjo 17,2 m na sekundo oziroma 62 km na uro (8. stopnja po Beaufortovi lestvici).

Če pa je na vaš avto padla stara debela veja, ki se je zlomila zaradi malo močnejše burje, ki ni dosegla jakosti viharja, to šteje za poškodbo zaradi padca predmeta. Škodo boste imeli v celoti poplačano z Avtomobilskim kaskom ali delnim avtomobilskim kaskom Poškodba vozila, če ste ju sklenili brez vaše soudeležbe pri škodi.

KASKO ZAVAROVANJE VOZILA

 

3. Avto vam je poškodovala poletna toča.

Poškodbe zaradi toče boste imeli krite z delnim avtomobilskim kaskom Toča.

 

4. Hudournik vam med nevihto prinese blato s kamenjem v parkiran avto.

Skozi zlomljeno šipo blato vdre v avto in vam uniči vgrajeno avdio napravo ter osebno prtljago, v kateri imate tudi drag fotoaparat.

Za poplačilo škode na avtomobilu in vgrajeni opremi boste poskrbeli z zavarovanjem Avtomobilski kasko ali pa delni avtomobilski kasko Poškodba vozila. Serijsko vgrajena oprema vozila mora biti vključena v vrednost vozila, ki je osnova za izračun premij vseh kasko kritij. Če pa imate v avtu osebno prtljago ali na primer drag fotoaparat, boste imeli to škodo poplačano z zavarovanjem delnega avtomobilskega kaska Dodatna oprema, prtljaga in druge stvari.

Preberite tudi, kako lahko prijavite in spremljate škodo na uporabniškem portalu Moj Generali.

 

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic.

PRIJAVITE SE