NAJBOLJŠE ZAVAROVANJE
JE TVOJE RAVNANJE

11.05.2023 | 7 min branja | Tujina

Kakšno zdravstveno pomoč omogoča evropska zdravstvena izkaznica?

Mlada ženska pri zdravniku v tujini želi uveljaviti evropsko zdravstveno kartico

Pri načrtovanju poti v tujino verjetno nikoli ne bi pozabili na osnovno potovalno lekarno – kaj pa na zdravstveno zavarovanje? Ob stroških, ki jih potovanje predstavlja, boste gotovo pretehtali, ali bo za pot dovolj evropska zdravstvena izkaznica ali bi bilo bolje skleniti komercialno zavarovanje za tujino. Zbrali smo informacije o tem, kakšno zdravstveno oskrbo in kje zagotavlja evropska zdravstvena izkaznica ter na kaj morate biti pri uveljaljanju pravic pozorni.

 

V nasvetu boste našli:

Kaj je evropska zdravstvena izkaznica oziroma evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (EUKZZ)?
V katerih državah velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?
Kaj krije evropska zdravstvena izkaznica?
Česa evropska zdravstvena kartica ne krije?
So vse zdravstvene storitve z evropsko zdravstveno izkaznico brezplačne?
Kako uporabljati evropsko zdravstveno izkaznico?
Lahko dobim evropsko zdravstveno izkaznico, če imam neplačano obvezno zdravstveno zavarovanje?
Kako urediti naročilo evropske zdravstvene izkaznice?
Kako dolgo je veljavna evropska zdravstvena izkaznica?
Kaj storiti, če ste namenjeni v državo, kjer evropska zdravstvena izkaznica ne velja?

 

Kaj je evropska zdravstvena izkaznica oziroma evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (EUKZZ)?

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, pogoste boste slišali tudi izraz evropska zdravstvena izkaznica, je fizična izkaznica, s katero boste med začasnim bivanjem v državah članicah EU ter nekaterih drugih državah upravičeni do nujne zdravniške pomoči pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so vključene v javno zdravstveno mrežo v tuji državi.

Zdravstvene storitve vam zagotavlja pod enakimi pogoji in z enakimi stroški, kot osebam, ki so v tuji državi zavarovane. Pozor: to ne pomeni, da so storitve povsod brezplačne!

 

V katerih državah velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?

Evropska zdravstvena izkaznica velja v:

  • kateri koli od 27 držav članic EU (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska),
  • državah evropskega gospodarskega prostora (EGP): na Islandiji, v Lihtenštajnu in na Norveškem,
  • v Švici,
  • v Združenem kraljestvu,
  • v Avstraliji,
  • v Bosni in Hercegovini,
  • v Črni gori,
  • v Severni Makedoniji in
  • v Srbiji.

V drugih državah, v katerih ne velja evropski pravni red in niso sklenjeni meddržavni sporazumi o socialnem zavarovanju, vam evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja zdravstvenih storitev, zato je nujno, da si za potovanja v te države zagotovite zavarovanje za tujino, ki krije tudi stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v tujini tako v zasebnih kot tudi javnih, državnih zdravstvenih ustanovah, ali pa preverite možnost prijave v sistem zdravstvenega zavarovanja v državi, kamor potujete.

Pomembno: kritje ni v vseh naštetih državah enako, zato berite dalje!

 

Kaj krije evropska zdravstvena izkaznica?

Zelo pomembno je, da se zavedate, kakšne zdravstvene storitve vam evropska zdravstvena izkaznica zagotavlja.

  • V državah članicah EU, EGP, Švici in v Združenem kraljestvu vam evropska zdravstvena izkaznica zagotavlja nujne in potrebne zdravstvene storitve.
  • V ostalih vključenih državah (Avstralija, Črna gora, Republika Severna Makedonija, Republika Srbija, Bosna in Hercegovina) pa le nujne zdravstvene storitve.

Kaj so nujne in potrebne zdravstvene storitve?

