NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

15.03.2024 | 8 min branja | Nezgoda

To so najpogostejše nevarnosti za otroke

Deček, ki ima zaradi nezgode gips, s psom leži na postelji in gleda filme na računalniku.

Vedenje otrok je pogosto nepredvidljivo. Takoj ko se začnejo samostojno gibati, se impulzivno odpravijo raziskovati svojo okolico. Je svet, v katerem otroci rastejo in raziskujejo, vedno varen? Praviloma se že doma skriva kar nekaj nevarnosti, ko so otroci zunaj, pa vseh nezgod in poškodb niti najbolj pozorni starši ne morete preprečiti. Lahko pa ste pozorni na najpogostejše in najbolj nevarne.

 

V nadaljevanju preberite:

  • Padec je najpogostejši vzrok za nezgodo
  • Prometne nesreče so najpogostejši vzrok umrljivosti
  • Nevarnosti ob vodi in v vodi
  • Kako se izogniti zastrupitvam pri otrocih
  • Nadzor pri drobnih predmetih
  • Preprečite oparine in opekline pri otrocih
  • Kako ukrepati, ko pride do nezgode

 

Najpogostejši vzrok za otroške nezgode so padci

Poškodbe zaradi padcev so najpogostejši vzrok za nezgodo in sprejem otrok v bolnišnico tako pri malčkih, kot pri šolarjih (vir: NIJZ). Šolski otroci in mladostniki se najpogosteje poškodujejo zaradi padcev med igro, prostočasnimi in športnimi aktivnostmi. Pri mlajših otrocih pa so najpogostejši padci v domačem okolju:

  • s pohištva (previjalne mize, kavča, postelje),
  • po stopnicah,
  • z balkona,
  • skozi okno.

In kako lahko preprečite padce pri mlajših otrocih? Otrok ne puščajte samih na pohištvu, uporabite varnostne pregrade na stopniščih in redno preverjajte trdnost ograj na balkonih in terasah. Če so otroci mlajši od 10 let, na okna namestite varnostna zapirala, ki preprečijo, da bi se okna odpirala več kot 10 centimetrov. Čeprav se sliši malo, so take špranje že dovolj, da se majhen otrok stisne skoznje.

👉  Preberite še, kakšno srečo je imel deček, ki je padel z balkona.

 

Prometna nesreča je najpogostejši vzrok umrljivosti otrok in mladostnikov

Otroci so v prometu pešci, potniki, kolesarji, starejši otroci pa tudi motoristi – v prometu se gibljejo že v prvih dneh po rojstvu. Podatki kažejo, da je prav gibanje v prometu najpogostejši vzrok umrljivosti otrok in mladostnikov (vir: NIJZ). Prav je, da starši zato vzgoji za varnost v prometu posvetite posebno pozornost.

Pravilno uporabljen varnostni sedež in pri večjih otrocih tudi varnostni pas med vožnjo v avtomobilu otroka zaščitijo in mu lahko celo rešijo življenje.

Pri trčenju s hitrostjo 50 km na uro lahko ne pripet otrok v armaturno ploščo udari s silo, ki je primerljiva s padcem s trinadstropne hiše.

👉  Morda vas bo zanimalo: Kako oceniti resnost poškodbe pri udarcu otroka v glavo

Otrok je v prvi vrsti pešec

Vzemite si čas in otroka peš spremljajte v vrtec in šolo ter ga pri tem naučite pravil za varno pot v šolo. Če mu boste pojasnjevali svoje odločitve in ravnanje, bo tudi na drugih poteh v prometu lahko ravnal previdno. Zelo malo otrok zna presoditi, kako hitro se odvija promet, zaradi manjšega vidnega polja pa ne prepoznajo nevarnosti in tudi ne reagirajo pravočasno nanje. Če ste ob tem slab zgled tudi starši, se otrok nima kje učiti pravilnih vzorcev. Na primer: ste prepričani, da res varno prečkate cesto?

Spremljajte svoje otroke na poti v vrtec, šolo ali na sprehodu, dokler ne dokažejo, da se znajo kot pešci varno obnašati v prometu.

Otrok – kolesar

V prometu so otroci pogosto poškodovani - in tudi smrtne žrtve.

Dokler otrok na zna dobro voziti kolesa in dokler ne opravi kolesarskega izpita, omejite otrokovo samostojno vožnjo na dvorišče, drugam pa sme le v vašem spremstvu. Ne pozabite na čelado, saj je do 18. leta starosti obvezna oprema vsakega kolesarja, tudi, če vozi v spremstvu staršev.

Učenje kolesarjenja je resna naloga, saj ne gre le za ravnotežje in potiskanje pedal. Otrok mora usvojiti tudi pravilne odločitve v različnih prometnih situacijah, zato si vzemite čas, da boste otroka naučili voziti kolo.