To so storitve, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, pri čemer se upošteva narava storitve ter načrtovano dolžino bivanja v državi. To lahko vključuje tudi storitve, povezane s kroničnimi oziroma obstoječimi stanji, nosečnostjo in porodom.

Preprosto povedano: nujnost storitve oceni zdravnik, ki vas sprejme na podlagi tega ali bi se morali, če storitve ne prejmete, v domovino vrniti prej, kot ste načrtovali. Načrtovana dolžina bivanja je ključna, saj lahko pomeni, da bosta dve osebi prejeli različen obseg storitev.

Primer: Če ste bivanje v tuji državi načrtovali za en teden, lahko počakate, da boste določene storitve prejeli po vrnitvi domov. Če pa ste bivanje načrtovali za 3 mesece (študij v tujini, praksa), storitev ne more čakati.

Še vedno pa ne pomeni, da boste storitve prejeli brezplačno, saj se uveljavljajo skladno s predpisi države, kjer potrebujete zdravniško pomoč. V nekaterih državah je za določene storitve potrebno doplačilo.

 

Česa evropska zdravstvena izkaznica ne krije?

Nekaterih zdravstvenih storitev vam evropska zdravstvena kartica zagotovo ne bo krila. To so:

  • stroški prevoza zaradi poškodbe na smučišču (helikoptersko reševanje, reševalne sani) – v večini tujih držav,
  • stroški prevoza zavarovane osebe iz tujine v domovino,
  • stroški zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem,
  • stroški doplačil, ki ste jih morali plačati pri uveljavljanju zdravstvenih storitev v tujini,
  • stroški zdravljenja oziroma poroda v tujih državah, kadar ste v tujo državo odpotovali z namenom zdravljenja ali poroda v tej državi.

Ker so storitve na podlagi evropske zdravstvene kartice podane ob upoštevanju predvidenega trajanja bivanja v tuji državi, je ključno, da naj bi se bivanje zaključilo z vrnitvijo v državo (npr. po 3-mesečnem študijo ali polletni praksi), kjer imate dom, družino ipd.

Če pa ste svoje običajno prebivališče prenesli v drugo državo, morate zdravstveno zavarovanje urediti kot rezident tuje države, saj vam evropska zdravstvena kartica v tem primeru ne bo nudila zdravstvenih storitev.

👉  Obsežnejše kritje kot evropska zdravstvena izkaznica zagotavlja zavarovanje za tujino. Preverite izkušnjo s poškodbo na smučanju, ki sta jo imela Petra in Mare.

 

So vse zdravstvene storitve z evropsko zdravstveno izkaznico brezplačne?

Višina plačila zdravstvenih storitev z evropsko zdravstveno izkaznico je odvisna od storitve in od države. Storitve, ki so v Sloveniji brezplačne, niso nujno brezplačne tudi v drugih državah.

Evropska zdravstvena izkaznica vam zagotavlja, da boste deležni enakih javnih zdravstvenih storitev kot prebivalci dežele, ki jo obiskujete. Če storitve doplačujejo »domačini«, jih boste torej morali tudi vi – temu se reče sistem participacije oziroma soudeležbe pri stroških.

Hrvaška ima sistem participacije, zato boste npr. za obisk zdravnika ali izdan recept plačali 10 HRK (okoli 1,3 €), za bolnišnični dan pa 100 HRK (okoli 13 €). Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vam tega stroška ne bo povrnil. A pozor, to velja le za zdravstvene izvajalce in ustanove vključene v sistem javnega zdravstva. T.i. turistične ambulante to niso – tam bodo storitve v celoti samoplačniške.

Z zavarovanjem za tujino se znebite skrbi, da bi morali iskati izvajalca, ki bo vključen v javni sistem, prav tako pa se znebite tudi skrbi glede doplačil.

 

Kako uporabljati evropsko zdravstveno izkaznico?

Ko potrebujete pomoč, poiščite zdravstvenega izvajalca, pri tem pa bodite pozorni, da je vključen v sistem javnega zdravstva v državi, kjer ste. Na Hrvaškem, na primer, morate iskati oznako »Ugovorni partner HZZO-a«.

Če izvajalec pogodbe nima, boste storitev morali plačati sami.

 

Lahko dobim evropsko zdravstveno izkaznico, če imam neplačano obvezno zdravstveno zavarovanje?

Ne, evropske zdravstvene izkaznice v tem primeru ne morete dobiti. Lahko pa sklenete zavarovanje v tujini in si tako zagotovite varnost v primeru zdravstvenih težav v tujini.

 

Kako urediti naročilo evropske zdravstvene izkaznice?

Naročilo evropske zdravstvene izkaznice je res preprosto, a je pomembno, da ga uredite pravočasno, a ne več kot 30 dni pred iztekom veljavnosti stare, če ste jo imeli.

Naročilo evropske zdravstvene izkaznice lahko brezplačno uredite:

  • na internetu,
  • na območnih enotah in izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (seznam).

Izkaznico boste prejeli brezplačno po pošti v 4 delovnih dneh po oddanem naročilu, če imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Če bi morali nujno odpotovati in zato takoj potrebujete dokument, lahko zaprosite za certifikat, ki začasno nadomešča evropsko izkaznico.

 

Kako dolgo je veljavna evropska zdravstvena izkaznica?

Evropska zdravstvena izkaznica je praviloma veljavna eno leto od dneva naročila. Za upokojence, po njih zavarovanje družinske člane ali otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, pa evropska zdravstvena izkaznica velja pet let oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti.

Če se boste na potovanju zanašali na evropsko zdravstveno izkaznico, vsaj dva tedna pred odhodom preverite, če je izkaznica še veljavna.

 

Kaj storiti, če ste namenjeni v državo, kjer evropska zdravstvena izkaznica ne velja?

Če ste namenjeni v državo, kjer evropska zdravstvena izkaznica ne velja, je pametno urediti komercialno zavarovanje za tujino.

Zavarovanje Tujina z asistenco nudi organizacijo medicinske pomoči in kritje nujnih stroškov, ki nastanejo kot posledica bolezni ali nezgode: medicinske oskrbe, obiska zdravnika, nakupa zdravil in zdravniških pripomočkov, prevoza do najbližje bolnišnice ali klinike in nazaj, zdravljenja v bolnišnici ali kliniki, prevoza v domovino, prevoza posmrtnih ostankov v domovino zavarovanca, stroškov prevoza in bivanja za osebo, ki ostane v spremstvu zavarovanca, prevoza družinskega člana, nujnih zobozdravstvenih storitev, spremstva otroka do 18. leta starosti idr., vse do višine dogovorjene zavarovalne vsote na polici.

To vam omogoča ne le koriščenje zdravstvenih storitev v tujini, pač pa tudi pomoč Asistenčnega centra, kjer vam bodo v slovenščini 24 ur in vse dni v letu pomagali najti izvajalca, urediti stroške, po potrebi pa vam lahko pomagajo tudi razumeti izvide, ki ste jih prejeli.

 

Zavarovanje Tujina sklenite pred odhodom v tujino

Čeprav pred dopustom ne premišljujemo radi o nezgodah in boleznih, si je vseeno priporočljivo zagotoviti zavarovanje za tujino, ki bo krilo vse nujne stroške zdravljenja, saj so ti v tujini lahko zelo visoki. Zavarovanje za tujino z asistenco vam nudi ustrezno finančno varnost in pomoč v primeru nezgode ali bolezni v tujini.

Zavarovanje za tujino najhitreje sklenete na spletu. Lahko ga sklenete tudi tik pred odhodom v tujino, saj zavarovanje velja že od naslednje ure dalje – a le, če ste v trenutku sklenitve še v Sloveniji.

 

 

Nasvet je nastal s pomočjo teh virov:

Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije: https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/zav_tujina/pravice_tujina

Evropska komisija: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=sl

Dnevnik: https://www.dnevnik.si/1042991526

 

Želite prebirati več podobnih vsebin?

Pridružite se prejemnikom naših novic in bodite obveščeni o novih objavah.

Pridružite se