Zgodba našega zavarovanca: Rokov padec s kolesa

Desetletni Rok je zelo spreten voznik kolesa. Njegova največja rojstnodnevna želja, ki so mu jo starši uresničili, je bila novo kolo. Bilo je večje od predhodnega in bolj izpopolnjeno. Prodajalec ga je opozoril, naj bo zato vsaj nekaj dni med vožnjo bolj pozoren in naj uporablja čelado. Rok je upošteval le drugi nasvet. Že po prvih nekaj deset metrih vožnje na novem kolesu se je počutil dovolj samozavestnega, da se zapelje do svojega najboljšega prijatelja.

Vendar ni šlo vse po načrtih. Na poti mu je, ob naglem zaviranju v zadnjem ostrem ovinku pred prijateljevim domom, kolo spodneslo. Obležal je na desnem boku in kolo je ležalo na njem. Takoj je začutil močne bolečine v desnem zapestju in desnem kolenu. Ker vožnje ni mogel nadaljevati, je z levico iz žepa potegnil telefon in poklical starša.

Po opravljenem zdravniškem pregledu na urgenci je zdravnik Roku povedal, da ima zlomljeni dve kosti v zapestju, na kolenu pa na srečo le odrgnine. Rok je štiri noči ostal v bolnišnični oskrbi. Ko se je vrnil domov, je mama ostala z njim doma še 14 dni, dokler se Rok ni vrnil v šolo. V tem času sta šla še 3-krat na pregled, vmes pa tudi na dodatno slikanje in magnetno resonanco. Za izboljšanje gibljivosti zapestja je bil Rok napoten na osem fizioterapij.

Do zaključka zdravljenja je Rok v šoli manjkal 31 dni. Čeprav je bila rehabilitacija dolga, je bil Rok vesel, da je kolo nepoškodovano in bo lahko ponovno užival v vožnji.

Starši so za Roka sklenili paket D Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine. Plačali so 80,02 evrov letne premije. Ker so zavarovanje sklenili na spletni prodajni točki G24, se je pri izračunu premije upošteval 10-% popust. Po zaključenem zdravljenju je oče pri zavarovalnici prijavil zavarovalni primer, in v nekaj dneh prejel 333 evrov odškodnine.

 

Izplačila iz Nezgodnega zavarovanja otrok in mladine, Paket D

Zlomi, izpahi in opekline (20 % zavarovalne vsote v višini 1.000 €)

200 €

Dnevno nadomestilo za bolnišnično zdravljenje (4 nočitve v bolnišnici – 10 €/dan)

40 €

Dnevno nadomestilo (za čas zdravljenja 31 dni – 3 €/dan)

93 €

Skupaj

333 €

Zgodba je resnična, le ime je zaradi varovanja osebnih podatkov spremenjeno.

👉  Preverite tudi, kateri so najpogostejši vzroki nezgod, ki se končajo z izplačano zavarovalnino, in kakšne so njihove posledice - predstavljeno v infografiki.

 

Nevarnosti ob vodi in v vodi

Tudi voda predstavlja za otroke nevarnost, za manjše otroke je le par centimetrov dovolj.

Voda je za majhne otroke nevarna že, če je globoka toliko, da prekrije njihov nos in usta – tudi, če bi v bazenček ali kad padli z glavo naprej. Nesreče, ki se zgodijo zaradi vode, so pri mlajših otrocih praviloma posledica opustitve pozornosti staršev ali starejšega sorojenca. V največji nevarnosti so otroci do tretjega leta starosti, saj je utopitev drugi najpogostejši vzrok smrtne poškodbe predšolskih otok. Pri otrocih, starejših od 11 let, ki praviloma znajo plavati, so utopitve redke in se zgodijo praviloma na bazenih. Pogostejše so pri fantih in so posledica tveganega vedenja (skakanje, …).

Ob vodi in v njej preživimo precej časa, še posebej poleti, zato je smiselno razmisliti o vseh možnostih, ki otrokom zagotavljajo varno igro in kopanje. Predšolskega otroka je treba v bližini vode ali v njej vedno nadzorovati, pa naj bo to kopalna kad, otroški bazen, umivalnik, ribnik ali morje.

Posebno pozorni bodite z otrokom na plovilu. Za varnost poskrbite z rešilnim jopičem, ki naj ustreza otrokovi teži. Na kaj vse bodite pozorni, ko je otrok ob vodi in v njej, si oglejte v video nasvetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

👉  Preberite tudi, kdaj in kateri plavalni tečaj izbrati za otroka.

 

Zastrupitev otroke ogroža doma ali zunaj

Otroško telo v primerjavi z odraslim slabše nevtralizira toksične snovi, zato je že manjša količina zaužite snovi za otroka lahko življenjsko nevarna, poleg tega pa se hitro zgodi, da otroka zanimajo čistila ali zdravila, ki ostanejo na dosegu roke. Ste vedeli, da že zaužitje ustne vodice lahko povzroči alkoholno komo? Previdni morate biti tudi pri vitaminih, ki jih morda dajete otroku – praviloma so narejeni tako, da je otroku okus všeč. Če jih boste imenovali »bombončki«, bo otrok upravičeno mislil, da si lahko z njimi postreže, če so mu dosegljivi.

Previdno tudi pri okrasnih rastlinah s plodovi, ki so videti mamljivo, preverite pa tudi nahrbtnike, ki jih otroci prinesejo iz vrtca ali šole – včasih je v njih kakšno mleko ali jogurt, ki bi ga otroci, po tem, ko je dva dni stal v nahrbtniku, želeli zaužiti.

In kaj storiti, če sumite, da je bil otrok v stiku z zdravju škodljivo snovjo ali jo je celo zaužil? Takoj pokličite osebnega ali dežurnega zdravnika, ki vam bo dal ustrezne napotke.

👉  Starši lahko marsikaj naredite za preprečevanje zastrupitev, pa tudi opeklin, padcev in drugih nezgod, ki se lahko pripetijo doma. Preberite nasvet o zaščiti otrok doma.

 

Nadzor pri drobnih predmetih

Majhni otroci se lahko hitro zadušijo, saj so otroške dihalne poti ozke in se zaprejo že s koščki neprežvečene hrane ter drugimi drobnimi, trdimi in okroglimi predmeti. Poleg nadzora nad otrokom je pomembno tudi shranjevanje drobnih predmetov v domačem okolju, na primer:

  • varnostnih sponk,
  • majhnih delov igrač,
  • frnikul,
  • koščkov barvic,
  • risalnih žebljičkov,
  • vijakov ali
  • majhnih baterij.

Vseh nezgod z zaporo dihalne poti ni mogoče preprečiti, zato je nujno, da starši in drugi odrasli poznamo osnove prve pomoči v primeru dušenja in temeljne postopke oživljanja.

👉  Preberite nasvete medicinske sestre, zaposlene v ambulanti za nujno pomoč, o ukrepih prve pomoči, ki vam bodo zagotovili varne družinske počitnice.

 

Preprečite oparine in opekline pri otrocih

Za otroke je plamen zanimiv in vznemirljiv – starši ga uporabljajo, njim pa ne pustijo blizu. Opekline pri otrocih so nekoliko pogostejše pri dečkih, a nevarnost vztraja od najmlajših let do konca druge triade osnovne šole. Najpomembneje je, da otroke naučite spoštovanja ognja, najbolje tako, da ga spoštujete sami. Otroci bodo tudi najbolj ogroženi, če v vašem domu pride do požara, saj se ne bodo znali racionalno odzvati in umakniti, zato upoštevajte vse, kar lahko storite za požarno varnost doma.

Vroča voda oziroma vroče tekočine so prav tako nevarne, kot ogenj. Majhni otroci ne znajo oceniti nevarnosti in počasi reagirajo na situacije, ki lahko privedejo do oparin. V največji nevarnosti so ravno otroci v obdobju, ko začnejo hoditi, plezati in dosegati predmete z rokami.

👉  Kaj lahko naredite, da ne pride do opeklin in oparin? Preprečite vse možne stike z nevarnimi snovmi (kisline, močna čistila), vročimi tekočinami, predmeti ali ognjem.

 

Kako ukrepati, če kljub previdnosti pride do nezgode?

Ključno je, da ostanete mirni. Tako boste pomirili tudi otroka, ki bo pri vas iskal pomoč in zaščito. Če veste, kaj morate storiti, boste vedno ukrepali hitro in pravilno. Če niste prepričani, kako pravilno ukrepati ob določeni nezgodi, poglejte spletno predavanje Prva pomoč poleti Andreje Gerl, diplomirane medicinske sestre v ambulanti za nujno pomoč.

Sklenitev nezgodnega zavarovanja otrok in mladine vas bo zaščitila še pred finančnimi posledicami otroških nezgod. Otrok bo zavarovan vse leto, v šoli in doma ter tudi med počitnicami in športnimi aktivnostmi.

👉  Da bo odločitev lažja, preberite tudi, kako-izbrati-pravo-zavarovanje-za-svojega-otroka?

 

Naj otroci uživajo aktivno otroštvo

Z nezgodnim zavarovanjem otrok in mladine lahko poskrbite, da posledice nezgode ne prinesejo finančnih skrbi. 24 ur na dan, kjerkoli.

Preverite zavarovanje za otroke